No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Jumaat, 27 Februari 2015

Very Busy Valentine

  Syukur Alhamdulillah nak masuk bulan March ini masih tak putus-putus musim bunga keembung di  Kebun Bahagia Bersama. Hari ini nak masukkan dalam senarai katalog Kebun Bahagia Bersama jenis keembung bunganya kelopak berlapis-lapis warna merah macam 'heart' Velentine day. Dalam kategori bunga keembung, syukur Alhamdulillah ada sekurang-kurangnya 5 jenis pilihan jenis-jenis keembung yang ada semuanya dituai fresh dari Kebun Bahagia Bersama. Closing summary bulan February ini nampaknya biji benih keembung antara pesanan ranking top yang selalu diterima.

~ Keembung Heart Merah Multi-Layer ~
Anggaran 50 biji benih dalam 1 pek RM3.00.

  Pada Sabtu 14hb February 2015 lalu memarng ramai pasangan yang membuat pilihan untuk membuat majlis akad nikah atau kenduri kahwin. Tukang kebun pun agak sibuk pada hari tersebut kerana mendapat 3 undangan majlis. Sebelah siang kami ke undangan kenduri kahwin jiran sebelah yang dibuat di Dewan dalam kampung kami ini. Pergi awal pengantin pun belum ada lagi sempat ambil gambar pelamin sahaja. Seronok juga tengok ada booth ice=cream dan apam balik juga ada for dessert. Tapi sebab nak mengejar masa bergegas ke kenduri seterusnya makan sahaja lunch. Takut ambil dessert habis baju permata-permata hati dalam kereta nanti.
 Kenduri seterusnya adalah kenduri kahwin anak Mak Long Liza yang ada home=stay di Pekan Pedas Negeri Sembilan (related posting klik sini) untuk anak kedua di area Kajang. Sampai sahaja di dewan ramai sudah sedara-mara dah berkumpul selesai makan berborak-borak. Tukang kebun pun catch up dengan mereka teruslah dengan kehidupan masing-masing perut put masih kenyang lagi. Kasi digest dulu sebab mesti nak makan sebab ni kenduri anak peladang kambing dan lembu ni hehehe....
  Malam kenduri tahlil dan anniversary pula di Shah Alam, dapatlah juga bertemu dengan saudara mara yang dah lama tak jumpa. Terima kasih kepada Kak Haslina terpaksa tunggu sampai lewat malam di Shah Alam untuk self-collect goodies sehingga anak-anak pun dah keletihan tunggu dalam kereta. 



  Yang masih menceriakan warna pink di Kebun Bahagia Bersama minggu ini ialah Cosmos Pink Dwarf (Cosmos bipinnatus). 

~ Cosmos Pink Dwarf (Cosmos bipinnatus) ~
Anggaran 30 biji benih dalam 1 pek RM3.00 .

 Malam ini gardeners yang nak self-collect goodies dari Kebun Bahagia Bersama di area Sunway Pyramid lepas pukul 10 malam. Tapi pesanan confirm sebelum pukul 5 petang ya.

5 ulasan:

Kakzakie berkata...

Kesibukan yg melanda tapi mengeratkan silaturrahim

Pink yg menawan:)

TukangKebun berkata...

Hi Diana, Pls reserve one heart red valentine balsam packet for me... thaks. Best Rgds, Choi Min

nur amirah berkata...

Salam hi..nak tanye ade jual tak benih bunga climbing rose..boleh bagi no.contact tak.thanks

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia KakZakie,

Lama kami ni tak sosial keluar dapatlah juga megeratkan silaturrahim.

Salam Bahagia choi Min,

Noted will reserved for you.

Salam Bahagia Nur Amirah,

Benih bunga climbing rose kami belum bekalkan.

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum ade lg x jual benih2?