No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Sabtu, 30 November 2013

Bunga Susun Kelapa (Tabernaemontana divaricata)

 Pokok Bunga Susun Kelapa (Tabernaemontana divaricata) yang juga dikenali dengan Crepe Jasmine atau Pinwheel flower adalah pokok bunga yang tak berhenti-henti menghasilkan bunga sepanjang tahun. Baru-baru ini dibuat hard-pruning tapi belum sampai sebulan dah berbunga kembali. Pokok bunga susun kelapa setelah well-established atau matang tidak memerlukan banyak penjagaan sangat bahagia menerima cahaya matahari direct sepanjang hari. Dalam memori tukang kebun mengenai pokok bunga susun kelapa ni, on tukang kebun wedding day, pokok bunga susun kelapa menjadi penyambut tetamu sebab both of my parents berdiri sebelahnya menyambut tetamu yang datang ke rumah. Ianya juga sangat meriah berbunga on our wedding day sampai entah berapa kali photographer asyik ambik lokasi di pokok bunga susun kelapa untuk bergambar. Semoga forever di Kebun Bahagia Bersama masih menyambut tetamu yang datang ke rumah. Dah berbelasan tahun menjadi penyeri penyambut tetamu. 

~ Pokok Bunga Susun Kelapa/ Crepe Jasmine/ Pinwheel flower / Asian Rosebay (Tabernaemontana divaricata) .

1 pot RM7.00 (Enquiries kebunkmg@gmail.com) .

Jumaat, 29 November 2013

Variegated Gardenia jasminoides

 Mari kita mulakan dengan pantun klasik ini:

Buai laju-laju,
Sampai pokok sena,
Apa dalam baju,
Sekuntum bunga cina.

Letak banyak-banyak bunga cina dekat badan, tak perlu perfume hehehe...dah wangi dah.

 Nama glamour pokok bunga cina ialah pokok bunga gardenia, ramai tahu yang pokok bunga ini adalah native China, jadi kena panggil pokok bunga Cina kut. Seperti roti gardenia, bunga gardenia juga adalah edible bolehlah nak campur dalam salad. Bukan sahaja itu, boleh buat ice-cream, milkshake dan lain-lain. Boleh juga buat teh dengan mengambil campuran bunga dan daun gardenia racik-racik lebih kurang 1/4 cup , tambah air panas penuh 1 cup, biarkan 5 minit gitu pastu tapis ambil airnya, home-made gardenia tea. Boleh tambah honey sedikit untuk maniskan. Dikatakan gardenia tea membantu menurunkan blood pressure, stress, anxiety, susah bernafas, meredakan asthma, meredakan demam dan lain-lain. Balik-balik rumah hilangkan stress di kerja with a relaxing feeling buat teh gardenia sendiri.
 Kalau nak feeling macam maharani Cina atau Jepun tamadun dulu-dulu, bolehlah ambil bunga-bunganya buat mandi bunga seperti Maharani dahulu kala. Ambil bunga-bunga yang segar ikatkan dengan kain muslin letak garam sikit dan boleh jadikan scrub badan untuk bakal-bakal pengantin. Dalam lukisan purba Cina, bahagian pokok bunga Cina seperti akar, buah dan bunganya seperti meninggalkan rekod bahawa pokok ini dapat merawat gigitan ular. 
 Pokok-pokok bunga Cina di dalam Kebun Bahagia Bersama sudah belasan tahun hidup bahagia bersama kami. Ketinggiannya pun sudah lebih 2 meter bersebelahan pagar menjadikan pagar natural memberikan privacy kepada penghuni Kebun Bahagia Bersama. Kalau letak buai berdekatan, boleh buai-buai nak capai bunga cina. Tapi big boss terletak berhampiran gelungsur pula. Ada sepokok hidup bahagia bersebelahan pokok puding belacan. Pokok gardenia yang hidup di Kebun Bahagia Bersama adalah daun atau putik bunganya jenis 'variegated' seperti dalam gambar atas dan bawah.  Variegated ada belang-belang daun dan bunganya, bukan jenis yang hanya biasa warna hijau. Bud bunga gardenia yang variegated menjadikan pokok-pokok ini lebih menarik menghiasi kebun. Boleh tanam dalam pot.

 Dengan baunya yang harum...Gardenia melazatkan...gardenia menyelerakan...


