No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Rabu, 11 April 2012

Benih Bunga Imperial Larkspur

~Bunga Organik Imperial Larkspur~

Warna genetik ungu adalah dominant dalam imperial larkspur. Digalakkan sebelum semai biji benih bunga larkspur hendaklah simpan biji benih dalam fridge (bukan freezer) beberapa minggu sebelum semai. Semai biji benih selain dari musim panas dan kering.

Tumbuh dengan ketinggian lebih 1 meter dan perlu support (staking).

Rupa bentuk biji benih Imperial larkspur.


Stok Ada.
Harga RM3.00 satu pek (50 biji benih).
Biji benih organik larkspur dikumpul di kebun kami sendiri.

Kos penghantaran bagi pembelian apa jenis benih (kecuali benih ubi) dengan jumlah bilangan kurang 15 pek adalah RM5.00.
Kos penghantaran bagi jumlah pembelian lebih dari 15 pek untuk apa sahaja jenis benih  (kecuali benih ubi seperti gladiolus) adalah percuma.
Sekiranya, ada pembelian yang berlainan harga, saya akan cuba kurangkan kos penghantaran.

Sebarang kemusykilan, jangan segan bertanya.

12 ulasan:

Mama Pongkey berkata...

Susah tak nak tAnam dan jaga larkspur ni di Malaysia? Teduh atau full sun? Cantik betul bunga ni...

TukangKebun berkata...

Mama Pongkey~ Saya sendiri tak cuba lagi tanam ni dekat Malaysia. Jadi tak dapat nak komen sangat. Cuma dekat kebun seberang sini tumbuh senang saya tak payah tanam lagi. Anak pokok suka hati je naik sendiri dari benih-benih yang terjatuh. Setakat ni benih yang larkspur kebun kami ni tumbuh ok dekat America dan Israel dari penerima benih ni. Oh saya kena bagi projek baru dekat tukang-tukang kebun sungai buloh tanam larkspur. Diorang tengah testing bunga sweet pea sekarang. Larkspur suka matahari does not do well in full shade.

lynnhelite berkata...

i think my first batch x jadi, satu pun x tumbuh. Today nak try another batch.

TukangKebun berkata...

Lynnhelite~ cuba trial ambil beberapa seeds larkspur simpan dalam fridge (not freezer)for about 1~2weeks. Lepas tu cuba tanam.

lynnhelite berkata...

2nd batch pun x menjadi..satu pun x tmbuh. sob sob..

TukangKebun berkata...

Lynn~ Dah cuba pre-chilling teknik?

wani sc berkata...

semaian Lakspur saya naik satu pokok, tanpa pre-chilling. dapat bungkusan terus tanam, tapi tak tanam semua lah. baki benih ada lagi dalam peti sejuk. tadi baru pindah ke kawasan separa teduh. harap-harap ok la kan. satu pokok tu je yang ada. huhu

TukangKebun berkata...

Wani~ Yeah seronoknya dengar :). Awak memang terror lah tanam bunga, dahlia nampak cantik kat taman Wani. Mungkin larkspur tu suka agaknya season kat Malaysia sekarang panas cerah, malam hujan.

wani sc berkata...

harap-harap lah tumbuh. semalam anak kambus anak pokok yang lemah tu dengan tanah, nasib baik perasan. ohhhh

TukangKebun berkata...

Wani~Kami pun dengan anak-anak kecil accident begini kerap berlalu. Si Rayyan siap tarik legi anak-anak pokok semuanya hentam konon nak tolong weeding. Dapat selamatkan?

emmatam berkata...

Ada lg x.,? Nk satu pek

TukangKebun berkata...

Emmatam yang ini masih ada lagi.