No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Rabu, 14 Disember 2016

Pilihan Pisang Pasar Segar

 Minggu ini yang berminat untuk Self-Collect buahan-buahan segar dari Kebun Bahagia Bersama seperti pisang ada beberapa jenis pilihan.

  Self-Collect Schedule Minggu ini:

~ 15th/16th/17th December 2016 Thursday/Friday/Saturday morning between 9:00AM~9:30AM in front of Sekolah Kebangsaan Merbau Sempak Sungai Buloh.

~ 15th December 2016 Thursday afternoon between 2:00PM~2:30PM at Bandar Rahman Putra near The Store Sungai Buloh.

~ 15th December 2016 Thursday night between 10:00PM~10:30PM at Saujana Utama.

~ 18th December 2016 Sunday between 12:30PM~1:00PM closest Shell Station from KLIA.

 Pisang bantan juga available sekarang. Yang berminat untuk dapatkan pisang bantan belum penuh masak/hampir nak masak untuk buat masak lemak juga ada. Campur dengan ikan masin, makan dengan nasi panas bertambah-tambah (related posting klik sini).

~ 1 sisir pisang bantan RM3.00 ~

~ 1 sulur pisang bantan RM8.00 ~
 Kalau tak silap yang di bawah ini jenis pisang awak.

~ 1 pisang awak RM3.00 ~
~ 1 sisir pisang nangka RM5.00 ~

~ 1 sulur pisang nangka RM10.00 ~
~ 8 biji kelapa tua RM10.00 ~

~ 3 biji kelapa parut RM5.00 ~
Christmas Sale untuk pokok pisang bunga (Musa Ornata) bulan Disember 2016.  Bunga pisang bunga yang sebenar adalah bukan jantung pisangnya yang berwarna pink tetapi yang dalam kudup bunganya yang berwarna kuning tersebut seperti gambar di bawah.

~ 3 sulur pisang bunga RM10.00 (valid for December 2016 only) ~
<Harga asal 1 sulur RM10.00>
~ 10 helai daun pisang RM1.00 ~

~ 1 kilogram ubi kayu RM2.00 ~
~ 1 kilogram buah canistel/buah kuning telor RM5.00 ~

~ 1 kilogram buah ciku RM4.00 ~

~ 5 biji buah katak puru/nam nam RM2.00 ~

~ 1 ikat pucuk buah katak puru/nam nam RM1.00 ~

~ 1 kilogram buah assam jawa RM5.00 ~

~ 1 kilogram buah limau telur buaya RM6.00 ~

6 ulasan:

Warisan Petani berkata...

Banyak hasil pertanian yang dipasarkan.

Normala Saad berkata...

Pisang mantan tua masak gulai lemak ikan kering sedappp...memang makan nasi bertambah-tambah

norhidana miswan berkata...

kalau nk suh pos boleh ke kak buah canistel tuh, dh lama tingin nk try buah canistel tuh... dh mcm org ngidam tgk buah tu...
sbb tak pnh nampak sebelum nih...

Kakzakie Purvit berkata...

Bestnya kalaulah kakak duduk dekat memang kakak nak beli canistel sebab kakak tak pernah lagi merasa tau Dee.

mardiah saleh berkata...

Asalam akk nak order buah canister 1 kg dan buah limau telur buaya 1 kg.
Pos boleh ke?

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Warisan Petani,

Syukur Alhamdulillah.
Masalahnya ada je lupa senaraikan semua yang mana boleh dipasarkan.

Salam Bahagia Kak Mala,

Tukang Kebun kalau yang dah tua masak selalu kacau kuat sangat habis hancur jadi manis pula kuahnya hehehe....

Salam Bahagia Dana,

Jika buah canistel boleh dipos.

Salam Bahagia KakZakie,

Kekadang rasa macam ubi kayu rebus perisa pisang hehehe....

Salam Bahagia Sis Mardiah,

Buah canistel dan buah limau telur buaya boleh dipos dalam Semenanjung Malaysia.
Pesanan diterima melalui email ke (kebunkmg@gmail.com).