No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Jumaat, 21 September 2012

Heirloom Capsicum Golden Calwonder

'Bling Bling' Kuning keemasan bila mata tengok buah heirloom capsicum golden calwonder bila ranum betul bergayut dekat dahan pokok. Tertelan air liur tak sabar nak petik dan makan buahnya yang manis itu. Saya suka slice capsicum ini dan campur dalam salad, ranggup dan manis rasanya. Stir-fry pun ok tak cepat layu. Buah heirloom capsicum golden calwonder ini adalah jenis capsicum yang bersaiz besar, bila masak bertukar dari warna hijau ke kuning keemasan dan bentuknya seakan mempunyai 4 sudut berlekuk (4 lobbed bell capsicum). Mama tukang kebun kata kalau dekat pasar saiz capsicum warna ni lebih kurang RM2 dekat pasar sebiji, saya pun tak berapalah pasti lama tak beli sayur dekat pasar malam. Dulu beberapa tahun lalu masa shopping grocery dekat sudut bahagian organik sayur di Jusco pernahlah juga tengok capsicum saiz kuning macam ini tapi tak mampulah nak beli nampak harganya. Sekarang tanamlah sendiri puas hati, jimat belanja, selamat makan dan petik je dekat luar bila nak makan.
Anak pokok Capsicum Golden Calwonder.


~Biji Benih Organik Capsicum Heirloom ‘Golden Calwonder’ (RM3.00-anggaran 30 seeds satu pek)~

Stok Habis (Tukang aKebun menunggu buahnya)

16 ulasan:

ummuaidan berkata...

wah cantik warna capsicum tukang kebun..mine also dah berbuah cuma belum masak lagi...capsicum buat topping pizza pun best jgk kan..

sm forestgarden berkata...

saya hendak order 2 pack

TukangKebun berkata...

Ummumaidan~Betul sedap buat topping pizza. Ni jadi tak sabar nak tunggu tomato pula buat sos pizza.

sm forestgarden~ok saya reservekan.

lynnhelite berkata...

Lynn x nak ketinggalan! reserve satu pack ya

shiro82 berkata...

Saya nak juga,reserve 2 pek ya. :)

Zieta collection berkata...

lerrr...dah habis pula stok yer tukang kebun...melepasss...

lynnhelite berkata...

saya nak, saya nak! (sambil mengangkat kedua2 belah tgn..)

shiro82 berkata...

Reserve saya 2 pek ya. Tq. :)

Rini Jy berkata...

blh reserve tuk sy satu

Rini Jy berkata...

diana,

blh reserve satu tuk saya

Mama Pongkey berkata...

Eh ada lagi tak... nak 1 pek kalau ada.. tak dapat nak masuk blog ni for some reason dari tadi..

MS berkata...

berapa lama masa diambil dari mula menanam benih sampai capsicum ni berbuah?

cantik buahnya. btw harga capsicum ni mahal sungguh kan?

TukangKebun berkata...

Lynn, May, Ivy, Rini dan Mama Pongkey ~ Sorry Ladies dah habis stock. Nanti tukang kebun masukkan dalam senarai top list priority...hehehe...

MS~Tak ingat tapi biasanya average 3 bulan dah berbuah tapi ikut juga faktor persekitaran dan kesihatannya. Geram tengok kat supermarket dulu pandai je susun 3 ketul dalam plastik kuning, merah dan hijau nak kasi daya tarikan.

Norzie hany berkata...

Ada lagi tak?.saya nak 1 pek.email-norzie_hany@yahoo.com

TukangKebun berkata...

Baru sahaja tuai Norzie. Ada rezeki Norzie.

Tanpa Nama berkata...

saya nak 1pek ya

maisarah_nb@yahoo.com.sg