No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Rabu, 11 Februari 2015

Shiroi HaruKaze

 Shiroi Harukaze pula tak ketinggalan nak mulakan musim bunganya pada bulan February ini. Sekilas tengok bentuk kelopak bunganya mungkin boleh tersilap ingatkan bunga lilium. Sebenarnya Shiroi Harukaze adalah antara koleksi baru Hippeastrum dalam Kebun Bahagia Bersama tahun lepas tapi baru tukang kebun sempat nak tanam awal bulan tahun ini.
 Seperti biasa memang tukang kebun tak label hanya tunggu bunganya kembang baru buat ID. Yang unik mengenai Shiroi Harukaze ialah bud bunganya bukan seperti biasa warna hijau tapi warna merah pekat. Jadi pada mulanya agak-agak mungkin ini hippeastrum kelopak bunga berwarna bloody red kut. Tak sangka bila bunganya kembang mekar berwarna putih suci pula hanya di hujung kelopaknya ada pointed warna merah macam pakai perwarna kuku pula. Di belakang kelopak bunga putih sucinya pula ada jaluran pink ros.  So a gardener boleh enjoy tengok 360 darjah sudut view untuk Shiroi Harukaze. Musim bunganya kali ini menghasilkan 2 bunga setangkai. Dikatakan kadangkala Shiroi HaruKaze menghasilkan 1 tangkai bunga yang mempunyai 2~4 kuntuman bunga.
  Bulan ini juga nampaknya Bunga Cina mula kembali musim bunganya. Sangat meriah sekali berbunga tak putus-putus. Nak sambut bersama-sama Tahun Baru Cina agaknya. Stok anak pokok bunga Cina variegated leaves available semula dari Kebun Bahagia Bersama.

More info on Bunga Cina (klik sini).
~ Bunga Cina @ Gardenia variegated leaves ~
1 pot for RM10.00 (kebunkmg@gmail.com).

4 ulasan:

Kakzakie berkata...

Bunga cina ni kalau kita tebang pun akan tumbuh balik dan bertambah meriah. Rumah kampung kakak ada tapi rumah sendiri di sini tak ada.

Wangi dia tu menusuk hidung.

AMIIZAA berkata...

salams diana
ya allah cantiknya:) macam2 spesis bunga diana ada......

hijau berkata...

Nak orderlah bunga cina ni Diana... Nostalgia. Kat umah arwah atuk ada binga ni. Atuk nyanyi utk kami masa kami kecik kecik... Buai laju laju sampai cucur atap. Apa dlm baju sekuntum bunga cina,,, kebetulan belakang tu memang ada bunga cina ni. Putih n wangi. Tapi ada binatang kerap ada kat bunganya kan.. Huuuu sungguh nostalgis...

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia KakZakie,

Betul tu Kak, Kalau kita rajin pruning pokoknya makin rimbun banyak bunga. Pokoknya pun tak manja.

Salam Bahagia Kak Amiizaa,

Tak boleh menahan diri dari mengumpul adik-beradik hippeastrum ni hehehe....

Salam Bahagia Hijau,

Wah macam kisah dalam buka kanak-kanak, untung ada memory atuk nyanyi sambil ada bunga dibuai boleh nak capai.
Binatang apa?
Yang tahu kekadang bena putih suka gak bertandang sekali sekala.
Ada Diana dah hantar email.