No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Sabtu, 31 Disember 2016

Zz Sup Tulang

 Sambil-sambil menunggu anak-anak puas bermain di Thomas Town (related posting klik sini), berbincanglah dengan dearest husband ada ke teringin mengidam makan apa-apa di Johor untuk makan malam ni. Dearest husband kata dia teringin nak makan sup. Lalu google je best spot untuk makan sup. Bila google banyak keluar review untuk ZZ Sup Tulang. ZZ Sup Tulang pun banyak cawangan jadi kami pilih yang mudah on the way balik ke hotel.
 Sekali tersilap masuk jalan bila nak pusing semula, terkeluar ke jalan yang berdekatan dengan bangunan Tabung Haji di bandar Johor ada illumination banner atas jalan raya. Kalau tak silap sense of direction Tukang Kebun dah tak berapa bagus dekat dengan istana. Anak-anak pun sebenarnya dah kepenatan tertidur di belakang kereta. Berhentilah kami sebentar dah alang-alang nak letakkan kenderaan pun ada ruang. Kejutkan anak-anak semua cuma si Rayyan sahaja tak terbangun langsung. 
 Berhenti di sini, Abby yang masih bertenaga banding dengan abang-abangnya sambung bermain bubbles. Bertuah sungguh rakyat Johor banyak tempat untuk beriadah dengan keluarga sekarang pada waktu malam juga ada tempat-tempat boleh sekeluarga ambil angin.
 Selepas nampak gaya Abby dah puas bermain, kami bergeraklah semula mencari ZZ Sup Tulang. Tukang Kebun kali pertama makan di cawangan ZZ Sup Tulang dekat JKR ini. Menarik konsepnya macam warung-warung di kampung. Ramai sungguh pelanggannya. Walaupun kawasannya luas banyak meja, tiada tempat kami tunggu sebentar sementara ada pelanggan yang dah siap sedia habis makan. 
 Kami tak memesan banyak cuma seekor ikan pari bakar, dua sup tulang dan satu burger untuk si Ilhan. Nasi kami tak pesan, cuma meratah lauk sahaja. Lagipun sebelum bertolak di Puteri Harbour (related posting klik sini), kami dah isi perut anak-anak dengan Sushi di Sushi King. Takut diorang masuk angin seharian tak makan cuma makan breakfast sebelum masuk indoor theme park. Lepas tu ingat main sahaja sambil-sambil makan snack.
 Harga Sup tulangnya berpatutan cuma RM10 semangkuk. Yang peminat sup tegar keluarga kami ini dear hubby dan si Rayyan. Jadi Rayyan kongsi dengan mama. Ramai pelanggan kedai pada malam tersebut jadi kena tunggu jugalah. Ikan pari sampai awal dahulu berbanding dengan makanan lain. Mungkin ramai sungguh pelanggan pada malam tersebut jadi makanan bila sampai pun dah kurang suam.
 Sebelah jalanraya kedai makan ZZ Sup Tulang ini kemas nampak mini kebunnya baru dikemaskan. Kawasan tanah yang ada dimanfaatkan. Ada deretan pokok-pokok pisang. Pagi terakhir di Johor Bahru kami singgah sarapan di Hutan Bandar. Di Hutan Bandar pun ada cawangan ZZ Sup Tulang tapi yang di situ buka sebelah siang sahaja. Pada waktu malam ada kami lalu deretan gerai makan di Hutan Bandar tapi macam gelap sahaja. Teringat pernah bawa Ilhan jalan-jalan di Hutan Bandar masa baru sedang belajar berjalan.
 Pertengahan Disember bulan ini ada kami pindahkan beberapa pokok pisang mas di kawasan ini. Untuk mengelakkan kekeliruan kawasan ini buat sekelompok tanaman pokok pisang mas. Yang berminat untuk dapatkan sulur pisang mas batang merah, Kebun Bahagia Bersama ada bekalkan dan boleh juga dipos.

~ 1 sulur pisang mas batang merah RM10.00 ~

 Bulan ini ada Tukang Kebun kemas-kemaskan bekas pokok bemban yang disediakan untuk dibekalkan kepada yang berminat. Masa alih-alihkan bekas bekalan stok pokok bemban mana yang dah terkeluar isi-isinya, Tukang Kebun pun keluarkan dan bandicoot atau curi tuai sahaja isi ubinya. Kemudian pindahkan sahaja ke pot lain pokoknya dengan bekas yang baru dan tambahan tanah bakar.
 Lihatlah walaupun bekas kitar semula sekecik ini pun pokok ubi bemban amat mudah untuk hidup. Sangat sesuai untuk gardeners yang mempunyai ruang yang terhad. Rasanya baru bulan September lepas, Tukang Kebun pindahkan pokok-pokok ubi bemban ini ke bekas baharu. Terkejut tengok dah ada isi sudah yang boleh dituai dalam masa tiga bulan lepas dituai ubi yang sebelumnya.
 Walaupun pokoknya tinggi ini sahaja di bekas kecil atas, ada juga hasil ubinya dan ada juga ubi yang dah bertunas untuk menjadi pokok baru. Mungkin tanah bakar yang digunakan sebagai medium tanah untuk pokok-pokok ubi bemban yang ditanam dalam bekas ini bersesuaian untuk zat pokok tersebut menghasilkan ubi-ubi. Jika rakan-rakan gardeners lain gunakan bekas yang lebih besar lebih eloklah, kami tanam dalam bekas-bekas kecil ini kerana mudah nak dipos dan jimat kos penghantaran kerana kurang berat serta banyak ruang dalam kotak prepaid nak diisikan lagi dengan pesanan lain.
 Kebun Bahagia Bersama juga bekalkan tanah bakar bagi yang berminat. Berapa berat? Beratnya pun Tukang Kebun nak sakit pinggang mengangkat hehehe....ada paling kurang 10kilogram satu beg. Bagus juga dijadikan baja untuk pokok-pokok yang nak berbuah.

 Tanah bakar ini pun ada campuran arang semulajadi bagus untuk tanaman. Bacaan lebih lanjut boleh rujuk posting kami sebelum ini 'Tanah Arang' (klik sini).

Tawaran untuk bulan Januari 2017 ini sahaja untuk 3 beg tanah bakar RM10.00.
Harga biasa kami bekalkan 1 beg RM5.00 .
 Ubi-ubi bemban yang dituai dalam bekas sempit itu, Tukang Kebun buat masak dengan sup ayam. Biasanya bila tanya aunty-aunty yang ada jual hasil ubi bemban di Sabah ini syorkan masak dengan sup ayam bagus untuk badan katanya banyak khasiat.

 Bacaan lanjut mengenai ubi bemban (klik sini).

~ 1 bekas ubi bemban/garut (West Indian Arrowroot) RM7.00 ~

Happy New Year!
Happy Holiday!

3 ulasan:

Nooriah Abdullah berkata...

Assalamualikum diana
Happy weekend Happy New Year jugak ya
Happy makan makan hehe

Normala Saad berkata...

Salam. Happy New Year Diana!

TukangKebun berkata...

Waalaikumsalam.
Selamat Tahun Baru Kak Noor.

Salam Bahagia.
Happy New Year Kak Mala.