No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Sabtu, 15 Julai 2017

Bibit Kelapa bujur rugby

 Salam Aidilfitri. 

Masih ramai yang masih mendapat undangan rumah terbuka menyambut Aidilfitri lagi ni kan. Lama tidak dapat bersiaran sibuk dengan pelbagai perkara. Kerja di kebun juga agak terbengkalai lama tak sentuh sejak bulan Ramadhan berlalu. Bulan Ramadhan lalu Syukur Alhamdulillah berkesempatan jugalah mengemas kawasan di bawah pokok-pokok kelapa keliling kebun. Kerja yang ringan-ringan je la masa puasa yang tak gunakan banyak kudarat. Syukur Alhamdulillah sambil kemas buah-buah kelapa dapat jugalah stok baru bibit-bibit pokok kelapa yang buahnya bentuk bujur macam bola rugby.

Info lanjut mengenai pokok kelapa buah rugby yang kami panggil ini boleh juga baca di posting lama kami (klik sini).
 Contoh pokoknya seperti gambar di atas dan buah kelapa tua yang sudah gugur sendiri dari pokok seperti di bawah. Buah kelapa tua jenis pokok kelapa ini mudah sedikit nak dikukur isinya berbanding dengan pokok kelapa jenis lain. Jika masak rendang daging ayam 1 kilogram, gunakan 3 biji buah pokok kelapa jenis ini, resepi turun-menurun.

Buah kelapa tua special untuk bulan Julai ini 8 biji RM10.
Kelapa parut pula 3 biji RM5.

  Yang ingin cari daun pokok kelapa muda untuk buat sarung ketupat untuk bulan ini juga masih ada.

~10 helai daun kelapa sarung ketupat RM1.00.

Self-Collect untuk bulan Julai 2017 ini:

~ 16/29/30 Julai 2017 Sabtu/Ahad pagi antara pukul 10:30AM~11:00AM di depan Sekolah Kebangsaan Merbau Sempak, Sungai Buloh.
Berdekatan pokok kelapa rugby di atas di bawahnya pula ada pokok gajus. Pucuk-pucuk organik ulam segar dan daun herba segar juga dibekalkan dari Kebun Bahagia Bersama. Semuanya 1 ikat RM1.00.

~ Pucuk daun gajus
~ Pucuk daun assam gelugor
~ Pucuk Mata Pelandok
~ Pucuk daun assam jawa
~ Pucuk daun Katak Puru
~ Pucuk Daun Mulberry
~ Pucuk daun Ubi Kayu
~ Sayur Batang Keladi
~ Daun Pecah Beling
~ Daun Kadok
~ Daun Nyirik (kelupis)
~ Daun Salam
~ Daun Pandan Wangi
~ Daun Pandan Serani/Suji
~ Daun Puding Belacan
~ Daun Serai Acheh
~ Daun Pisang

 
 Selepas sorting semua pokok kelapa tua, ada juga pokok buah kelapa rugby yang dibelah kongsi isinya ada tombong bersama haiwan perlihara tersayang di kebun belakang. Dekat angsa si MOMO tu ada pokok kelapa buah rugby yag dibelah sebahagian isi dah habis dimakan.
 Ini contoh gubahan hiasan pertunangan Tukang Kebun 11 tahun yang lalu yang bonda gubahkan sendiri. Ada gunakan buah kelapa rugby yang muda betul (bukan mainan) sebagai sebahagian perhiasan gubahan untuk penghantaran kain sampin songket. Kain songket digulung seperti kuntuman bunga mawar yang diletakkan dalam bakul wakit versi kecil hiasan. Kemudian finishing touch setangkai orkid hidup segar yang golden shower diletakkan di atasnya. Mohon maaf gambar tak berapa clear sebab terserempak gambar ini dalam album lama diletakkan di kampung Kiulu, Sabah masa papa Abby layan anak-anak tengok album lama.
  Jenis pokok-pokok bunga orkid tersebut juga sudah banyak beranak pinak di Kebun Sungai Buloh dan rajin mewarnakan Kebun Bahagia Bersama selalu. Pokok bunga orkid 'Golden Shower' gelarannya.

~ 2 moist bare-rooted orkid golden shower/dancing lady RM5.00 ~

Info Lanjut mengenai pokok bunga orkid 'Golden Shower' boleh rujuk pada posting lama kami (klik sini).

1 ulasan:

Mak idah berkata...

Cantik gubahan orang dulu2 ksn guna bahan semua mula jadi,sekarang kebanyakannya guna bunga plastik utk gubahan