~ Pokok Bunga Cina (Gardenia jasminoides) variegated~

1 pot for RM10.00 (Enquiries kebunkmg@gmail.com)

Grafted Oval Lemon Plant

 Bila tukang kebun bandingkan pertumbuhan pokok lemon yang disemai dari biji benih dan secara tut, pembesaran pokok lemon yang disemai dari biji benih sebenarnya lebih cepat dari segi perkembangan ketinggian dan akarnya. Cuma dari biji benih kena tunggu beberapa tahun sebelum berbuah. Tapi sebenarnya untuk pokok lemon yang jenis grafted juga perlu memberikannya masa untuk membesar sehingga satu tahap dulu. Jika tidak memberikan peluang pokok lemon grafted kukuh membesar dahulu ada kemungkinan jangka hayatnya tidak panjang selepas memberikan buah beberapa musim. Pokok grafted yang baru dibiarkan berbuah lebat sebenarnya tidak mempunyai banyak energy terkumpul seperti pokok-pokok yang disemai dari biji benih mengumpul tenaga sehinggalah ia rasa ready untuk berbuah. Dalam bakul atas adalah antara tuaian/kutipan lemon dari Kebun Bahagia Bersama untuk Pasar Online Kebun Bahagia Bersama yang selamat dihantar dari pokok lemon dalam gambar bawah sebelum dituai. Model itik kali ini untuk anggaran besar buah lemon oval berdekatan kolam. Minggu ini tak sempat nak meronda kebun sampai banyak lemon ranum tergolek-golek atas tanah, weed pun dah meninggi di bawah pokok lemon. Sambil tuai/kutip tu sambil tukang kebun cabut-cabut weed kalau tidak tak nampak dah lemon-lemon yang jatuh tu.
 Minggu ini tukang kebun release batch pokok grafted oval lemon dari clone pokok lemon dalam gambar (sebagai kenangan yang menerimanya tahu dari pokok mana dalam Kebun Bahagia Bersama disertakan gambar). Tukang kebun tak pernah spray pokok-pokok lemon yang dibekalkan jadi ada nibble here and there dekat daunnya. Lagipun kalau tengok pokoknya zoom in di gambar atas pun does not look perfect tapi pokoknya menghasilkan buah untuk kami sepanjang tahun, setiap minggu paling kurang pun mesti ada 1 biji boleh ambil. Seelok-eloknya kalau pokok grafted lemon biarkan ianya membesar sekurang-kurangnya ketinggian 40cm baru bagi ia peluang berbuah. Kecil-kecil sekarang pun pokoknya dah mula menggatal nak berbuah, jadi buang bunganya. Memang seronok tengok dah mula berbuah kecik-kecik pokok grafted lemon tapi keseronokkan sekejap, harap bersabar menunggu ianya membesar lagi untuk kutip bilangan berjuta-juta lemon.
~ Grafted Oval Lemon Tree ~

1 Bekas RM25.00  (enquiries kebunkmg@gmail.com).


Minggu depan Pasar Online Kebun Bahagia Bersama masih available, antara tuaian yang available dari Kebun Bahagia Bersama untuk dimasukkan goodies: lemon, manggis, rambutan dan lain-lain.
 Manggis tak perlu dipetik, jatuh-jatuh masak ke tanah jadi dibekalkan bukan diperam tapi yang sudah ranum dengan sendirinya. Selalunya pokok manggis yang utama terletak dekat depan pagar rumah selalu tukang kebun curi-curi masa sambil menunggu anak-anak tengah lunch. Lepas mereka habis lunch meal untuk pencuci mulut antaranya buah manggis. Setiap hari minggu ini penuh satu bakul seperti dalam gambar dikutip.
 Minggu ini memang series tanaman bunga putih, tukang kebun tak ada cheating ya sebab pokok oval lemon dalam posting ini bunganya adalah warna putih. Selain itu, gladioli berwarna putih tengah berkembang di Kebun Bahagia Bersama juga.

Rabu, 27 November 2013

Cola de paloma (Xiphidium caeruleum)

 Redup dan rasa sedap hijau di lokasi kebun deretan-deretan pokok yang asal dari benua Amerika Selatan dikenali dengan nama 'Cola de paloma' atau soskia (Xiphidium caeruleum). Pokok ini bunganya berwarna putih macam loceng-loceng yang kecil. Selalunya selepas musim panas dan kering, lepas musim hujan bermula pokoknya mula menghasilkan bunga. Mekar bunganya adalah lama dan kemudian akan menghasilkan buah berwarna hijau. Pokok ini boleh tumbuh sehingga ketinggian 2 kaki menarik dijadikan border plant. Daunnya yang tumbuh mengembang macam kipas seakan membuatkan tanah di sekelilingnya jadi kurang panas seperti prinsip "mulching" secara semula jadi dan membantu mengurangkan sejatan air dari tanah keliling. Disebabkan bentuk daunnya kembang begitu, selalunya di bawah pokok daun Cola de Paloma tersorok daun-daun keguguran dari pokok lain yang akan reput berkitar semula menjadi baja, jadi kebun pandai jaga diri masing-masing. Pokok Cola de Paloma boleh hidup bahagia di kawasan full sun, partial sun atau light shade (kalau kembang bugang boleh hidup bahagia kawasan tersebut samalah dengan Cola de Paloma) .Pokok Cola de Paloma sangat meminati tanah yang moist, untuk gardener yang mempunyai taman yang kawasan airnya bertakung pada musim hujan banjir bolehlah gunakan pokok ini untuk landskap kawasan tersebut buatnya menarik dari terbiar kosong. Disebabkan itu pokok ini mudah tumbuh di kawasan berdekatan tali air atau sungai. Pokok ini juga ada nilai perubatan traditional untuk masalah wanita yang diamalkan oleh penduduk di mana pokok ini berasal.
 Minggu ini proses tukang kebun release pokok-pokok baru untuk series tumbuhan yang bunga berwarna putih.

 ~ Pokok Cola de paloma (Xiphidium caeruleum) ~
 1 moist bare-rooted plant RM8.00 .



Selasa, 26 November 2013

Kembang Bugang

 Pokok kembang bugang adalah satu pokok yang sangat mudah tumbuh di kawasan tanah rendah tanahair kita tanpa  sebarang penjagaan pun. Malah keistimewaan pokok ini ialah seluruh pokoknya mempunyai nilai perubatan tradisional dan telah pun diceritakan sedikit pada posting sebelum ini (klik sini untuk previous posting). Tujuan asal dahulu big boss tanam pokok kembang bugang di Kebun Bahagia Bersama bukan kerana rupanya yang cantik sahaja. Tetapi akarnya dapat membantu merawat patukan ular berbisa. Dulu semasa awal-awal pindah di sini dari Shah Alam ke kawasan kampung keliling kebun kecuali jiran depan tiada rumah penuh semak samun belukar jadi ular dan biawak menjadi unwanted visitor perkara biasa.  Big boss pun sudah berapa kali berparang perang dengan ular-ular tedung hitam berbisa banyak kali.  Di bandar juga pun ada ular juga kan. Sekarang ini di Kebun Bahagia Bersama, pokok kembang bugang sangat bahagia beranak-pinak sini sana dengan sendirinya seperti contoh gambar di atas dan di bawah adalah self-seeded kembang bugang.  Pandai pula ngam pokok kembang bugang pilih spot di sebelah bekas water lily bagi nampakkan seri walaupun projek tergendala konon-konon nak menceriakan spot ini. Pertumbuhannya juga pantas dan mengambil masa cepat berbunga seperti pokok zinnia atau cosmos yang dikategorikan pokok annual walaupun pokok kembang bugang adalah pokok perennial.
 Hasil tinjauan tukang kebun dari self-seeded kembang bugang, ianya tak kisah dengan berapa jam penerimaan cahaya yang diterimanya. Sebagai contoh, gambar di atas, pokok kembang bugang berkembang bunga di tempat yang tidak beberapa menerima cahaya matahari boleh nampak beza bayang sinaran matahari kan. Kesimpulannya, dekat full sun, partial sun atau light shade pun pokok kembang bugang hidup bahagia dengan sendirinya. Sebagai contoh, walaupun dalam keadaan sempit self-seeded anak-anak pokok kembang bugang boleh berjayanya tumbuh tinggi menceriakan spot di gambar bawah. Bila berbunga nampak macam sekumpulan rama-rama putih berterbangan. Ianya boleh tumbuh dengan ketinggian lebih dari 70cm.
 Can you keep a secret? Pokok kembang bugang sebenarnya sangat lasak, bila dah well-established kalau terpotong atau patah pun pokoknya jika akarnya dah kukuh dalam tanah ianya akan keluar kembali pucuk-pucuk baru. Ingat dah hilang pokoknya? Nanti tiba-tiba muncul pokok baru di spot tersebut. Sedih pokoknya terpatah? Takpe cucuk je balik batang tersebut nanti hiduplah ia kembali.
 Pokok kembang bugang juga memberikan double happiness (errr...tukang kebun suka double happiness). Bila bunganya layu macam tiba-tiba ada bunga lain pula jadi pengganti seperti bintang warna merah. Gugur bunga putihnya tinggallah sepalnya yang rupa seperti bintang merah dan jika ada rezeki menghasilkan berry berwarna hijau. 
 Buah berry warna hijau kembang bugang juga ada nilai perubatan.

~ Pokok Kembang Bugang  (White Butterfly Bush) ~

1 bekas RM7.00 .

Berminat? Tinggalkan pesanan di kotak komen ataupun email (kebunkmg@gmail.com) .

Ahad, 24 November 2013

Contact KBB ready shipment for Daylily, Lilium and other November Seasonal Bulb

 Salam Bahagia, seronok tengok bunga lotus kedua kembang pula minggu ini.

 Tukang kebun nak mohon gardeners yang ada membuat tempahan November seasonal flowering bulbs untuk hubungi (kebunkmg@gmail.com) yang telah tukang kebun reserved, sekiranya email belum diterima dari tukang kebun Isnin pagi esok (25/11/2013). Goodies are ready for shipment. Hope to hear from you soon.

