Halaman

Ahad, 25 Disember 2016

Kaya Kaya Cafe

 Apabila duduk dalam kawasan warisan dunia UNESCO, Jonker Walk ini tak kalut apabila bangun pagi boleh sempat exploring lagi sebelum waktu check out 12:00PM. Lepas mandi bolehlah sambung explore area ini sambil mencari pilihan untuk breakfast. Bila lalui jalan gambar di atas ini waktu larut malam kembali ke tempat penginapan (related posting klik sini) tertarik hati juga tengok ada landmark beca di corner ini pasti ada benda menarik yang boleh explore di jalan yang hanya boleh dilalui dengan berjalan kaki. Memang bila masuk jalan tersebut tidak menghampakan. The whole family members had fun.
  Bila kami masuk ke dalam jalan ini, terdapat banyak mural yang menarik untuk aksi bergaya dengan bergambar menghiburkan hati pelancong-pelancong. Jalan belakang kedai-kedai sahaja sebenarnya ini yang dicantikkan dindingnya untuk menjadi salah satu kawasan tarikan Jonker Street dengan lukisan-lukisan yang menarik. Kalau kena gaya bergambarnya boleh nampakkan trick visual 3D.
 Jarang-jarang sekali si Ilhan ini suka jadi model bergambar layan permintaan mama Ilhan. Kali ini Cuti-Cuti Malaysia, Ilhan amat sporting sekali dalam jadi model bergambar. Teruja sebab banyak benda baru yang dapat dipelajarinya, banyak berjalan luas pengalaman? Amin.
 Di dalam lorong ini pun, didapati walaupun tiada tanah, ada ramai berjiwa gardener.

Tumpang iklan sekejap:

Sekiranya ada yang berminat pokok frangipani wangi Balinese yellow picotee seperti gambar di bawah untuk ditanam dalam pot kami ada rooted stock.

~1 plant more than 1.5 meter tall RM100.
~ 1 plant more than 1 meter tall RM50.
~ 1 plant about 0.5 meter tall RM25.

Cuma kena self-collect sendiri dan kenderaan yang muat.

Next Self-Collect Day ialah pada 14 dan 15hb Januari 2017 di depan Sekolah Kebangsaan Merbau Sempak, Sungai Buloh.
 Blink blink mata Tukang Kebun bila tengok di sudut corner sempit di bawah ini ada Tuan Kedai sempat menanam sayur-sayur kailan dalam bekas plastik oren di depan kedainya. Ada juga yang ditanam dalam tin tanaman.

 Biji benih kailan ada dalam stok semula hujung tahun ini (RM1.00 sepek).
 Ada juga pekedai di depan entrance kedainya penuh dengan pokok-pokok hiasan dan edible. Paling kiri gambar di bawah yang ditanam dalam pasu dan pokoknya dah tinggi itu adalah pokok mulberry. Sihat nampak pokok mulberry tuan kedai tersebut hidup dalam pasu. Sambil-sambil papa Abby mencari kedai nak sarapan, mata Tukang Kebun pula asyik cuci mata perhatikan tanaman-tanaman di kawasan Jonker Street.

~ 1 bekas pokok mulberry (sekurang-kurang 2 pokok dalam 1 bekas) RM7.00 .

~  10 fresh mulberry cuttings RM7.00 .
 Akhirnya kedai Kaya Kaya Cafe yang terletak dekat Jalan Tukang Besi menarik perhatian dan perut kami semua untuk singgah berbuka puasa. Keadaan dalam kedai nampak homely dan selesa untuk anak-anak yang ada itchy hands suka explore tu. Tak perlulah ibubapa stress asyik nak reminder don't touch. Barang-barang hiasan antik dalam kedai sesuai untuk kanak-kanak pegang dan safe to explore. Safe in terms of durable and not easily broken. Very relaxing atmosphere.
  Tukang Kebun berasa sangat puas hati dengan semua pesanan makanan yang dibuat. Ikutkan selera Tukang Kebun sedap betul roti sesame top with fluffy scrambled eggs and smoke salmon sprinkled with sesame seeds and mixed nuts. Dressing salad juga sedap. Kali pertama Tukang Kebun rasa combination ini dan surprisingly was so good. Mula-mula anak-anak hairan tengok, kenapa warna kelabu roti mama. Bila kasi rasa semua suka. Papa and the kids pun enjoyed their food very much. Harga makanan pun very reasonable, cheaper than the average price kalau makanan begini dengan boutique restaurant yang lain. Service is good. If you wear casual clothes you don't feel out of place. Keluar dari guest house pakai kain sarung baca paper macam di warung pun looks at home. Relax atmosphere. Comfortable place to have breakfast with the kids. Lets say I will like to enjoy my meal here again when we visit Jonker Street again. Dah mengidam balik nak pesan benda yang sama hehehe....
  Kaya Kaya Cafe ini berhadapan dengan kuil di bawah ini yang sederet sama jalan dengan Masjid Kampung Kling. Setelah habis sarapan, tengok jam masih ada banyak masa nak berjalan-jalan sebelum balik ke tempat penginapan untuk check out. Sambunglah kami explore kawasan yang UNESCO dah declare warisan dunia ini ke arah Masjid Kampung Kling.

Merry Christmas and Happy Holidays!

3 ulasan:

 1. Menghabiskan cuti sekolah anak2 ya...

  BalasPadam
 2. Menghabiskan cuti sekolah anak-anak ya

  BalasPadam
 3. Salam Bahagia Kak Fida,

  Syukur Alhamdulillah hujung tahun cuti sekolah ini diberikan rezeki masa bersama anak-anak dapatlah bawa jalan-jalan.
  Kalau hari sekolah tak ke mana kami ini.

  BalasPadam