No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Khamis, 24 Januari 2013

Selamat Menyambut Maulidul Rasul

 Semalam perasan baru sahaja nak mekar bunga gladiolus ini di depan bahagian rumah. Hari ni sempena sambutan Maulidul Rasul bermulanya dengan hujan lebat bersujud sekejap bunga gladioli ni seperti bersyukur atas rezeki hujan yang melimpah. Banyak tanaman bersuka ria mula menghijau kembali setelah beberapa hari tidak hujan. Bunga gladioli ini tak pernah tukang kebun siram hanya harapkan air hujan sahaja semenjak ditanam pada kira-kira pertengahan bulan November lepas.
 Semenjak-menjak ni bunga gladioli banyak yang dapat berwarna kuning seperti ini dengan mulut berlipstik merah.

12 ulasan:

Sean L berkata...

That's a nice colour! Very cheery.

SAPient berkata...

ada anak pokok ke?

SAPient berkata...

ada anak pokok ke? saya minat nak tanam.

zamzurina zulkafli berkata...

Saya pon dapat kaler ni. Sampai jiran depan datang check bunga plastik ke apa. Pantang keluar rumah pasti p menatap bunganya

nadia rashid berkata...

x sabar nyer tunggu gladioli sy..ni blk kelantan jalan kt town...byk color kuning dan merah jadi hiasan sepanjang coridor jln

TukangKebun berkata...

Sean~ Nasib colour ni keluar dulu mudah nak ambik masa hari mendung hujan ni.

SAPient~ Anak pokok tak de tapi. Bulb/benihnya ada kalau berminat hantar email ke (kebunkmg@gmail.com).

Zamzurina~Saya pun intai-intai dekat tingkap bilik depan je bunga ni rebah masa hujan tadi. Berapa pokok dah kembang?

Nadia~Gladioli ni tak lama sangat nak tunggu bunga tapi ikut faktor persekitaran juga kebun kita macam mana.

zamzurina zulkafli berkata...

Satu pokok je. Yg lain2 mcm slow and ada yg kene makan ulat

sm forestgarden berkata...

assalam diana,
rasa sejuk...warna ini.

zamzurina zulkafli berkata...

2 pokok lg kaler merah dan satu lagi putih. Yg satu lagi bercabang dua. Mcm tiada tanda nk berbunga.

TukangKebun berkata...

Zamzurina ~ Lucky dapat colour berlainan, Saya teringin nak dapat warna putih. Yang bercabang dua tu kiranya bulbnya dah nak berpecah nanti dapat 2 bulb. Rezeki :).

SM Forestgarden~ Kami selalu dapat warna kuning. Selalunya tangan saya warna kuning saja yang menjadi untuk bunga-bunga jenis lain juga;).

lynnhelite berkata...

alahai..lynn punya dah arwah dah kesemuanya..gara2 tinggal rumah tak berjaga..

TukangKebun berkata...

Apa khabar Lynn? Cuba gali mungkin ada bulbnya boleh tanam semula.