No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Sabtu, 28 September 2013

Anak Pokok Belimbing Buloh dari Biji Benih

 Bagi penggemar buah-buahan yang berasa masam, kalau ada ruang sedikit pun di perumahan terrace house pasti ada yang menyelit pokok belimbing buloh. Di mana-mana taman perumahan, mesti tak janggal kelihatan ada sebuah rumah pokok belimbing buloh di depan rumah. Pokok belimbing buloh tak sebesar pokok-pokok buah-buahan lain. Tambahan pula ianya tidak bushy jadi tidak begitu menghalang cahaya matahari. Kalau ditrim selalu pokoknya, saiznya boleh dikawal. Lagipun buahnya berbuah di batang/dahan pokok bukan di tangkai-tangkai ranting pokok. Rumah atuk tukang kebun di Kepong di perumahan taman walaupun tiada banyak ruang tapi di depan pagar rumah yang kurang semeter persegi tu berdirinya pokok belimbing buloh. Buah belimbing buloh adalah favourite Orang Negeri buat campur masak lemak cili api.
 Ruangan yang dikongsi oleh pokok belimbing buloh dalam area kurang dari 1 meter persegi ialah pokok kemboja Bali Kuning Putih Picotee, pokok markisa, pokok bambangan dan sengkuang yang self-seeded.
 Bunga belimbing buloh berwarna merah. 

~ Pokok Belimbing Buloh ~

1 bekas pokok RM9.00 .

Pesanan boleh tinggal di komen box ataupun (kebunkmg@gmail.com) .

27 ulasan:

Ibu Qistina berkata...

Yang d tunggu2, saya nak satu diana.

TukangKebun berkata...

Ada tukang kebun booking untuk Ibu Qistina.

zifa berkata...

salam..

diana semai sendri ke? mcm mn ye? sy semai tak menjadi la ? ada tips tak?

pokok belimbing buluh mak mertua buah besar dan warna kuning..susah nak jumpa dh...semai biji benih tak menjadi

TukangKebun berkata...

Salam Zifa.

Semai sendiri dari biji benih pokok kBB . Tapi semai macam biasa je takde trick apa-apa. Guna biji benih dari buah yang dah tua.

zifa berkata...

kalau buah dah naik kulat menjadi juga ke?

TukangKebun berkata...

Zifa cari bijinya dan cuci bersih sebelum semai. InsyaAllah.

n.u.r.a.n.i.s.a berkata...

Salam... Saya nak beli satu pokok belimbing buloh?

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Nuranisa.

Ada stock.
Butiran selanjutnya boleh email (kebunkmg@gmail.com) .

Wahida berkata...

Assalam. Jika nak beli m.mana cara packing pos? Saya di Kedah

alynn rozlan berkata...

Saya nk beli mcmmana ye? Blh wassap saya 0148090404... klau rm9 satu ank pokok saya nk 5 ank pokok....

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Wahida.

Kami tiada stock yag sesuai untuk pos sekarang.

Salam Bahagia Alynn Rozlan.

Tinggal 2 pokok sahaja dah tinggi.
Kalau self-collect bolehlah pada petang sabtu 21 Mac ini di Sungai Buloh.

Laman Coklat berkata...

Salam...kalau nk beli buah belimbingnya mcm mana? Lokasi di mana?

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Laman Coklat.

Sekarang bukan musim buah belimbing buloh di kebun kami.
Anak pokok pun tinggal sepot je minggu ini dengan ketinggan lebih 50cm.

@min berkata...

Salam tuan,
Ada lg anak pokok belimbing buluh ? Sy nak 1 pokok..bole post tak ?

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia @min.

Anak pokok belimbing buloh tinggal saiz yang besar tak dapat dipos, kena self-collect.

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia @min.

Anak pokok belimbing buloh tinggal saiz yang besar tak dapat dipos, kena self-collect.

Mas Ron berkata...

Anak pokok yang ada buah kuning ke hijau. Kalau nak collect Sg. Buloh kat mana ye?

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Mas Ron.

Biasanya kami buat self-collect di depan Sekolah Kebangsaan Merbau Sempak, Sungai Buloh sebelah pagi hujung minggu. Dekat dengan exit Paya Jaras, Guthrie Highway.
Yang jenis buah hijau.

Azrina Shakaruddin berkata...

Salam.. Masih ada stock yg boleh self collect tak? Saya tinggal di Bukit Jelutong shah alam.. Kalau nak collect di sg buloh ptg ni atau esok boleh ke

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Azrina Shakaruddin,

Thank you for coming by all the way from Shah Alam self-collect the cucumber tree.
Hope it will bear many fruits for you in the future.

Unknown berkata...

salam.
saya anuar dari selayang.
nak beli beberapa batang anak pokok belimbing besi.
email : harza1121@yahoo.com
017 3989817

Anuar Han berkata...


salam. saya anuar dari selayang. ingin membeli 2 batang anak pokok belimbing besi.
harzahan@gmail.com
0173989817

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Anuar Han.

Kami belum mula bekalkan anak pokok belimbing besi lagi.

Fara Fayein berkata...

Salam, bila boleh ada stok lg?

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Fara Fayein.

Kami belum pasti lagi bila ada stok anak pokok belimbing buloh.

Tanpa Nama berkata...

Salam...
saya nak 200-300 pokok anak belimbing buloh...
boleh bagi harga dengan kos penghantaran sekali..
lokasi : pahang DM.

WhatsApp : 016-3328785
email : din@heliforklift.com.my

Tanpa Nama berkata...

salam..
saya memerlukan 100-200 pokok anak belimbing buloh

WhapApp : 0163328785
email : din@heliforklift.com.my