Red Yard-Long Bean (Brown and White Yin Yang seeds)

 Di negara barat, kacang panjang dikenali dengan nama Yard-Long Bean atau Asaparagus Bean. Kali ini tukang kebun rasa nak perkenalkan kacang panjang yang berwarna scarlet red merah bentuknya seperti kacang panjang hijau. Kacang panjang merah kampung yang biasa ditemui adalah biji benihnya berwarna merah/brown (kalau dalam catalog red/brown seeded bean). Jenis kacang panjang merah yang tukang kebun buat debut hari ini biji benihnya dwi-warna iaitu coklat dan putih menunjukkan ianya adalah strain kacang panjang merah yang berbeza. Seperti pelbagai jenis pilihan kacang buncis berwarna hijau atau kuning ada, tetapi ada biji-biji benih jenis variety lain akan warna berbeza. Begitu juga dengan warna bunganya. Bagi Seed-Savers yang gemar kumpul biji-biji benih bean yang pelbagai warna dan kadang kala sungguh menarik warna dan coraknya boleh buat beads rantai akan peka yang variety lain, walaupun warna buah kacangnya mirip sama menghasilkan corak warna biji benih dan bunga berbeza. Asal biji benih Red Yard-Long Bean ini diperolehi dari seorang petani veteran di tamu Kiulu setiap hari Selasa pagi. Biji benih yang diperolehi sangat mudah tumbuh di Kebun Bahagia Bersama tanpa penjagaan yang banyak, terbiar tumbuh sendiri di dalam kebun.

 Bunga pokok kacang panjang merah ini adalah berwarna putih kelopaknya dengan ditengahnya ada berwarna kuning dan lilac. Kebanyakkan jenis kacang panjang warna bunganya ialah ungu cair atau lilac. Cantik menawan macam sweet pea yang menghasilkan kacang kemudian boleh dimakan sangat berbaloi. 
 Jumpa lagi satu sayur yang menjadi kegemaran anak tukang kebun Rayyan yang berumur 4 tahun. Setelah Rayyan lihat Mama Rayyan buat silap mata terbalikkan telur dadar yang ada hirisan campuran kacang panjang merah, seronok pula Rayyan asyik tanya bila nak makan telur dadar kacang panjang merah. Siap rajin nak tolong pukul telur dan campurkan bahan-bahan. Dari texture kacang panjang merah jenis ini, sebagai cadangan tukang kebun rasa sesuai untuk masakan ala Italian 'Frittata'.
 Kalau kacang panjang berwarna hijau dipanggilnya snake bean di negara barat , agaknya sebab panjang pastu hijau macam ular pula ditengah-tengah kelompok daun. Bagi tukang kebun, kacang panjang merah senang nak cari dari rimbunan daun pokoknya sebab warna yang berlainan dari daun. 
Red Yard-Long Bean dancing in the air.

~ Open Pollinated Organic Fresh Heirloom Red Yard-Long Bean Seeds from Kebun Bahagia Bersama Backyard~

Approximate 15 seeds in 1 packet (RM3.00) .

Boleh tinggalkan pesanan di kotak komen atau email (kebunkmg@gmail.com) .

Sabtu, 23 November 2013

Fun For Kids : Berry or Bud?


 Apakah ini buah berry? Oh kalau tiap hari dapat kutip berry macam rupa raspberry macam ini bahagia rasanyakan. Kalau pulang ke zaman kanak-kanak bolehlah kutip ini buat main masak-masak. Sebenarnya ini bukanlah buah tapi bud bunga untuk pokok red powder puff yang kembang bunganya macam pom pom. Bolehlah buat mainan pom pom untuk anak patung seperti Barbie Doll. Kalau rose petal susah dan mahal nak dapat untuk bridal shower, bolehlah gantikan dengan pom pom red powder puff as alternative in this hot tropical weather. Dah mula musim cuti sekolah, mulanya wedding season kembali. 
  Akar pokok ini di Nigeria digunakan sebagai rawatan traditional untuk membantu memberhentikan buasir (atau hemorrhoids). Pokok Red Powder Puff sekarang banyak dibuat kajian dalam pharmaceutical study kerana properties yang ada dalam bahagian pokok ini dalam anti-inflammatory, anti-convulsant, immunomodulatory dan terutamanya dalam anti-ulcerogenic.

~ Pokok Red Powder Puff ~

1 pot for RM9.00 .

