No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Sabtu, 1 Disember 2012

Tembikai Crimson Sweet

 Bila musim hujan berlalu, musim panas pula kan menyusul dan sekarang inilah masa yang sesuai selalunya untuk bermula menanam buah seperti tembikai sementara cuaca belum panas kering. Buah tembikai untuk menjadi manis selalunya semasa sudah dekat masa untuk dituai bagus diberhentikan menyiram supaya rasa tembikai akan lebih rasa manis. Kalau tidak buahnya jadi berair sangat bila banyak air dan kurang manis. Buah tembikai 'Crimson Sweet; warna hijau kulitnya cair sedikit dan berbelang. Buahnya boleh membesar sehingga berat 12kg. Tanam biji benihnya dalam anggaran 1/2 inchi dalan tanah dan jarakkan anak pokok lebih kurang 1 meter. Buah tembikai perlu mendapatkan sinaran matahari untuk pertumbuhan buahnya yang baik dan tidak terbantut. 
 Bila tengok gambar si Rayyan masih bayi dan Ilhan toddler bersama tembikai yang dituai sendiri, tukang kebun rasa nak tanam tembikai pula bulan ini. Tapi yang dalam gambari ini jenis tembikai lain, lonjong buahnya (baka Charleston Gray kut rasanya, ingat-ingat lupa). 

 Biji benih yang dibuat posting blog untuk bulan Disember akan dibuat penghantaran selepas 20hb Disember kelak. Boleh minta tukang kebun reservekan dengan meninggalkan pesanan di komen box. Siapa cepat dia dapat dulu bagi biji benih yang limited.

~Pre-Order Tembikai 'Crimson Sweet'~
Approximate 10seeds per-pack (RM3.00).
Limited 1 pek untuk 1 gardener (tawaran 10pek sahaja).


16 ulasan:

ummuaidan berkata...

selalu tak jadi tanam tembikai..tak tahulah kenapa..last2 dah give up daah..yg charleston grey pun pernah tanam jugak..

suka suka berkata...

K mar 1 pek

zamzurina zulkafli berkata...

saya nak satu pack

zamzurina zulkafli berkata...

nak satu

sm forestgarden berkata...

saya nak 1 pek

TukangKebun berkata...

UmmuAidan~ Yang Diana tahu watermelon ni nak banyak matahari, lagi-lagi bila buahnya dah keluar.

Reserved 1pek each Kak Mar, Zamzurina dan SophieMohd.

Note: 3pek reserved.

Aku P@aN berkata...

saya nak satu...

Tanpa Nama berkata...

Diana..ada lagi ke?aida nak satu
pek =)

Roslan berkata...

Reserved 1pek tq

Tanpa Nama berkata...

saya nak 1 pek..aslina272@gmail.com.tq

TukangKebun berkata...

Simpan 1 pek untuk Farhan, Aida, Roslan dan Kertinah.

Note : 7 booked.

lynnhelite berkata...

Dah try tanam watermelon 2 kali tapi masih gagal.. nak cuba sekali lagi. Reserve utk Lynn jugak ya

TukangKebun berkata...

Lynn cuba-cuba until you get at least a fruit. Gardening ini banyak trial and error. OK reserved for you 1 pack.

RED POWDER PUFF berkata...

saya dah pernah try tanam pokok tembikai sekali..dijangkiti powdery mildew dan mati... belum pernah try tanam sejak itu haih

TukangKebun berkata...

Dear Red Powder Puff,

Tembikai kalau musim basah sangat macam musim monsoon kalau air circulation tak bagus memang mudah kena powdery mildew. Elok masa hujan 3~4 kali seminggu bertandang.

TukangKebun berkata...

Dear Red Powder Puff,

Tembikai kalau musim basah sangat macam musim monsoon kalau air circulation tak bagus memang mudah kena powdery mildew. Elok masa hujan 3~4 kali seminggu bertandang.