No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Sabtu, 1 Jun 2013

Heirloom Lettuce Little Gem

 Lettuce yang bersaiz mini sesuai untuk mereka yang tidak mempunyai ruang yang banyak untuk bercucuk tanam tapi kalau boleh ada juga tanaman yang boleh dimakan/dituai dari hasil tangan sendiri. Lettuce Little Gem hanya tumbuh setinggi 12 cm. Jadi bolehlah tanam lettuce ini dalam bekas kitar semula seperti botol/kotak minuman ataupun bekas mangkuk mee segera. Yang tiada tanah seperti menginap di kawasan perumahan bertingkat, bolehlah sangkut bekas di tempat yang menerima cahaya sebelah tingkap untuk tanaman kecil seperti pokok lettuce little gem ini. Dalam kesibukan masa, bolehlah potong beberapa helai daun lettuce segar dan selitkan dalam roti sandwich/burger/hot dog. Biji benih lettuce perlukan cahaya untuk percambahan yang baik. 

~Biji Benih Heirloom Lettuce Little Gem ~

Anggaran 50 seeds satu pek (RM3.00).

Pesanan untuk bulan June boleh ditinggalkan dalam kotak komen.
Jangan lupa tinggalkan nama dan email address sekali ya.
Apabila biji benih sudah ready shipping akan tukang kebun hantarkan email.

18 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

nak ni linnna_linn@yahoo.com

Bib Mohamed berkata...

bib nak 1 pek.

@na berkata...

salam, diana lettuce seeds ni blh buat green sprouts ke?

Tanpa Nama berkata...

Eila nak 1 pek yerk. Tq

Tanpa Nama berkata...

Salam bahagia Diana,
Saya nak order satu pek ya.
Thanks.- Samiah (red_888_soul@yahoo.com)

Awin berkata...

saya nk 1 pack

wanie ibrahim berkata...

sy paling suka salad ini dibuat ulam.nasi ayam...rasanya manis

Ibu Qistina berkata...

saya nak satu jugak.

aida_aminshah berkata...

x sure dah order ni ke belum. Aida nak dua paket ye diana...dah ada beberapa seeds lettuce ni.insyaallah nak buat bed for salad..hehe berangan..

Nor berkata...

And this one too...

Tanpa Nama berkata...

akak nk satu pek
(Kak Faiza )

gatchan berkata...

Assalamualaikum Diana,

Saya pon nak satu.

Ema
gatsu2811@gmail.com

gan chin soo berkata...

One pek please. Thanks. My email: sooganchin@gmail.com

TukangKebun berkata...

@Na ~ Lettuce as sprouts saya tak pasti. Tapi lettuce bolehlah nak anggapkan sebagai micro greens pun boleh juga. Sebab dalam saiz apa pun boleh dituai. Kalau ditanam rapat-rapat, process thinnings tu dah boleh makan.

Wanie~ Ya sedap salad ini makan bersama nasi ayam.

Tukang kebun ada simpankan pesanan seperti di atas.

Terima Kasih.

rico pajri berkata...

Ada lagi tak?
Email rico1496@gmail.com

TukangKebun berkata...

Rico ~ Masih ada lagi dan sudah tukang kebun email.

Jerry Wei Jie berkata...

Nak Romaine lettuce, Salad bow dan little gem seed.
jerry@tchardwaresupplies.com.my

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Jerry.

Dalam senarai cuma ada Red Romaine Lettuce ketika ini.