No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Isnin, 17 Julai 2017

Minyak Kelapa Dara Kimihang

 Syukur Alhamdulillah pada 10hb Mac 2017, Tukang Kebun bersama Ilhan Mikhail dan rakan-rakan lain berkesempatan melawat Kampung Kimihang, Kudat. Kampung Kimihang ini tidak jauh dari Simpang Mengayau dan ianya bersebelahan paya bakau. Disebabkan itu terdapat banyak kebun pokok-pokok kelapa yang diusahakan oleh penduduk tempatan.
 Penduduk Kampung Kimihang ini majority dari etnik Rungus. Di kampung ini ada projek pembangunan  komuniti menghasilkan minyak kelapa dara. Jika nampak brand BONCO atau minyak kelapa dara hasil dari Kudat seperti Kampung Kimihang berilah sokongan. Sokonglah barang buatan Malaysia sendiri. Jika dari luar negara tidak semestinya ianya lebih elok kekadang dealer repackaging je kasi nampak cantik. Packaging sahaja kasi harga makin melambung.
  Jauh pandangan ladang kelapa-kelapa ni berterusan sampai jalan tar sudah bertukar ke tanah biasa. Selain dari pokok-pokok kelapa di kebun belakang rumah, penduduk Rungus di Kampung Kimihang ini ada tanam juga pelbagai jenis tanaman lain.
 Sekeliling kawasan rumah dipergunakan sepenuhnya menanam pokok.  Yang paling menarik yang tidak dapat kita nampak di Semenanjung Malaysia sudah ialah, pokok padi huma ditanam di depan kawasan rumah. Itu bukan belukar ya. Pokok padi yang sedang membesar menghasilkan beras tu. Pelbagai jenis pokok herba juga ditanam. Pokok betik juga adalah salah satu tanaman yang penting. Penduduk Rungus di sini secara turun temurun diturunkan petua untuk banyak kan susu badan bagi ibu yang bersalin ialah dengan rebus buah betik muda bersama dengan seafood lokan. Lokan memang banyak juga mudah didapati di sini kerana ianya berhubung dengan paya bakau.

 Sihatkan pemakanan penduduk Kampung Kimihang ini kan. Kampung mereka memang self-sufficient. Minyak kelapa dara ada pengusahaan sendiri. Padi pun tanam depan rumah untuk tuaian makan organik sendiri. Sumber makanan laut juga boleh ambil sendiri, jarak jalan kaki sahaja. Kalau sedari ada banyak juga pokok mangga ditanam sedang berputik bunga lebat semasa lawatan kami di sini.

 Yang berminat untuk dapatkan benih padi huma ada tinggal sikit je lagi dalam stok Kebun Bahagia Bersama. Ada lima jenis padi huma ( 1 pek RM3.00 anggaran 100 biji benih).

Padi Huma Pandasan
Padi Huma Taragang
Padi Huma Gonsulak
Padi Huma Bakilong 
Padi Huma Tomou


 Tukang Kebun perhatikan kalau di Sabah ini, orang suka tanam pokok kelapa gading. Macam gambar di atas walaupun ada banyak pokok kelapa tinggi-tinggi di belakang rumah. Di depan rumah mesti ada sepokok kelapa gading pun jadilah. Pokok kelapa gading bukan jenis pokok kelapa yang tinggi ya. Kalau dalam adik beradik species kelapa, pokok kelapa gading ini tergolong dalam pokok kelapa yang rendah lah. Kalau di kawasan perumahan di Kota Kinabalu pun tak janggal nampak orang tanam pokok kelapa gading di luar rumah.
 Syukur Alhamdulillah masa bulan Ramadhan lalu puas jugalah buka puasa dengan air kelapa gading dari kebun sendiri. Jika ada yang berminat untuk tanam pokok kelapa gading ada new stock boleh juga dipos.

~ 1 biji bibit kelapa gading RM7.00 ~
 Yang adventure nak buat minyak kelapa dara sendiri boleh self-collect kelapa tua yang berguguran sendiri dari Kebun Bahagia Bersama.

~ 8 biji buah kelapa tua RM10.00 ~

 Biasanya hasil jualan kelapa tua kami masuk dalam Tabung Makanan Binatang Perliharaan Avian. Jadi sekali kala dapatlah mereka makan proses selain dari dibelah-belahnya buah isi kelapa.

Tiada ulasan: