No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Sabtu, 25 Oktober 2014

Salam Maal Hijrah

  Salam Maal Hijrah, semoga tahun baru ini lebih banyak kebaikan yang dapat kita perolehi dan kurangkan masa melakukan perkara yang tidak berfaedah. Tukang kebun pun rasa masuk tahun baru ini lebih baik tukang kebun kurang fokus menulis dalam posting blog dan menggunakan masa tersebut untuk menambah lebih pengetahun dengan mengisi masa menulis tersebut dengan membaca atau membuat kerja yang lebih dapat menambahkan pengalaman sendiri. Menulis blog ini memakai masa yang banyak kekadang ramblings pun terlampau panjang yang membosankan pembaca dan membuang masa orang lain. Lagipun seakan lebih panjang penulisannya, isi kandungan tidak memberikan faedah untuk perkongsian ilmu yang cinonet yang ada untuk tatapan orang lain. So its time for tukang kebun to take a break from postings, rasa kurang menarik isi kandungan dan kebelakangan ini I don't feel inspired or motivated nak bercerita.
Grandpa Ott

  Perhaps cuma elok paste gambar jelah. Lagipun " A picture paint A thousand words". Antara jenis bunga-bunga Seri Pagi di dalam kebun yang mula berkembang menyambut tahun baru ini. 
FUJI Merry Go Round

 Antara tuaian sebelum masuk tahun baru.

  Syukur Alhamdulillah petang Tahun Baru ini berpeluang juga berjumpa dengan gardeners lain yang self-collect goods dari Kebun Bahagia Bersama. Don't forget to confirm dengan tukang kebun ya, yang belum lagi. Yang nak self-collect juga masih sempat jika confirm dengan tukang kebun sebelum pukul 4 petang ya.

9 ulasan:

@na berkata...

Salam Maal Hijrah....moga kita berhijrah di tahun ini dan akan datang dengan penuh pengisian yang bermakna...
Diana, saya dpt banyak info tentang tanaman di sini...terus la menulis ya..

suka suka berkata...

Salam maal hijrah buat team members KBB.. dengan doa semoga bahagia sentiasa

falraisi berkata...

Salam Maal Hijrah to you too Diana! And many thanks for the freebies and it was good to meet! :) - Sha

http://fromfalraisitinygarden.blogspot.com/2014/10/many-thanks-to-miss-kebunbahagia.html?m=1

nasa mulia berkata...

Salam maal hijrah, semoga kita menjadi lebih baik.

Normala Saad berkata...

Salam Maal Hijrah. Suka tengok granpa OTT tu..memang solid warnanya...cantik

nadia rashid berkata...

Cantik2 pula tgk morning glory...terasa nak tanam tapi risau tak sempat manage nanti terus tak nampak cantik...

Buah mulberry kan mcm mnr nak dapat yg besar2 mcm tu...sy punya kecik2 saja..tapi manis sangat...kalau size besar mcm tu kan best!

Ummu Madihah berkata...

Salam Maal Hijrah Diana,

Moga Allah SWT sentiasa melimpahkan rezeki serta keberkatan dalam hidup kita, amin!!

TukangKebun berkata...

Salam Maal Hijrah Ana,

Semoga tahun ini we'll be wiser membuat kehidupan lebih bermakna. Terima kasih sudi baca dan jika ada yang dapat memberikan manfaat kepada Ana, Syukur Alhamdulillah.

Salam Maal Hijrah Kak Mar,

Terima kasih doakan kebahagiaan kami.
Tukang kebun pun harap kebun Kak Mar bertambah meriah tahun ini dapat juga mengubat hati yang merindu kepada orang yang tersayang sudah pulang kepada yang esa.

Salam Maal Hijrah Sha,

Terima kasih sudi datang jumpa kami. Hope you have many fun with the goods.

Salam Maal Hijrah Nasa Mulia,

Semoga kita sentiasa beringat untuk mendapat kebaikan bukan di dunia sahaja tetapi di akhirat.

Salam Maal Hijrah Kak Mal,

Warna purplenya memang very dark. Cuma yang gambar tu dah mula nak kuncup kembangnya. Selalu lupa nak ambil gambarnya sebab tempat dia tumbuh jarang dijenguk.

Salam Maal Hijrah Nadia,

Penghujung musim tengkujuh di tempat Nadia, InsyaAllah dah mula sesuai cuba seri pagi pula. Seri Pagi ini cuma nak bagi tempat memanjat.
Tukang kebun pun ada masa kecik ada masa besar buah mulberry tu, ikut cuaca juga kut Nadia.

TukangKebun berkata...

Salam Maal Hijrah Mak Aji,

Moga kita dikurniakan pelbagai rezeki dari Yang Maha Esa lebih-lebih lagi nikmat kesihatan. AMIN.