Jumaat, 22 November 2013

Sowing Seed Suggestion and Pasar KBB End November

 Bagi part-time gardeners tibanya hari Jumaat dan esoknya dah free dari tugasan kerja mesti dah melayang-layang memikir rancangan activity yang boleh dibuat di kebun masing-masing. Cuma sebagai cadangan untuk cuaca yang mirip dengan Kebun Bahagia Bersama di lembah Klang ini ialah semailah biji benih carrot secepat mungkin bulan ini. Carrot akan mengambil sekurang-kurangnya 16 minggu dari mula semai hinggalah ready untuk dituai. Musim hujan InsyaAllah hingga March ada lagi jadi mudah untuk pertumbuhan carrot. Gambar di atas rasanya carrot Paris Top Market yang disemai biji benihnya bulan ini sedalam anggaran 0.3~0.5cm dalam tanah. Untuk tanaman yang ditanam akarnya dituai lebih baik tanam dalam tanah daripada ditabur. Bulan ini stok baru carrot Kuroda kembali dalam list. Tengok moon phase hujung minggu ini, memang molek untuk menanam biji benih carrot.
 Hampir terlupa yang ada semai lettuce bersebelahan jarak ada sikit dengan ruang carrot. Kali ini carrot bercambah dulu berbanding dengan lettuce disemai pada hari yang sama. Bulan yang sesuai untuk tanam sayur lettuce.
 Minggu ini dah officially masuk musim buah-buahan peak dekat Kebun Bahagia Bersama sampai tak perasan banyak pokok-pokok terutamanya manggis dan pelbagai jenis rambutan dah ranum buahnya. Adik bongsu tukang kebun setiap kali pulang dari peperiksaan SPM masuk pagar kutip manggis banyak jatuh di bawah pokoknya berdekatan pagar rumah sambil hilangkan stress agaknya. Tukang kebun pun tangan dah lenguh berkilo manggis dan rambutan dok kopek untuk anak-anak kalau dilayan tiap hari. Setiap pagi Syukur Alhamdulillah minggu ini ada satu mangkuk penuh buah mulberry untuk sarapan 15 months old Abby minggu ini. Agaknya mama Abby asyik pulun bagi banyak natural vitamin untuk Abby, hilang batuknya cepat tanpa perlu beri ubat. Sejak cuti sekolah ni tiada masa nak pusing-pusing kebun, semalam baru perasaan buah katak puru dah banyak yang masak dan ada kena santap sudah. Buah-buah lemon pun sejak kebelakangan ni sampai jatuh-jatuh tergolek dekat tanah baru nak kutip ketiadaan masa. Rasanya limau kasturi dekat belakang nun sana pun mesti banyak buahnya. Asam jawa pun tengah lebat berbuah. Ubi kayu yang tukang kebun tanam lebih kurang 9~10 bulan pun masa yang sesuai untuk tuai, hari tu ada tuai memang masa paling ngam. Adik-beradik keluarga pelbagai jenis kacang pun meriah memberikan rezeki. Nangka pun memanggil-manggil untuk dituai.  Ciku pun macam meriah sahaja lagi buahnya. Tukang kebun buka Pasar Online Kebun Bahagia Bersama Goodies Mixed untuk yang berminat delivery minggu depan boleh merisik (kebunkmg@gmailcom). More than 5 different goodies mixed in a box, ada 2 jenis pakej offer ; Goodies mixed hampir 2 kilogram guna prepaid box pos laju Small Size (RM20) or Goodies mixed yang boleh isi hampir 5 kilogram guna prepaid box pos laju Medium Size (RM30.00).  Err...biasanya buah katak puru dan lemon adalah antara hot item Pasar Kebun Bahagia Bersama, jadi kalau ada hasilnya untuk shipment Monday/Tuesday will be divided equally if ramai yang letak that hot item as priority.

Menguji mata: Ada berapa angsa dalam gambar?

