No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Selasa, 3 Jun 2014

Mizuna Kyuuten

 Cuti sekolah minggu ini nampaknya tukang kebun ada masa di sebelah pagi dari pukul 8:30 hingga 9:30 pagi (lepas merisik dengan kekanda tukang kebun). Jika ada gardeners yang berminat hendak self-collect yang duduk berdekatan area Shah Alam bolehlah ambil peluang kita beramah mesra. Biasanya tukang kebun anti-social banyak. Lokasi temu janji di depan perhentian bas Perpustakaan Raja Tun Uda, Seksyen 13 Shah Alam.  Minggu depan dah mula routine biasa dah busy schedule kembali.
 Minggu ini biji benih stock baru jenis Mizuna-kyuuten sayur daun jepun ada masuk dalam senarai.
 ~ Mizuna Kyuuten~
Anggaran 50 biji benih dalam 1 pek RM1.00.

12 ulasan:

Nani berkata...

sayur nie boleh makan kan...tu hari saya tanya jiran cina, macam mana nak masak sayur nie, dia kata goreng shj...tak pun masuk dlm kuah sup...

Normala Saad berkata...

Ist time tengok pokok sayur ni. Masak apa yang sesuai denganya?

Sean L berkata...

Cantik daun mizuna nih, nampak decorative sgt. Any trace of bitterness or the Japanese have selectively breed the bitterness away from this Brassica rapa?

nasa mulia berkata...

macam daun salad fresie yg ada dalam mesculent salad...yang ini rasa mcmana ye?

Julie M berkata...

Nampak sedap betul sayur ni kak....

Tanpa Nama berkata...

Salam.eila nk 1 pek yerk.tq-eila

Tanpa Nama berkata...

i nak 3 packets pls..

Choi Min

sud@is berkata...

nak soalan sama seperti Pn Normala Saad...1st time tgk dannak masak apa..cemana

Sean L berkata...

Setahu saya, org Jepun makan sebagai salad (boleh ganti rocket), letak dalam sup, stir-fry, steamboat jepun (nabe).

TukangKebun berkata...

Sayur ni kalau yang muda pun tak perlu masak pun tak pe Nani boleh makan ala-ala ulam. Seperti jiran Nani kata boleh goreng atau campur dalam sup.

Kak Mala, Sudais,

Seperti yang Sean terangkan sayur ini boleh jadi pengganti sayur daun arugula/rocket, Yang muda boleh buat macam salad atau ulat. Campurkan dalam kuah berair macam sup, stir-fry dan steamboat.

Mizuna nampak photogenic kan Sean...hehehe...ya macam pokok hiasan kalau tanam berderet-deret. Depend on the age and season the taste may vary. Not strong taste as arugula or the leaf felt more crispier? Probably the bitterness is not as traceable as mustards.

Nasa Mulia, sayur ini juga kadang-kadang dicampur as mesculent salad. Nak kena rasa sendiri baru tahu kut hehehe...

InsyaAllah sesuai dengan citarasa Julie.

Ada tukang kebun simpankan untuk Eila dan Choi Min.

suka suka berkata...

K Mar 1 pek

TukangKebun berkata...

Untuk Kak Mar boleh.