No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Rabu, 11 April 2012

Benih Portulaca @ Moss Rose

~Benih Segar Organik Bunga Portulaca @ Moss Rose Mix~

Senang jaga.
Tidak perlu siram selalu.
Bunga kembang bila terkena cahaya matahari.
Cantik untuk garden dengan ala-ala rockery border.
Cantik tumbuh dalam pasu juga.
Selalu trim bunga dah layu untuk pokok sentiasa memberi banyak bunga.
Masih bahagia berbunga walaupun dalam suhu siang yang melebihi 40 darjah Celsius beberapa hari.
Suka sangat dengan cahaya matahari.
Biji benih portulaca sangat halus.
Cuma tabur bijinya di tanah yang telah disediakan untuknya dan siram dengan air.
Tidak perlu timbus bijinya dengan tanah.
Jimat menanam portulaca dari benih berbanding harga satu pokok di kedai bunga.
Boleh dapat banyak anak pokok portulaca dengan menanam dari biji benih.

Stok Habis.
RM3.00 satu pek (lebih 250 biji benih).
Biji benih bunga portulaca dikumpul pada April 2012 di kebun kami sendiri.

Kos penghantaran bagi pembelian apa jenis benih (kecuali bulb) dengan jumlah bilangan kurang 15 pek adalah RM5.00.
Kos penghantaran bagi jumlah pembelian lebih dari 15 pek untuk apa sahaja jenis benih (kecuali bulb) adalah percuma.
Sekiranya, ada pembelian yang berlainan harga, saya akan cuba kurangkan kos penghantaran.
Pembayaran melalui RHB bank.

Sebarang kemusykilan, jangan segan bertanya.

20 ulasan:

lynnhelite berkata...

saya terima pada jumaat lepas, anak bongsu saya terus tanam..(dia ada kawasan tamannya sendiri..)semlm anak2 pokok dah mula tumbuh..dia bukan main happy lagi

TukangKebun berkata...

Lynnhelite~Amazingly fast! Anak bongsu you really has talent in gardening. Saya pun tumpang gembira.

lynnhelite berkata...

its funny coz at first she tought itu anak2 rumput, nasib x cabut! Peliknya most of kawasan rumah tu berbatu kerikil tapi kalau yg ada tanah i noticed berwarna hitam & subur, byk rumput..bayam yg u hantar tu pun tumbuh dlm masa 2 hari..

TukangKebun berkata...

Lynnhelite~I always remember one of ABC gardening presentator like to remind people- if you have a place that grass and weeds grow so well that means you already have good soil. Saya rasa baik awak tak payah letak fertiliser apa-apa lagi on that soil, too much of fertiliser on a good soil will be destructive ( I learn already for my own past mistake). Friends always ask whether I fertilise my plants during growth. But saya tak pernah baja plant saya. The only thing I did was before I started planting or sowing, I will prepare the soil with digging in green waste, top up the top soil with compost or manure. When the plants grow big and the roots has grown deeper into the soil, it will have the composted nutrient from the green waste for back up.

lynnhelite berkata...

Hi Diana, tks for the important note.. semlm i hack simen kat backyard sikit, i noted bawah lapisan simen tu tanahnya hitam.. i guess u r right..memang soil tu dah ckp bagus utk berkebun..i already started part by part as u suggested b4..cuma kurang pasti, tahap mana i boleh transfer anak2 benih yg tumbuh tu ke tanah atau pasu besar?

TukangKebun berkata...

Lynnhelite~Kalau tak biasa transplant anak pokok portulaca yang muda lagi. Rasanya lebih baik tunggu until anak pokok tu dah panjang at least 5~7cm.

Ana - Kisah Hati berkata...

biji benih ni ada tak? suka bunga ni. ingat nak tanam dalam pasu dan letak kat balkoni

TukangKebun berkata...

ANA~ Masih tinggal 2 pek lagi.

Ana - Kisah Hati berkata...

wahhh... suka ni. reserve dulu ye nak 1 je.

TukangKebun berkata...

Ana~ Ok reserve.

Ana - Kisah Hati berkata...

OK TQ

zamzurina zulkafli berkata...

Diana...jika ada biji benih ni simpankan ye

Scha Iriney berkata...

Ada lagi ke biji benih bunga ni?

TukangKebun berkata...

Scha Iriney~ Buat ketika ni tiada stoknya.

mrs maryam berkata...

Assalamualaikum..
Ad lg ke benih bunga ni?

maryam_suria@yahoo.com

shimoshi berkata...

Masih adakh benih bunga ini?

TukangKebun berkata...

Biji benih bunga ini kami tiada stok bulan ini.

mohd noor Ahmad berkata...

Benih moss rose ada stok x?

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Moh Noor Ahmad,

Benih moss rose tiada stock sekarang.
Kalau jenis anak japanese rose yang lain ada stock.

mohd noor Ahmad berkata...

Kalau ada benih moss rose bleh x maklumkn kpd sy..