Khamis, 21 November 2013

Timun White Wonder

 Dari mula terjebak dalam menanam sayur-sayuran sendiri di rumah, timun wonder white yang berwarna ke arah putih adalah antara jenis timun kegemaran kami. Tanam timun yang berbeza dari yang mudah didapati di pasar sangat seronok kerana setiap jenis timun yang dituai segar ada rasa kelainan sendiri. Kalau orang tanya tukang kebun kenapa bersungguh-sungguh nak tanam timun juga, ini adalah sebabnya tak akan tukang kebun dapat makan timun kegemaran tukang kebun ini kalau bukan dari tangan sendiri. Selain dari jawapan selamat makan timun sendiri, free of pesticide spraying.
  Pokok timun white wonder yang mula menjalar seakan kanopi di atas pokok capsicum banana
Food for thought:
  Soalan yang kerap tukang kebun terima: pakai racun/ organik spray apa di tanaman sebagai kawalan?
  Jawapan : Tukang kebun tiada amalkan spray apa-apa di atas tanaman. 
  Sebab utama tukang kebun tidak spray mahupun secara organik ialah untuk menjaga hubungan akrab dengan serangga baik yang bersayap dan beneficial gardening insect lain. Apabila kita spray untuk tujuan utama menghapuskan serangga-serangga perosak, tetapi sebenarnya juga akan effect kepada serangga produktif yang berguna di dalam sistem ecology di kebun. Spraying does not discriminate between the good and the bad guy. Beberapa tahun lepas semasa permulaan alam berkebun, ada juga tukang kebun memakai garlic atau chilli spray kepada tanaman untuk mengurangkan bena/aphid dan yang sejenis perangai dengannya. Kebetulan ladybug yang baik juga ada baru sahaja nak berjinak-jinak di tanaman tersebut memainkan peranan untuk makan bena/aphid tersebut. Setelah di spray ladybug terbang melarikan diri ke tanaman lain yang tidak disentuh oleh organic spray. Dari observation tukang kebun episode main kejar-kejar dengan ladybug dan menunggu kedatangan si lebah, tukang kebun punya kebun menerima lebih banyak kunjungan kawan-kawan kecil baik yang bersayap semasa tidak spray apa-apa berbanding dengan apabila spraying terasa sunyi tanpa kehadiran meriah mereka di kebun. Cuba kita fikir posisi mereka,  kalau kita jadi mereka adakah kita akan suka kepada makanan (bena/aphid) yang too much flavouring coated with garlic or cili? Tentulah tak mahu juga kan, baik terbang cari makanan lain. 
 Memang nampak cantik tanam tanaman yang sama berderet-deret seperti chains tapi maintenance tak mudah. Kalau tanam pelbagai di dalam satu ruang somehow you break the chains untuk serangga perosak dari merebak dengan cepat. Ini yang diamalkan dalam konsep permaculture...mmm more like hutan rimba untuk tukang kebun pemalas seperti saya. Dalam kebun ada yin ada yang, both give the natural balance in ones garden. Kebun Bahagia Bersama is never a perfect garden, does not thrive to be a perfect garden, but one that always evolved as time goes by together with mother nature. 

~ Biji Benih Timun White Wonder ~

Anggaran 10 biji benih 1 pek RM3.00 .

Rabu, 20 November 2013

Arugula

  Sayur daun Arugula atau lebih dikenali dengan nama Salad Rocket di Malaysia. Sayur arugula kadangkala digunakan sebagai campuran dalam Western Salad. Kalau orang kita bolehlah dijadikan ulam makan dengan nasi panas. Di Zaman globalisasi ini, sayur arugula mula semakin terkenal di tanahair kita. Sayur arugula adalah sayur yang sangat mudah tumbuh dengan cuaca di tanah rendah Malaysia apalagi di kawasan Lembah Klang. Kebiasaannya petani di Eropah menanam sayur Arugula sebagai inter-cropping plant atau fast-crop plant sementara menunggu tanaman lain membesar kerana sayur Arugula memang mempunyai pertumbuhan yang cepat. Dari hari biji benih disemai kebiasaannya dalam 4~7 minggu dah mula boleh menuai hasil. Sayur Arugula boleh juga dicelur sekejap sahaja buat pengganti sawi untuk makan bersama mee kari atau mee sup. Sayur Arugula juga boleh dituai semasa saiz 'baby leaves' untuk lauk digunakan mix micro leaves. Bulan lepas, setelah tukang kebun tuai semua Red Giant Mustard, gembur-gembur tanah, clear all the weeds dalam ruang kecil ini dari terbiar ketiadaan masa, tukang kebun tabur terus biji-biji benih arugula. Syukur Alhamdulillah walaupun tak dijenguk berebut-rebut membesar dengan weed, dah membesar minggu ini bolehlah nak tuai bila-bila (gambar atas). Semasa stage seedlings, arugula daunnya masih belum bergerigi (gambar bawah). Bila dah makin matang, sayurnya makin ketara bergerigi atau segregated atau zig zag (gambar atas). Arugula yang dalam gambar tumbuh di kawasan filtered light bawah kanopi durian, musim banyak hujan ni tumbuh rapat-rapat kena leaf miner tu perkara biasa. Walaupun dalam stage seedlings terkena leaf miner tapi masih ada yang membesar dengan baik. Kali ini tukang kebun tiada bagi baja ke arugula, memadai dengan saki baki nutrient yang masih tinggal setelah digunakan oleh tanaman sebelumnya. Kalau weed boleh tumbuh gemuk-gemuk maknanya masih cukup baja untuk arugula tumbuh. 

~ Biji Benih Arugula ~
Anggaran 50 biji benih Arugula se-pek RM1.00.


