No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Sabtu, 7 Julai 2012

Biji Benih Organik Hon Tsai Tai

Hon Tsai Tai (6)

Sayur Hon tsai tai juga dikenali dengan nama purple flower choi sum. Rupanya pun memang seakan choi sum cuma mempunyai batang yang berwarna ungu. Bunganya berwarna kuning dan boleh dimakan sekali. Hon tsai tai juga boleh tumbuh elok di kawasan yang mendapat separa matahari. Dari pengalaman, cuma kena hati-hati apabila ada perubahan cuaca atau suhu yang mendadak semasa pertumbuhan sayur ini kerana ianya akan memberi signal untuk sayur ni mula berbunga dengan awal. Anak pokok hon tsai tai yang baru bercambah juga telah mempunyai batang yang berwarna ungu, mudah untuk dikenali apabila tercampur dengan sayur sawi yang jenis lain.
hontsaitai (3)


~Biji Benih Organik Hon Tsai Tai (anggaran 50 seeds satu pek)~

Perlu pre-order (reserve) dahulu sebab bulan August 2012 baru dipos ke miliknya.
RM3.00 – satu pek (~50 biji benih).
Stok Habis (Tukang kebun sedang kumpul benihnya, hujung tahun stok benih baru masuk).
Kos penghantaran bagi pembelian apa jenis benih yang berharga RM3.00 satu pek dengan jumlah bilangan kurang 15pek adalah RM5.00.
Kos penghantaran bagi jumlah pembelian lebih dari 15pek untuk apa sahaja jenis benih satu pek berharga RM3.00 adalah percuma.
Sekiranya, ada pembelian yang berlainan harga, saya akan cuba kurangkan kos penghantaran.
Nota: Benih akan dipos di bulan August dan boleh pre-order dengan tinggalkan comment atau mesej saya dengan email.
Sebarang kemusykilan, jangan segan bertanya.

10 ulasan:

Mama Pongkey berkata...

:-) Saya mahu juga. Purple idamanku.

TukangKebun berkata...

Mama Pongkey~ Ok reserved. Like Purple too (warna tema wedding).

Nudabuffy berkata...

saya pun nak juga..

TukangKebun berkata...

Nudabuffy~ Sudah direkod dalam nota :).

Sean L berkata...

Saya nak satu pek jugak. Tetiba gila nak tanam sayur sebab respons benih kai lan dan romaine Diana yang sgt memberangsangkan. I usually have no luck with leafy vegetables.

TukangKebun berkata...

Sean L~Reserved. Memang your rezeki. Lepas ni tak payah pergi pasar dah. Petik kat balcony garden sendiri ;).I have one container hon tsai tai sekarang tengah berbunga sakan, bees like the flower very much even in winter visit our garden. Cuma problem winter ni seed pod lambat kering and cross fingers none of our neighbours have brassica flowering in their garden too. Pastu si siput pun suka makan seed pod dia.

sopiemohd orchid species gallery berkata...

saya hendak 1 pack sawi Hon tsai tai.

TukangKebun berkata...

Sopiemohd~ Tukang Kebun sedang tuai benihnya tengah tunggu kering dan kemas kemudian. Mungkin akhir tahun ni masuk stok segar yang baru.

Tanpa Nama berkata...

Diana, sayur ni boleh tahan cuaca panas ke? Or kena letak tmpt receive separa matahari

TukangKebun berkata...

Kalau musim panas, mungkin lebih elok di separa matahari.