No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Rabu, 23 Januari 2013

Wordless Wednesday yang dipetik dan dikutip today

Siapa boleh teka ada sekurang-kurangnya 7 benda boleh makan dalam upih ini ?I

11 ulasan:

Ummu Madihah berkata...

Salam Diana,

Mak Aji nak teka ni - bunga telang, kacang botor, daun bawang, pucuk manis, pisang kaki(?? atau pic??), mangga, jambu batu, telur itik!

Rini Jy berkata...

bunga telang, cekur manis, telur, kacang kelisa, jambu batu, mangga dan daun pandan??? hahh... surrender :p buah apa yg color coklat tu? bentuk mcm buah peach tp color lain.

olive berkata...

Hi Sis Diana, what is that maroon red color fruit? tak pernah jumpa la

Sean L berkata...

Let me guess - mabolo/butter fruit, pandan, kacang botor, bunga telang, pucuk/sayur manis, jambu batu/guava, telur ayam ke itik?, and buah mangga or some mangifera fruit. What is the yellow thingy below the sole bunga telang outside the colander? a lemon or lime?

zamzurina zulkafli berkata...

telur itik?, bunga telang, kacang kelisa, delima, asin2, pelam...yg macam buah peach tu tak tau. buah pinang? :)

TukangKebun berkata...

Jawapannya : Buah mentega/mabolo/butter fruit, cekur manis/sayur manis/asin-asin, pandan, telur itik,kacang botor/ kacang kelisa, jambu batu, bunga telang dan limau/lime.
Macam buah manga tu bukan buah mangga baunya dan rasanya pun lain. Buah ni asal dari Afrika dan tukang kebun pun lupo namanya.

Ummu Madihah~Daun bawang tu mungkin daun pandan, bentuk macam pisang kaki tapi kulitnya rasa berbulu panggil buah magenta.

Rini~Bestnya kalau dapat tanam peach. Tapi bukan peach buah ni terkenal dekat negara Philipine panggil mabolo.

Olive~ Panggil 'Velvet Apple' hehehe macam dalam fairy tale sahaja bunyinya.

Sean~ Wah lime yang terselit tu pun boleh perasan terror :). I can't remember the specific name for buah yang from Africa tu tapi it grows so easily from seed here.

Zamzurina~Ohhh bukan buah pinang walaupun ada pinang di belakang rumah.

Sean L berkata...

Tulah training boleh nampak pokok periuk kera dalam semak-samun, hehehe. Is that an Irvingia, one of the African mangos?

nadia rashid berkata...

lmbt nk teka..klu teka dapat 7 jer btul...yg color maroon buah mentega je x tahu

TukangKebun berkata...

Sean ~ Google just now Irvinga but the fruit seeds and tree leaves are different. Nanti I snap some pictures to share about the tree.

Nadia~Hehehe tak pe next time tukang kebun buat teka teki lagi.

Yaati Nor berkata...

bunga nasi kerabu,daun pandan, pucuk manis, kacang botol,mangga, bauah peach, telur ayam kg..menariknya..salam pekenalan..

TukangKebun berkata...

Yaati Nor~ Salam perkenalan. Buah mangga dan peach tiada dalam upih tu.