No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Isnin, 11 Februari 2013

Alyssum 'Pastel Carpet' Mixed

 Pokok bunga alyssum di kebun lama dulu hidup sepanjang tahun. Bila cuaca yang extreme ianya nampak macam nyawa-nyawa ikan nak mati tapi apabila cuaca yang normal kembali dan dipangkas ,pulih semangat pokok bunga alyssum. Tukang kebun dulu semai biji benihnya sekali sahaja dan semenjak itu tak perlu lagi semai biji benihnya lagi. Tumbuh dengan mudah dari biji-biji benih yang berguguran sendiri. Pokok bunga alyssum ini average tingginya lebih kurang 12~20cm. Cantik dalam rock garden ataupun dijadikan sebagai 'border'. Di dalam hanging basket dan digandingkan dengan tanaman kecil yang lain juga nampak menarik.  Biji benih alyssum sangat halus jadi kalau taburkan sahaja benihnya di tapak semaian pun boleh. Cuma berhati-hati tak hanyut biji benihnya dibawa air. Pokoknya sukakan si Matahari. Selalu dibuang bunga yang sudah layu supaya pokoknya rajin berbunga.



RM3.00 satu pek (Approximate 50 seeds).

Tinggalkan komen untuk pesanan bulan Februari 2013.
Kos penghantaran bagi pesanan di bawah RM15 pada bulan ini adalah RM2 dan pesanan lebih RM15 adalah RM5 (bagi pesanan biji benih sahaja).
Pembayaran adalah melalui bank deposit CIMB/Maybank/RHB.
Penghantaran adalah pada hari Isnin dan Khamis sahaja.

13 ulasan:

smRose berkata...

canteeknya

suka suka berkata...

K Mar 1 pek..

Tanpa Nama berkata...

Eila 1 pek.tq

Avia Mishat berkata...

Avia satu yer.thanks

TukangKebun berkata...

SmRose~ Pokok bunga ni senang tak perlu jaga sangat.

Kak Mar, Eila dan Avia ~ Tukang kebun dah simpankan.

faeza liko berkata...

cantik....
ade stok lg ....???

TukangKebun berkata...

Faeza liko~ Yang ni masih ada dalam stok.

samarinda berkata...

tkgkebun tanam alyssum nie kat full sun or shade? yng mana bgus untuk alyssum hidup subur

TukangKebun berkata...

Samarinda ~ Alyssum tak perform well in shade. Dia nak juga matahari, dapat sekurang-kurangnya 6 jam matahari pun OK jugalah.

samarinda berkata...

Bunga yang sebelah Alyssum tu cantuk gak, bunga ape.. xder benih ker hehehe

TukangKebun berkata...

Yang sebelah alyssum tu bunga viola, bunganya kecil dari pansy. Dari pengalaman gardening cuaca Mediteranean dulu, Bunga pansy dan viola perlukan cuaca yang sejuk jadi tak sesuai nak tanam di kawasan tropika. Tak dapatlah nak offer biji benihnya walaupun ada.

Tanpa Nama berkata...

Mass back Taran, Boleh tak Tanam benih terus under full sun? Me lebih baik mula Tanam Dalam rumah dulu?

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia.

Untuk menyemai preferably partial shade atau dalam rumah dulu untuk alyssum dalam cuaca tropika.
If you're planting in Mediteranean climate then under full sun is not a problem.
Depending on your climate.