No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Sabtu, 24 Disember 2016

Dinner next to Sungai Melaka

 Selepas bersihkan badan dah segar kembali, keluarlah kami untuk mengisi perut. Teringin pula nak lepak makan malam di sebelah Sungai Melaka sambil melihat aktiviti dan suasana berdekatan. Nak makan ikan bakar di kawasan famous pula rasa memakan masa jika menggunakan kenderaan, memandangkan jalanraya masih sesak macam rush hour di Lembah Klang. Rasa cukup sekadar kawasan yang boleh berjalan kaki sahaja.

 Memandangkan Abby pun dah menyebut lapar-lapar maka kami singgah yang antara terdekat dengan tempat penginapan iaitu kedai makanan pertama di deretan kedai menghadap car park yang kami letakkan kereta (related posting klik sini). Ada tertulis di dinding kedai luar yang berwarna merah 'Selamat Datang/ Welcome Melaka World Heritage City'. Rayyan dan Ilhan masing-masing Tukang Kebun pesan Rice Butter Chicken. Waiter ambil order quantiti betul, cuma Tukang Masak tersilap ingatkan satu piring. Tertunggu-tunggulah si Rayyan di tangga menunggu makanannya sampai bila papa double check order turun bawah yang lain dah dapat. Tukang Kebun pesan nasi dan sambal udang petai dan Papa pesan nasi dan udang butter.
  Memandangkan yang di luar meja sudah penuh dengan pelanggan lain. Jadi kami memilih duduk di tingkat dua yang ada meja bersebelahan dengan tingkap. Santai sikit dengan anak-anak memandangkan tingkat 2 tiada pelanggan lain. Selesa sikit tak mengganggu pelanggan lain sebab anak-anak hyper jenis tak duduk diam suka bergerak berlegar-legar. Sambil itu bebas melihat suasana di tepi Sungai Melaka berdekatan Jalan Jonker. Tenang sikit nak makan tak risau sangat nak memerhati gerak geri anak-anak entah bergerak ke mana.

Tumpang iklan sekejap:

Sekiranya ada yang berminat pokok frangipani wangi Balinese yellow picotee yang tinggi macam gambar di atas untuk ditanam dalam pot kami ada rooted stock.

~1 plant more than 1.5 meter tall RM100.
~ 1 plant more than 1 meter tall RM50.
~ 1 plant about 0.5 meter tall RM25.

Cuma kena self-collect sendiri dan kenderaan yang muat.

Next Self-Collect Day ialah pada 14 dan 15hb Januari 2017 di depan Sekolah Kebangsaan Merbau Sempak, Sungai Buloh.
 Jika rasa makanan di kedai makanan ini biasa-biasa. Tapi non-alcohol cocktail dia boleh tahan.  Kedainya tak tawarkan alcohol beverage. Holiday season ini memang nampak meriah suasana di Sungai Melaka. Dari kedai ada nice view sambil menjamu makanan boleh bayang-bayang bagaimanakah suasana kawasan terusan ini pada kurun-kurun dahulu.
 Dari Tingkat 2 kedai makan boleh lihat bangunan gereja lama St. Francis Xavier. Juga melihat pintu masuk dapur di ground floor. Di dalam kedai ada juga dihiasi dengan pokok-pokok yang hidup.
 Bersesuaian dengan tema kedai-kedai lain berdekatan jalan Jonker, kedai ini juga banyak dihiasi barang-barang antik. Nama kedai pun mudah untuk diingati 'Street Kitchen' menghadap Sungai Melaka dan kedai paling tepi.
 Selepas makan malam berjalanlah kami di tepi Sungai Melaka ke arah tempat untuk menaiki feri. Sekali tengok untuk menunggu naik feri pun manusia masih beratur nak dekat 1 kilometer. Waktu ketika itu pun sudah pukul 10 malam. Walaupun tiket counter masih menjual tiket, maka tak jadilah kami naik feri. Jika ada rezeki InsyaAllah lain kali. Ambil sahajalah gambar di depan replika kapal. Abby pun sudah terlelap. Masih sesak bandaraya Melaka dengan beca dan kereta.
 Kemudian berjalanlah kami ke arah menara Taming Sari. Tengok tak perlu nak beratur panjang seperti menaiki feri. Harga nak naik pun boleh tahan, kalau kami berlima RM68. Kemudian bila nak bayar tiket, Tukang Kebun pula lupa bawa MyKad dan MyKid kerana tertinggal dompet di tempat penginapan. Tengok je lah dari bawah tak jadi. Bila dah beransur nak bergerak balik ke tempat penginapan sebab dah hampir pukul 11 malam. Nyaris tersedar ada seorang hilang. Bergegas Tukang Kebun patah balik tergerak hati mungkin si Rayyan ralit tengok beca tema Batman KnightRider bila kami keluar dari bangunan. Sebab yang tu pertama kali beca Rayyan nampak ada tema Batman KnightRider. Nasib Rayyan masih ada di situ baru sedar kena tinggal. Padahal dalam bangunan masa keluar dah dipesan pegang tangan abang Ilhan sekejap sementara Tukang Kebun tengah sibuk simpan barang-barang dalam beg. Mulalah Ilhan kata Rayyan yang tak mau pegang tangan Ilhan. Rayyan nak pegang tangan Mama je. Itu sebab tahu sesak dengan orang yang kanak-kanak kecil kami ini semua dipakaikan baju merah berjalan waktu malam, untuk mudah nak bezakan dan cari.
 Yang kelakarnya bila kami patah balik ke tempat penginapan rupa-rupanya memang kami duduk kawasan UNESCO Heritage Jonker Walk tak sedar ingat di luar sempadan. Secara tak sedar sebenarnya dah tunai hajat nak rasa menginap dalam kawasan Jonker Street. Tukang Kebun travel wish list satu perkara dah boleh tick done already. Jonker Walk pun dah sepi larut malam banyak kedai dah tutup atau sedang berkemas tutup. 
 Dah kurang manusia ini, mudahlah sikit budak-budak ini nak ambil gambar. Mata-mata si kecil pun mudah lebih jelas nak amati ukiran-ukiran. 
 Seronok juga berjalan dalam keadaan jalan Jonker sudah mula sepi rasa bernafas sikit berbanding di kawasan menara Taming Sari di sana masih sesak dengan manusia dan kenderaan. Cuma ada beberapa kedai yang masih buka lagi. Kalau bukan Abby dah nyenyak dan tengok muka papa Abby pun dah mengantuk semacam, maka perlahan-lahanlah kami agak-agak jalan kembali ke tempat penginapan. Ada juga papa Abby tanya kalau mama Abby teringin nak lepak mengeteh. Tak sampai hati pula tengok semua dah kepenatan. Puas hati dah dapat rasa perbezaan masa Jonker street tidur dan bandingkan masa ianya sibuk sebelah siang.
 Seperti pokok frangipani, pokok keladi gajah juga amat sesuai ditanam di dalam pasu sebagai perhiasan. Keladi gajah juga menghasilkan bunga yang berwarna putih.

Promosi untuk bulan Januari 2017 sahaja, Kebun Bahagia Bersama bekalkan 2 moist bare-rooted Elephant Ear plants (Keladi Gajah) dengan harga RM5.00 .

 Cerita-cerita mengenai Keladi Gajah juga boleh di baca posting dahulu (klik sini).

Selamat Hari Natal.

Tiada ulasan: