No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Jumaat, 6 September 2013

Cili Red Hot Long Cayenne

 Sesiapa yang suka spicy food bolehlah buat home-made serbuk powder cili cayenne dengan adanya menanam pokok ini di halaman rumah untuk marinade ayam dan lain-lain. Bukan itu sahaja kepentingan serbuk powder cili cayenne di rumah tetapi untuk masa kecemasan bagi ahli keluarga yang tiba-tiba menghadapi serangan jantung atau memerlukan CPR. Dalam keadaan kecemasan begini, ambil satu teh sudu serbuk cili cayenne dan campurkan dalam segelas air kemudian masukkan ke tekak mangsa atau pesakit. Cili Cayenne juga membantu circulation darah dalam badan. Bagi mereka yang menghadapi penyakit jantung digalakkan mengambil kerap cili cayenne dalam diet mereka. Nota peringatan untuk tukang kebun yang mempunyai anak hyper active baru masuk 4 tahun yang lahir dengan jantung tidak sempurna. Kadang-kadang parents Rayyan pun boleh lupa yang anaknya paling aktif tu ada cardiac problem. 

~ Biji Benih Cili Red Long Hot Cayenne ~
Anggaran 30 biji benih dalam satu pek (RM3.00)

Dalam bakul atas tu yang berwarna hijau adalah banana capsicum yang juga dalam stok minggu ini purple capsicum

10 ulasan:

aida_aminshah berkata...

Diana...aida nak satu pek banana capsicum n cili cayenne pls..thank you

ummuaidan berkata...

byk khasiat cili ni kan..ade jgk tanam kat umah tp tak sempat msk dah petik..rayyan hyper active yer..mcm aidan lah nampaknya..huhu

Gardener Ayu berkata...

Nak 1 pek cili cayenne nih.

Nitesky berkata...

Saya nak 1 pek

TukangKebun berkata...

Ok sudah tulis nota reserved untuk Aida.

TukangKebun berkata...

Memang banyak sungguh khasiatnya...memang susah nak tunggu masak mesti dah rasa nak pakai. Siblings semua hyper.

TukangKebun berkata...

Keep for Garsener Ayu.

TukangKebun berkata...

Simpan juga untuk Nitesky.

Tanpa Nama berkata...

Diana, simpan 1 cili cayenne dan 1 purple capsicum utk saya..tq azira_73@yahoo.com

Salmiah Said berkata...

saya nak cili cayenne tu..cili tu yg warna merah ye