No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Isnin, 5 November 2012

Hippeastrum

 Masa zaman remaja tukang kebun tak faham kenapalah papa tukang kebun bila ada satu masa semua jenis pokok jambu dicarinya yang dia jumpa ditanam dekat kawasan belakang rumah, sama juga dengan pokok-pokok betik macam-macam jenis dikumpulnya begitu jugalah tanaman lain bila dia minat sesuatu. Akhirnya like father, like daughter...hehehe...tukang kebun sama je...hah sekarang kemaruk bunga golongan hippeastrum pula bulan ni. Uncontrollable punya tahap banyak dah diborong bulb/seedlings pokok bunga jenis hippeastrum. Untuk tidak lupa dan dibuat reference apa yang dah ada, tukang kebun masukkan entry ini.
 Butterfly or Pappilion Hippeastrum (1 mature bulb and 12 months old seedling).
 Apple Blossom Hippeastum (mature bulb).
 10+ seedlings (2011 collection).
 Lucky dip hippeastrum bulbs (assorted colour and might include double bloom).
Olympia Hippeastrum.

Yang dalam memoriku sebelum lupa;
2 hippeastrum mature bulbs (red?)
4 X 18months old lucky dip bulbs

Kisah Hippeastrum hunting season.

13 ulasan:

Farhani berkata...

Wahhhh..Tukang Kebun Diana dok hunting Hippeastrum pulak yer..selamat menyoping :D

suka suka berkata...

Not open fot sale ke? Cantik2 bungs dan warnanya..jgn lupakan K Mar! Macam amarilys kan?

Tanpa Nama berkata...

Mmg perasan gak Diana ni jenis bila tanam sayur,setiap jenis mesti berderet2 variety. Tengok Diana punye carrot.sampai ke moyang2 carrot pun hade :) so x hairan la bila bab bunga pun mcm tu cam iris Dan gladiolus hehehe

sm forestgarden berkata...

Diana,saya pun minat kumpul bunga ini,ada dua jenis kat rumah.

Tanpa Nama berkata...

salam Diana...kalau ade benih yang nie akak nak ye....hhussin71@yahoo.com..

Chantique berkata...

ni diana jual jgk ker

liena razi

hitomi lavender berkata...

Tukang kebun ada juai bunga ni ka?mcm mana nk ordernya?berminat ni.

Zieta collection berkata...

alahai...semuanya cantik menawan hati....tidak ofer ka tukang kebun?

TukangKebun berkata...

Farhani~ Dok hunting Hippies ni juga senyap-senyap...hehehe...kesian Mr. MuscleManKu teruk kena pow dari bulan lepas.

Kak Mar~ Koleksi ini nak cuba-cuba hobi tanam dekat Kebun Sungai Buloh. Doakan menjadi ya.

Hehehe...betul-betul tu bila dah minat setiap jenis pokok macam-macam variety nak cuba. Carrot pun dah at least 15 variety pernah cuba tanam.

SM Forestgarden~ Senang tak nak jaga pokok bunga Hippies ni kat Malaysia? Rasanya tak perlu banyak air kan. Tanam dekat Adelaide lamanya nak tunggu pucuk keluar sebab malam masih kadang-kadang sejuk dia tak suka kut. Dah 2 bulan tukang kebun pacak bulb tersembul dekat tanah baru nak keluar shoot sikit-sikit itu pun lambat.

Kak Linda, Liena, Hitomi dan Ivy~ Oh yang ni tukang kebun tak offer lagi. Cuma niat nak tanam menceriakan kebun Sungai Buloh dahulu.

Jae Jun berkata...

hello, akak,nak tanye , akak beli pokok nie kat mane???

TukangKebun berkata...

Jae Jun ~ Bunga ni tak beli di dalam Malaysia.

Jae Jun berkata...

kalau ada benih, nanti boleh jual kat saya?

TukangKebun berkata...

InsyaAllah dik kalau ada rezeki.