No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Sabtu, 6 Ogos 2016

White Sakura Water Plant

   Ini adalah tumbuhan air yang berasal dari Jepun tetapi telah mengejutkan betapa mudah dan rajin ianya berbunga di tanahair kita yang beriklim tropika ini. Malah ada kalanya bila dilanda kesibukan, pada musim kemarau Tukang Kebun lupa langsung nak isi air semula dalam bekas sehingga dah tiada air nampak tanah sahaja. Disangkakan tidak sengaja Tukang Kebun telah menamatkan riwayatnya tetapi bila basah semula tanahnya ditakungkan air semula muncul kembali dirinya. Walaupun pokoknya kecil mirip sungguh dengan daun kesum tetapi akarnya yang seperti fungsi rizom rajin menjalar setebal dengan batang pokoknya itu duduk selesa dalam tanah. Rupanya akarnya yang berfungsi seperti rizom versi kecil macam rizom Serai Acheh tu rajin menjalar berlingkar-lingkar dalam bekasnya pandai pergi ke arah aras dalam lagi supaya tidak kering langsung akarnya menyimpan tenaga jika ianya terabai lagi sekali. Supaya ada bahagian akarnya yang masih moist di kala kemarau terletak di bahagian yang kurang air dapat disejat. Panjang akarnya boleh tumbuh sama dengan ketinggian pokoknya.
  Orang Jepun juga menggelarkan pokok ini dengan nama bunga sakura putih. Saiz bentuk bunganya adalah berbentuk butang putih tapi bergugusan apabila musim bunganya yang meriah nampak comel. Dapat pahala juga tanam pokok bunga ini kerana bila bunganya kembang Tukang Kebun perhatikan pelbagai serangga suka menghisap madu bunga ini walaupun comel loteh. Untuk mereka yang sibuk dan kekurangan ruang seperti balcony bercahaya sesuai bela pokok ini kerana ianya adalah pokok renek dan boleh sahaja ditanam dalam bekas kitar semula yang tidak perlu ditebuk lubang. Cuba memadai timbus akarnya dengan tanah kemudian isi air. Tak perlu bekas yang besar sangat atau paras air yang tinggi sebab ini pokok renek. Kedalaman air sekadar 10cm dah memadai. Kalau takde masa nak tanam terus pun boleh rendam dalam baldi sekejap.

  Tukang Kebun perhatikan ngam pula kombinasi pokok sakura putih ini dengan pokok yang daunnya variegated atau bertompok-tompok seperti gambar No. 2. Jika anda ada kolam air pancut hiasan kecil seperti gambar No. 3 juga boleh rendam bekas berisi pokok sakura putih dalam airnya sebagai hiasan.
  Untuk jimat air boleh sahaja air basuhan beras digunakan untuk menambah air dalam bekas tumbuhan air ini. Hampas dari buat jus buah-buahan juga boleh dibuat baja. Jagalah air kita dan elakkan pembaziran air.
 Sebelum dipos, pokoknya akan diberikan hard-pruning dahulu. Cepat sahaja nanti merimbun semula, InsyaAllah. Untuk Sabah dan Sarawak, kami pos secara bare-rooted.

~ White Sakura Water Plant (ShiroHana SakuraTade) ~
1 bekas RM7.00 .

Tiada ulasan: