No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Selasa, 4 April 2017

Tamu Matunggong

  Syukur Alhamdulillah bulan lepas Tukang Kebun berkesempatan ke kawasan utara Borneo. Belum lagi sebenarnya sampai the tips of Borneo walaupun pantainya dah nak dekat. Tapi tempat tujuan pertama dah bersempadan dengan Simpang Mengayau kalau jalan kaki boleh sampai. Cuma kali ini kami fokus sekitar kawasan berdekatan dengan Matunggong sebelum kami ke arah Teluk Marudu untuk kaji selidik kedua. Kami menginap di Northern Inn dekat simpang nak ke Kota Marudu booking Queen Room semalam RM83. Ilhan Mikhail dibawa ikut sekali menemani Tukang Kebun drive ke Kudat kali ini dengan rakan-rakan yang lain. Sepatutnya gerak dari hotel awal pagi lagi sebab temujanji seawal sekitar pukul 7 pagi sebelum air mula surut betul, tapi gara-gara meneman Ilhan tengok movie transformer terlajak tidur sikit.
  Dalam sekitar pukul 7 lebih berdekatan ke tempat temujanji ternampak ada suasana tamu di daerah kecil Matunggong. Kawasan Tamu Matunggong tak sebesar Tamu Tuaran atau Tamu Tamparuli. Tetapi setiap daerah tamu nya sangat unik kerana kaya dengan pelbagai ethnic dan budaya. Walaupun temujanji dah overdue, we simply cannot resist singgah sekejap and have a look. Alasan singgah nak beli sarapan macam kuih alas perut sambil driving hehehe....Pukul 7 pagi suasana di tamu sudah mula sibuk dan meriah. Di Kudat majority adalah ethnic Rungus, sebab tu I really want to have a look how they spend their ordinary life everyday. 
 Antara pilihan makanan laut yang boleh didapati di Tamu Matunggong ketika lawatan kami. Yang seronok ke tamu yang dekat dengan laut di Sabah ini kadangkala ada lebih dari 5 jenis sotong yang ada dijual dari saiz besar lengan hinggalah halus seperti jari. Berbeza dengan pilihan di Semenanjung Malaysia terutama di kota yang pilihannya asyik rupa sama ja. Bila Tukang Kebun tengok jenis sotong besar macam gambar di atas terimbau zaman semasa kami merantau di Australia. Mesti kami teringat tangkapan sotong besar seperti ini di Kangaroo island lebih 5 tahun lalu (related posting klik sini). InsyaAllah jika ada rezeki ada juga kami ingat nak bercuti sambil memancing lagi.
 Ada juga nelayan menjual anak-anak ikan yu. Kawan Tukang Kebun kata sedap dibakar anak ikan yu ini. Conservationist will have something to say about that though.
 Di Tamu Matunggong ini kita masih dapat melihat ada ramai lagi yang memakai traditional headdress. Bahasa Runggus dan Bahasa Dusun-Kadazan ada juga persamaannya, kekadang boleh faham lagi apa yang dibualkan. Ada yang berbisik sebelah Tukang Kebun berbahasa dalam Rungus mengadu harga ikan kering yang dijual oleh peniaga bukan bangsa Rungus tersebut agak mahal. Dia tengok muka Tukang Kebun ingat bangsa Rungus juga, senyum-senyum je lah hehehe....seronok rasa when you feel you can blend in with the local community. Peniaga pun ramai yang ajak singgah pun menyapa dalam Bahasa Runggus.
 Pelbagai jenis tembakau asli juga boleh didapati di sini. Tembakau pun ikut kawasan ada dilabel gred dia, yang mahal lagi enak kut. Tak dapat nak celoteh pasal tembakau ni sebab tak pernah cuba. Biasa tengok dulu pun masa nenek campur dengan sireh dia. Bahan lain untuk bersama dengan sireh juga dibekalkan macam buah pinang, dan kapur. Buah pinang pun kebelakangan ini banyak permintaan juga. Tapi kami tiada stok buah pinang sekarang. Pokok-pokoknya baru nak mula musim berbunga semula. Jika anak pokok pinang kami boleh bekalkan.

~ 1 anak pokok/bibit pinang RM10 ~
 Cuba perhatikan berapa banyak seikat sayur yang dijual di Tamu Matunggong berbanding di Semenajung Malaysia kan. Macam 1 ikat sayur daun di Matunggong sama dengan 3 atau 4 ikat sayur daun di Semenanjung Malaysia. Yang menarik perhatian Tukang Kebun di Matunggong ini banyak petani menjual juga buah terung pipit. 1 beg plastik penuh terung pipit tersebut harganya hanya RM1.00 . Buah Terung Pipit juga adalah sumber makanan untuk etnik Rungus di Kudat. Apabila tanya nak masak macam mana buah terung pipit ni ada juga yang berpengetahuan jawab buat masak lemak cili pun sedap katanya.
 Kawan Tukang Kebun beli 1 beg plastik terung pipit di atas manakala mata Tukang Kebun tertarik dengan jenis limau dalam beg plastik di atas. Bau limau tersebut double check pendapat papa Tukang Kebun pun katanya macam bau grapefruit dan rasa dia masam pun macam bau grapefruit. Masa Tukang Kebun merantau di Jepun dulu kekadang ada juga beli grapefruit, jadi bila bau my first thought the smell is closer to grapefruit. Lupa juga nak semai bijinya. Hamba ini doakan diberikan beberapa masa terluang bulan ini, Amin.

 Anak pokok terung pipit ada stok semula bulan ini.

~ 1 anak pokok terung pipit RM4.00 ~

Boleh mix 3 plants for RM10 seperti di page tersebut (Click here).

 Elok sahaja kami dah nak beredar di depan masuk kawasan Tamu, guide baru sahaja tiba nak cari kami yang terpesong direction kejap. Walhal patutnya kami janji jumpa tempat lain. Takut kami ralit lama di Tamu. Sempat juga membeli belah ole-ole sikit kat Tamu Matunggong. 

2 ulasan:

norhidana miswan berkata...

dana kalau pg mana2 or balik kg mmg suke ke psr mlm or pasar pagi.... suke tgk apa yg di jual... sbb kadang lain negeri lain benda yg ada kan...
geram nengok sutun besar gabak tu kak... kalu grg mmg layan

limau tu akak takde gambar yg belah ke?

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Dana,

Memang seronok tengok pasar tempat lain, masing-masing ada keunikannya kan.

Tak sempat nak ambil gambar limau tu Dana.
Asyik travelling je kebelakangan ni.
Sampai kena minta tolong suami yang semaikan.