Isnin, 18 November 2013

Rehmannii Pink Calla Lily

  Antara yang mekar minggu ini ialah Rehmanni Pink Calla Lily. Calla Lily mudah hidup di cuaca tropika. Ada tanam jenis Calla Lily lain awal tahun dulu tapi tak dapat nak tengok bunganya mekar di mata sendiri sebab tukang kebunnya travelling. Calla Lily yang ditanam dari bulb bulan September lalu di bawah kanopi pokok durian. Ada sebab kenapa tukang kebun sengaja pilih calla lily jenis ini dan pilih lokasi di bawah kanopi pokok durian. Bila berbanding dengan gambar catalog asal cultivator Rehmanni Pink, bunganya akan mengeluarkan warna deep pink di sebelah luaran bunganya dan pusatnya berwarna putih.
  Tetapi Rehmannii Pink Calla Lily yang mekar di Kebun Bahagia Bersama warna pinknya tak lah sebanyak seperti di tempat yang mendapat suhu optimum untuk Calla Lily suka hidup. Lokasi yang tukang kebun pilih adalah di bawah pokok durian yang menyebabkan kawasan kelilingnya menerima 'filtered light' seperti penerimaan cahaya yang boleh observe di gambar bawah (bila tukang kebun mentioned lokasi 'filtered light' hopefully bolehlah bayangkan). Jadi bukanlah kawasan yang menerima cahaya matahari yang terik tetapi masih menerima cahaya samar-samar dan a bit cooler berbanding dengan lokasi lain. Ini adalah 'micro-climate' yang kita boleh mimic ala-ala end of Spring di cuaca warm temperate/Mediterranean. Angan-angan tukang kebun ialah mengenali lebih dekat kebun sendiri sebagai contoh penerimaan cahaya matahari, kalau kebun lama dulu tukang kebun dah faham laluan cahaya matahari sepanjang tahun dan perubahannya mengikut musim, bak kata orang putih at the back of my hand. Oleh itu, setiap sudut kebun boleh jadi produktif, green dan warna-warni sepanjang tahun. Kebun Bahagia Bersama masih proses suai kenal lagi. Salah satu basic untuk success in growing ialah kenal dulu kebun kita, antaranya perhatikan dahulu laluan dan perubahan cahaya matahari di kebun kita. Sama juga dengan prinsip Feng Shui nak tahu juga mana arah matahari terbit dan sebagainya. No garden is the same, kita boleh refer mana-mana text as a guideline. Tapi hanya kita yang tahu penerimaan cahaya dan air sepanjang tahun di kebun kita. Tumbuhan dan cahaya hubungannya akrab, senang nanti nak susun tumbuhan yang sukakan atau tolerate full sun, partial shade dan shade. Jadi rumusan paragraph ini, bunga Rehmanni pink calla lily ini telah menjadi natural termometer atau indicator berapa warm atau cool di lokasi keliling pokok durian ini. Agaknya kalau tukang kebun tanam in full sun, putih terus kut bunganya. Walaupun banyak recommend calla lily like full sun, tapi di kawasan Lembah Klang bunga calla lily boleh tolerate filtered light. Gambar di bawah kuncup bunganya baru sahaja timbul.
  Pandangan atas kuncup bunganya...ahem sebelah je bagi keluar warna pink lebih banyak ya. Ada sesetengah tanaman warna hasilnya akan sangat bergantung kepada faktor suhu terutamanya tanaman hasil ungu seperti asparagus, globe artichoke dan cauliflower. Dalam pengalaman tukang kebun, sungguhlah mengidam nak tanam cauliflower warna ungu tapi tak pernah jadi ungu tiba-tiba jadi rupa warna dark broccoli pula. Sampai musykil diri sendiri eh betul ke semai biji benih cauliflower tapi setelah cuba tanam popular heirloom violet purple Sicilan cauliflower dari 3 sumber biji benih berlainan yang boleh dipercayai hasilnya tetap sama iaitu very dark bluish green cauliflower lebih mirip kepada broccoli dari cauliflower. Sama juga hasil warna yang tukang kebun dapat bila tanam purple sprouting broccoli, tak purple seperti tengok orang tanam di cooler climate jadi very bluish dark green juga. Walaupun awal spring yang dilalui sejuk semasa pembentukkan floret bunga kubis boleh mencecah 5 darjah Celsius tak juga jadi purple nak cuaca yang lebih sejuk agaknya. Kalau hybrid mungkin tak sensitive kepada cuaca. Sebenarnya ada faktor/allele/gene dalam tanaman tersebut yang peka kepada perubahan cuaca di sekeliling walaupun sekecil mana perubahannya.
 Natural garden thermometer. 

Sabtu, 16 November 2013

November Only ~ Rare Red Hardy Water lily


 Pilihan Red Hardy Water Lily atau Temperate Water Lily jenis yang lebih mudah untuk tumbuh antara koleksi yang tukang kebun ada di Kebun Bahagia Bersama. More info untuk Hardy Water Lily ini visit previous postings (klik sini) . Yang kebiasaan dijual di nursery tempatan ialah tropical water lily. Penghantaran akhir bulan ini, disebabkan medium tanah water lily adalah sangat basah dan berat,  tukang kebun akan menggunakan Pos Laju Prepaid Medium Saiz Box (RM20) dan boleh bergabung dengan goodies lain sampai max berat 5kilogram. Policy Pos Laju kalau pakai kotak pre-paid di bandar atau pekan 'Next Day Delivery', kalau ulu pendalaman 3~5hari.

