No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Rabu, 16 Julai 2014

Shanin Wild Petunia

 Ini jenis petunia kampung yang bunganya lebih kurang 2 inci besar yang ada bau wangi. Keterangan atau kegelapan warna bunganya bergantung kepada nilai pH asid pada tanah. Pokoknya jenis renek. Inilah ibu kepada kebanyakkan petunia hybrid sekarang. Jika ada rezeki nanti beranak-anaklah dia jika bijinya dah bertaburan di taman anda. Jenis petunia kampung ini lebih mudah tahan lama dan dijaga dari yang jenis hybrid. Tukang kebun hanya ada limited stock sahaja, first come first serve.

~ Shanin Wild Petunia (Integrifolia violacea) ~
Anggaran 50 biji benih dalam 1pek harga RM3.00 .

Sementara waktu kehabisan stock.

19 ulasan:

suka suka berkata...

K Mar.. merah dan putih each

Shas berkata...

Nak yg mcm dlm gambar atas tu, 1 pek. Simpan dulu utk shas ye.

raiyan jazlan berkata...

zinnia cactus-
cantiklah..saya peminat petunia..saya nak warna putih dan warna merah..sepeket setiap warna..terima kasih

Normala Saad berkata...

Eh dah lama cari petunia kampung ni..memang pokok dia tahan lasak. kalau gitu kak nak book juga. Satu merah and satu putih.

Normala Saad berkata...

Tambahan...kak nak color merah & putih ya...

lite n easy berkata...

Salamm kak D,
Err...klu la ade lg kak, sy nk juga ye kak. Merah dn putih. klu x de pon xpe, sy msuk waiting list ^_^

Tanpa Nama berkata...

Hi Diana,
If it's still available, I want all 3 colours each pls...
Choi Min

Tanpa Nama berkata...

assalam diana, saya nak 3 jenis tu. tq
fahizah

suka suka berkata...

Tak perasan... tambah 1 jenis lagi tu.

Ibu Qistina berkata...

saya nak jugak diana,wild petunia - 2 pek. Tq :)

Julie M berkata...

Julie pun nak book ye kak, merah & putih @2pkt :)

TukangKebun berkata...

Tukang kebun ada simpankan untuk Kak Mar, Shas, Raiyan Jazlan, Kak Mala, Atie, Choi Min, Fahizah, dan Ibu Qistina untuk penghantaran bulan ini.

Julie yang merah dan putih petunia dah out of stock. Kemungkinan yang Shanin wild petunia masuk bulan depan.

Petunia kampung senang nak jaga kan Kak Mala banding yang hybrid punya.

Tanpa Nama berkata...

Sy juga berminat.blh cntact sy klau ada..0148830376

nUrieM nUr berkata...

-Crinum-
KBB.. N nk 1 pek.. yg jnis kg tu, yg wangi.. ape2 wrna je kcuali purple sal dh ada..

Petunia memang cantik bl lebat dgn bunga... nk2 kalau wangi... kat rumah ada 2, d nurseri cantik n gebu, sampai rumah N, lme2 jd moyok then hampir nk kojol.. knp ek Kbb?
Tp alhamdulillah... skrg disebalik btgnya yg kring2 kontang tmbuh pucuk2 bru. Agaknya dia cuba jugak survive lps tngk mummy dia ni hmpir nk ptus ase...
Tp Kbb, benih dia nk semai mcmn? Psl sblum ni s tabur je, tk tmbuh2 pn... blh tk kbb bg step by step utk semai.. n jnis tnh yg ssuai..tQ

TukangKebun berkata...

Semua jenis petunia dah out of stock.

Petunia dekat kedai memang nampak cantik sebab belaian banyak, dalam sehari entah berapa kali pekerja nursery dok siram kut.
Baguslah ada pucuk-pucuk baru yang dah tumbuh. Biasanya orang tabur je biji benihnya dan pastikan tanah moist. Tapi nak kena hati-hati awal-awal anak pokoknya halus-halusnya lah. Sebab bijinya halus elok tanah jenis poros tak berat ke arah berpasir.

Echa Hairiza berkata...

petunia ade stok x?

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Echa Hairiza,

Biji benih petunia wild shanin ada stock.

Tanpa Nama berkata...

Salam,

Biji benih petunia ada stock lg tak? if ada nk 3 peket, kaler lain2 setiap peket tu, tak kisah jenis ape..TQ

email: kiraan1911@yahoo.com

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia.

Ada 2 jenis petunia dalam stok hari ni Petunia wild shanin dan petunia putih.
Sudah email butiran seperti email yang diberikan.