No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Rabu, 29 Oktober 2014

Zinnia Pink Luminosa

   Antara jenis Zinnia yang mula kembang 2 minggu lepas ialah Zinnia Luminosa Pink. Tukang kebun terpikat sungguh warna kembang pertamanya "HOT PINK" (gambar jadi warnanya tak striking macam reality). Keadaan cuaca juga menentukan rona pink bunganya walaupun sepokok menjadi berbeza-beza ikut keadaan cuaca. Masa panas makin striking ketika kembang pada waktu itu. Masa banyak hujan jadi ke arah pink pastel yang buka kembang pada ketika itu pula ikut mood cuaca.Seperti contoh gambar di bawah, bunga pertama adalah di bahagian bawah yang dah mula layu dan pudar. Manakala bunga pada pokok yang sama sedang kembang di atas warnanya tidak striking seperti gambar di atas tetapi lembut dan seakan berjalur-jalur. Kedua-duanya tukang kebun suka. Zinnia Luminosa Pink jenis bunga berlapis-lapis petalnya. Kembangan saiz bunga Zinnia Luminosa Pink adalah dalam kategori sederhana, takdelah sebesar tapak tangan macam jenis Zinnia Dahlia. Lebih kurang macam Zinnia Cactus saiz bunganya.
~ Zinnia Luminosa Pink ~

Anggaran 25 biji benih dalam 1 pek RM3.


5 ulasan:

Julie M berkata...

Assalamualaikum Kak Diana, Julie baru je terminat dgn bunga ni, x sabar nak tanam color kuning hihi....cantik & tahan lasak zinnia ni :)

Sean L berkata...

Waah... shocking pink. Nice and striking kalau tanam keliling rumah

Ibu Qistina berkata...

nak satu diana. tq :)

AMIIZAA berkata...

TK, cantiknya...

terkenang arwah nenek saya dulu byk sangat tanam ppokok bunga nie.....rama2 selalu dtg hinggap....:)

TukangKebun berkata...

Waalaikumsalam.

Salam Bahagia Julie.

Zinnia ni tak perlu banyak air tapi nak banyak cahaya.

Salam Bahagia Sean,

Terang kebun kalau zinnia ni tanam banyak-banyak.

Salam Bahagia Ibu Qistina.

Ada tukang kebun simpankan.

Salam Bahagia AMIIZAA,

Zinnia ni memang famous dari dulu orang suka tanam sebab warna terang dan butterfly pun suka.