~ Red Hardy Water Lily (Very Limited)~

1 pot for RM80.
Postal Charge RM20.
First Order First Basis.
No Cancellation.

Jumaat, 15 November 2013

First Crown Lilium (Limited Rare Bulbs) (Order Closed)

 Salah satu rona kesukaan tukang kebun untuk bunga lilium adalah warna apricot jadi susah nak resist. Kebanyakkan koleksi Lilium tukang kebun pun ke arah-arah warna seperti ini. Bunga lilium yang kembang besarnya purata 11cm.

~ First Crown Lilium (Limited Seasonal Rare Bulb) ~
1 Flowering size bulb for RM15.00 .
First Order First Basis.
No cancellation.
Delivery End-November.

Khamis, 14 November 2013

Queen of the Night

 Salah satu pokok bunga yang mengembang di waktu malam mengeluarkan bau harum yang sangat kuat pada sebelah malam sehingga subuh boleh membuatkan seseorang terhenti langkahnya telah digelarkan 'Queen of the Night' di dalam bahasa Hindi 'Rat ki rani' (Cestrum nocturnum).  Apabila pada waktu malam jika tukang kebun lalu di sudut 'Queen of the Night' di mana ianya berdiri megah boleh bezakan antara bau bunga-bunga putih yang sedang kembang lain. Intoxicating seperti permaisuri kuat megah baunya jika tukang kebun buat review pasal haruman bunga bau malam kuat lah. Boleh dibezakan bau bunga harum sundam malam (mysteriously spooky eerie), cempaka putih (sweet, innocent, serene) dan Queen of the Night (Intoxicating, Strong, Attention), kalau berada di luar pada waktu malam. Pokok 'Queen if the Night' ataupun juga dikenali 'Night-Blooming Jasmine' boleh juga ditanam dalam pasu. Kalau nak enjoy baunya pada waktu malam, letakkan pokok ini pada lokasi di mana selalu anda beristirehat pada waktu malam bersama keluarga seperti sebelah luar tingkap dining room, TV room ataupun bilik tidur. Kadangkala "Queen of the Night" menghasilkan buah berwarna putih sangat kecil seperti saiz buah sayur meranti. Buahnya tidak boleh dimakan kerana jika dimakan banyak takut badan tidak dapat menampung level toksik yang terkumpul. Ada report mengatakan ada spesis burung yang menjamah buahnya tapi mungkin certain spesis sahaja sudah adapt dengan level toksik yang rendah pada buahnya. More info mengenai "Queen of the Night", bacaan seterusnya di previous posting (klik sini).  

 Pokok bunga "Queen of the Night" ready available again this month selagi stok masih ada ( 1 bekas RM10.00) . Pesanan boleh ditinggalkan di kotak komen (tinggalkan email address anda) ataupun email pesanan ke (kebunkmg@gmail.com) .

Oriental Lilium StarGazer (ORDER CLOSED)

 A classic favourite lilium sebab ia lebih mudah tumbuh for beginners yang nak cuba-cuba menanam lilium di taman. The stargazer lily ini berbau wangi, Kebun Bahagia Bersama pernah success menanamnya dan untuk tips pengalaman lepas visit previous posting (klik sini). By the time Kebun Bahagia Bersama deliver lilium bulb shipment untuk bulan ini adalah musim yang sama tukang kebun tanam bulb lilium stargazer dahulu. 
~ Oriental Lilium StarGazer ~
1 Bulb for RM12.

November Only ~ Oriental Matisse Lilium Tiger Woods (ORDER CLOSED)

 Ketinggian purata pokok 90cm dan lebar bunganya purata 16cm. Dinasihatkan tumbuh di tempat partial shade ataupun pancaran matahari lokasi di sebelah pagi untuk bunganya kembang lebih baik. Boleh menanam bawangnya di lokasi yang tetap di mana tanahnya tidak bertakung. Dalam pelbagai jenis lilium setakat ni dah cuba di Kebun Bahagia Bersama, series lilium matisse lebih mudah nak tumbuh.

~ Oriental Matisse Lilium Tiger Woods ~

1 Bulb for RM15.00

Rabu, 13 November 2013

Easter Lily Set (ORDER CLOSED)

 ~ Driana~
 ~ White Heaven ~
~ Miyabi ~

Fragrant Lilium Longiflorum warna yang jarang didapati (Spelling nama sebenar might be wrong, later buat correction).

~ Easter Lily Set (3Bulbs) ~
RM 29.00 per-set.
Order Closed at 9PM 14/11/2013.
No Cancellation.