No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Rabu, 22 Oktober 2014

Happy Diwali

  Team Members Kebun Bahagia Bersama ingin mengucapkan Happy Diwali kepada semua penganut Hindu pada hari ini, hope you have a lovely time and make beautiful memories with your love ones. Tahun ini Kebun Bahagia Bersama sama-sama timing mekarnya bunga cosmos jenis Cosmos sulphureus yang mula musim bunganya pada minggu Raya Haji dengan Ana di Perak (Kebun Diari Ana) dan Julie di Johor (My Wonderful Timez). Musim bunganya masih berterusan lagi di Kebun Bahagia Bersama menyambut Happy Diwali juga.

~ Biji benih Cosmos Yellow (Cosmos sulphureus) ~
Anggaran 30 biji benih dalam 1pek RM3.00.

  Hari ini tukang kebun nak introduce member baru Kebun Bahagia Bersama yang join ini pada 11hb Oktober 2014 lalu. First of all, tukang kebun ingin mengucapkan infinity terima kasih kepada gardeners yang self-collect goods pada hari itu, made one of tukang kebun little wish came true (enough budget for the new member). Seperti yang semua maklum tukang kebun ada ayam belanda jantan single (selalu menyibuk dekat background gambar tu kan). Dah lama tukang kebun nak dapatkan pasangan untuk dia. 
 Kebetulan masa tukang kebun singgah beli makanan ayam beberapa hari sebelumnya, ada tukang kebun ternampak kedai tersebut jual anak ayam belanda jadi tanyalah harga seekor berapa (RM80). Pemilik kedai pun tanya dekat rumah tu turkey jantan dah besar mana. Tukang kebun katalah dah a big stud already. Pemilik kedai pun nasihatkan baik ambik saiz yang hampir sama, mungkin ada pembekal dia yang ada turkey betina nak mula matang bertelur nanti. Syukur Alhamdulillah adalah rezeki nak dapatkan ayam belanda betina (pengalaman pertama tukang kebun beli ayam belanda). Tak sangka pula beli ayam belanda kena timbang jadi mula-mula budget RM80 macam pemilik kedai katakan (dia pun tak sangka pembekal bawa lebih saiz) sebab this female weight 2.8 kilogram jadi RM100. Rupa-rupanya harga pasaran sekilogram ayam belanda RM50 tapi dapatlah juga murah sikit and tukang kebun don't really mind cos warna yang memang betul-betul teringin dapat juga tanpa disangkakan. Pemilik kedai pun kata ramai juga bertanya nak beli sementara tunggu dearest husband pergi collect berkenan dengan warnanya yang rare.
  Gambar atas masa mula-mula sampai semua semangat nak greet new member termasuklah new member join in last August which is Tigger dan Abby pun nak buat inspection. Please welcome our new fair lady turkey kena duduk dalam sangkar dulu seminggu nak kasi sesuai dengan persekitaran Kebun Bahagia Bersama. Mula-mula tu risau juga sebab nampak macam makanannya tak diusik. Lalu on the 3rd day, tukang kebun paksa si ayam belanda jantan duduk sama-sama temankan dia dan berkenal-kenalanlah ya.
 So here is our handsome Male turkey, amacam secocok tak mereka? Doakan tukang kebun dapat banyak cucu cicit ya. Setelah seminggu mereka berdua dah bebas meronda-ronda Kebun Bahagia Bersama. So turkey I gave you a partner already so don't go and trample trample on my seedlings ya bila nak minta attention from tukang kebun. Masa Tigger baru join in punyalah cemburu, for several weeks ada anak kucing dan turkey besar mengekor tukang kebun buat kerja.
 Gambar di bawah ini yang diambil di MAHA 2012, jika ada yang tak tahu yang ayam belanda pun sebenarnya ada pelbagai warna. Tukang kebun memang dah lama idamkan yang berwarna coklat. Masa zaman remaja, turkey betina pertama yang ada di KBB berwarna putih macam dalam gambar tu. Turkey betina kami dulu tu sangat penyayang giler mengeram, bila takde telur sendiri pun pergi kacau mengeram makhluk lain punya. She was one of the best surrogate mother, tak pernah anaknya species turkey tapi yang mengekornya anak-anak ayam dan itik. Dialah sumber ilham tukang kebun sekarang bila terkenang dia, telur-telur yang merata-rata tu dikutip dan diberikan kepada yang sedang mengeram.
  Musim kemarau lama lalu, banyak adegan pembunuhan berlaku di belakang Kebun Bahagia Bersama mungkin tak cukup makan predator seperti biawak dan musang asyik baham PETS dekat belakang tu. Selalunya ayam yang jadi mangsa sampai tinggal 2 ekor je ayam telur tukang kebun. Bila ayam kurang itik telur pula jadi mangsa jadi tinggal 2 ekor itik telur juga sekarang. Banyak kali juga tengah ronda-ronda atau kemas kebun tiba-tiba nampak berdekatan ada headless duck (nasib tak sakit jantung). Sekarang ni dah lama pendam dalam hati bila ada budget nak juga beli anak-anak ayam dan itik telur nanti. Adalah juga impian nak buat Pasar Online Telur Itik Kebun Bahagia Bersama hehehe....
Tuaian the day before Diwali.

6 ulasan:

Seri7ujuh berkata...

so, jack sudah dapat jenny lah ye...bertambah ceria lah KBB...makngah suka bunyi turkey...meriah!

Tanpa Nama berkata...

Hi Diana...nice pictures & posting abt avians.What happen to Febbie, the duckling ? Regards, CM

Tanpa Nama berkata...

salam diana~~~

bungkusan dah selamat sampai semalam.. thx a lot sbb kasi asam jawa muda tu... kakak mengidam sblm bersalin 1st baby dia.. hihihihi... thx again.... \(^.^)/

~adila mansor~

Bunda a.k.a KN berkata...

Salam singgah...melawat kebun orang sini...

@na berkata...

diana, yellow cosmos kat laman kami dah tak berapa cantik dah since hari2 hujan lebat lately ni...
yang oren baru tanam,belum bebunga lagi..

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Makngah.

Turkey betina tu nampaknya dah menyesuaikan diri dengan geng yang ada di belakang tu. Minggu ini pun makin meriah dengan kelahiran member-member baru yang belum diperkenalkan lagi.

Salam Bahagia Choi Min,

Happy to hear you enjoy reading this post.
Sobsobsob Febbie the gosling kena baham dengan Biawak.

Salam Bahagia Adila,

Syukur Alhamdulillah Selamat Terima.
Memang rezeki 1st baby kakak Adila macam seakan dapat hidayah masa bungkus kotak penghantaran Adila. Sebelum Adila request lagi memang dah siap seal duduk dalam kotak, jadi tersenyum bila baca comment Adila masa tu.

Salam Bahagia Bunda,

Salam Perkenalan. Terima kasih singgah di kebun kami ini.

Salam Bahagia @na.

Elok prune kasi renek, kalau dah tinggi masa musim hujan ni memang nampak kesian. So tukang kebun kasi maintain dia renek je.