No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Ahad, 3 Januari 2016

Bunga Kantan Putih

  Untuk tahun 2016 ini, bagi pembukaan 1st new item mula akan dibekalkan oleh Kebun Bahagia Bersama ialah rizom bunga kantan berwarna putih. Tetapi ini akan jadi seasonal item, bukan sepanjang tahun available. Bila Tukang Kebun ada projek layout kebun barulah sanggup nak usik rumpunan pokok kantan ini. Inipun hati berbelah bahagi sebab nak tunggu rumpunannya merimbun naik pun bukannya cepat. Kekadang rasa nak tarik nafas panjang-panjang juga bila yang bertanya, macam tumbuh sekelip mata sahaja ianya tumbuh. Any form of gardening, patience is the virtue. Set rumpunan bunga kantan putih yang offer bulan ini dah berusia setahun lebih yang rizomnya Tukang Kebun pindahkan dari koleksi asal rumpunan kantan yang Big Boss tanam. Asal bunga kantan putih ini, Big Boss dapat dari utara Semenanjung Malaysia. Hampir Tukang Kebun tak perasan pokok bunga kantan ini berbunga sebelum bercuti kerana ianya di belakang pokok belimbing buloh.

  Syarat tawaran Seasonal Item batch pertama bunga kantan putih ini ialah pengeposannya adalah pada 10hb Febuary 2016 sudah boleh Tukang Kebun buat kiriman awal pagi (jadi details transaksi complete sebelum 6hb Febuari 2016 atau pesanan akan automatik dibatalkan) . Manakala untuk self-collect ialah hanya pada hari berikut sahaja untuk rizom kantan putih pada 7/8hb Febuari 2016 sebelah pagi. 

~ 1 rizom bunga kantan putih moist bare-rooted RM50.00 ~
For reservation email to (kebunkmg@gmail.com).


Self-Collect Schedule:

~ 16hb Januari 2016 Sabtu pagi antara pukul 10:30AM~11:00AM di depan Sekolah Kebangsaan Merbau Sempak, Sungai Buloh (berdekatan exit Paya Jaras Guthrie Corridor Highway).

~ 17hb Januari 2016 Ahad pagi antara pukul 10:30AM~11:00AM di depan Sekolah Kebangsaan Merbau Sempak, Sungai Buloh (berdekatan exit Paya Jaras Guthrie Corridor Highway).

~ 23hb Januari 2016 Sabtu pagi antara pukul 10:30AM~11:00AM di depan Sekolah Kebangsaan Merbau Sempak, Sungai Buloh (berdekatan exit Paya Jaras Guthrie Corridor Highway).

~ 24hb Januari 2016 Ahad pagi antara pukul 10:30AM~11:00AM di depan Sekolah Kebangsaan Merbau Sempak, Sungai Buloh (berdekatan exit Paya Jaras Guthrie Corridor Highway).

~ 30hb Januari 2016 Sabtu pagi antara pukul 10:30AM~11:00AM di depan Sekolah Kebangsaan Merbau Sempak, Sungai Buloh (berdekatan exit Paya Jaras Guthrie Corridor Highway).

~ 31hb Januari 2016 Ahad pagi antara pukul 10:30AM~11:00AM di depan Sekolah Kebangsaan Merbau Sempak, Sungai Buloh (berdekatan exit Paya Jaras Guthrie Corridor Highway).

~ 6hb Februari 2016 Sabtu pagi antara pukul 10:30AM~11:00AM di depan Sekolah Kebangsaan Merbau Sempak, Sungai Buloh (berdekatan exit Paya Jaras Guthrie Corridor Highway).

~ 7hb Februari 2016 Ahad pagi antara pukul 10:30AM~11:00AM di depan Sekolah Kebangsaan Merbau Sempak, Sungai Buloh (berdekatan exit Paya Jaras Guthrie Corridor Highway).

~ 8hb Januari 2016 Isnin pagi antara pukul 10:30AM~11:00AM di depan Sekolah Kebangsaan Merbau Sempak, Sungai Buloh (berdekatan exit Paya Jaras Guthrie Corridor Highway).

~ 9hb Januari 2016 Selasa pagi antara pukul 10:30AM~11:00AM di depan Sekolah Kebangsaan Merbau Sempak, Sungai Buloh (berdekatan exit Paya Jaras Guthrie Corridor Highway).
  Syukur Alhamdulillah dapat jugalah hajat tercapai untuk belanja Atuk dan Nenek permata-permata hati kami tengok movie Star Wars hari Rabu lepas. Kebanyakkan koleksi-koleksi tumbuhan di Kebun Bahagia Bersama hasil titik peluh kedua ibubapa kami. Bak kata Mak Long hari itu, peranan Tukang Kebun upgrade koleksi-koleksinya lagi dalam Kebun Bahagia Bersama. Semoga di tangan anak-anak ini tak pupuslah koleksi asal yang ada.

6 ulasan:

Nooriah Abdullah berkata...

slmt mlm diana
bunga kntan putih first time tengok ni

Normala Saad berkata...

Amboi nenek pun masih vogue lagi...

tiga lalat berkata...

ayat "pagi antara pukul 10:30AM~11:00AM di depan Sekolah Kebangsaan Merbau Sempak, Sungai Buloh (berdekatan exit Paya Jaras Guthrie Corridor Highway)" tu yg sama kenapa diulang2 ., hehe2

Unclenuar berkata...

Tak tau pula ada bunga kantan putih.. Banyak betul ilmu baru saya dapat kat sini...

Tanpa Nama berkata...

kak diana sekarang dah masuk tahun 2016 la.

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Kak Noor.

Kalau diperhatikan jika bunga yang sebenar kembang warna kuning juga tu Kak Noor.

Salam Bahagia Kak Mala.

Orang ingat anak bukan cucu yang selalu dibawa jalan-jalan.

Salam Bahagia Tiga Lalat.

Penulisnya malas nak tulis banyak kali.....hehehe....nanti mudah nak copy paste.

Salam Bahagia UnClenuar.

Ada juga yang merah bukan merah jambu.

Salam Bahagia dear.

Thank you for the reminder....uhuks masih keliru dengan 2015 and 2016.
Cepat sangat masa berlalu.