Halaman

Isnin, 23 November 2020

PKPB Bunga Pisang Awak Goreng Tepung

      Semasa PKP dulu ada YouTube recommend sebuah channel yang berkaitan Food Project di sebuah komuniti di India. Salah satu food project yang menarik perhatian Tukang Kebun ialah di mana mereka tuai banyak jantung-jantung pisang di dalam sebuah kebun dan menggunakan bunga sebenar dalam jantung pisang sebagai sumber makanan. Jantung pisang ni macam kudup bunga sahaja di mana bunga-bunga sebenar tersimpan. Kelopak kudup jantung pisang ini akan buka satu persatu apabila bunga sebenar di dalamnya dah matang untuk mekar. Adik beradik pelbagai jenis lebah suka sangat hisap madu dari bunga pisang awak yang mekar. Warna bunga pisang awak yang dah hampir matang dan masih muda juga ada perbezaan seperti gambar di atas. Kalau yang dah nak matang warnanya kemerah-merahan kelopaknya seakan kulit jantung pisang. Manakala yang masih muda lebih ke arah putih. Bunga yang dihasilkan dalam jantung pisang tak mekar serentak disebabkan itu pisang jadi bersisir-sisir dalam satu tandan.
      Dah banyak kali Tukang Kebun perhatikan sejak PKPB di kebun bila keluar je bunga pisang awak dari jantungnya berkerumun lebah datang hisap madunya buatkan Tukang Kebun cemburu. Boleh tonton video link di bawah untuk tengok lebah kerumun bunga pisang awak dan cara persediaan bunga pisang awak untuk dijadikan sumber makanan. Setelah selesai semua kejadian sisir pisang awak di tandannya, Tukang Kebun pun mohon papa Abby tuai jantung pisang awak. Bahagian jantung pisang awak yang tua dibuka satu persatu kelopaknya dan dikeluarkan bunganya sehinggalah dah warna jantung pisang dah bahagian muda warna keputihan. Dari sini kita boleh sediakan 2 jenis masakan dari 1 jantung pisang awak. 



    Satu masakan ialah bunga sebenar pisang awak. Bagi memudahkan bunga sebenar pisang awak dimakan, kita hanya perlukan keluar batang keras/tulang (organ betina) dalam bunga pisang tersebut satu persatu (ada 2 cara boleh buat seperti dalam video). Kalau video Food Project di India mereka gunakan tepung chickpea dan rempah serbuk lain lumur ke bunga pisang sebelum goreng. Jadi kawan-kawan pun boleh ikut resepi masing-masing tepung goreng apa yang digemari. Masak ala tempura pun ngam juga ni. Kami cuma setakat lumur dengan tepung goreng serbaguna perisa pedas sahaja pun dah tak berhenti-henti makan. Makan dengan sambal kicap pun sedap macam ala-ala makan bersama cendawan goreng tepung. Kalau kami 3 bahan basic sahaja lah, boleh alter nak tambah rempah lain.

Bahan-bahan Bunga Pisang Awak Goreng Tepung:
Bunga pisang awak (buka batang keras)
Tepung Goreng Serbaguna
Minyak Masak

Kemudian jantung pisang awak yang belah muda berwarna keputihan tu bolehlah masak lauk jantung pisang yang masing-masing suka kan. Jadilah ada dua lauk dari 1 jantung pisang awak. Hujung minggu lepas ada Tukang Kebun masak lemak jantung pisang campur sengkuang. Abby suka jugalah hirup kuahnya, walaupun minyak terkeluar dari santan sebab tak cukup tangan masa tu. Siapa suruh multitasking sangat hehehe....Tukang Kebun biasanya tak de masa sangat nak ambil gambar lauk sambil deco nanti ada yang bising dah lapar dan lauk nanti sejuk. Lepas masak terus makan je panas-panas. Mohon maaf gambar tak berapa menarik sebab semua spontan je ni dan mana yang teringat.

 (Ralat : Gambar semuanya adalah bunga pisang awak, bukan pisang abu)
Entah kenapa dalam fikiran asyik terfikir pisang abu pula.

32 ulasan:

  1. wahh..very exotic, tak pernah lg tengok jantung pisang goreng..ha'ah..style tempura..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Bahagia Sis Nohas,

      Ya boleh juga goreng ala tempura.

      Padam
  2. Wah bagus tu idea goreng bunga pisang selalu kita buang2 saja. Kalau guna bunga pisang Abu ok juga kot.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Bahagia Sis Nasa Mulia,

      Itu la kan kami pun rasa rugi selama ni yang bahagian jantung keras bunganya pun kita buang sahaja. Mungkin lagi tasty dengan pisang abu.

      Padam
  3. Sama juga seperti Kak Amie, guna tiga bahan jew untuk goreng bunga jantung pisang tu. Makannya sekejap jew.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Bahagia Kak Amie,

      Mudah dengan 3 bahan je pun dah boleh enjoy kan. Kalau cicah dengan Sambal kegemaran pun sedap kan.

      Padam
  4. tak pernah buat macam ni lagi.
    Biasanya bahagian kelopak dan bunga yang luar tu dibuang aje
    Ambil bahagian dalam yang masih lembut untuk direbus atau dibuat sayuran.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Bahagia Pak Warisan Petani,

      Kan kami pun selama ni buang je yang bahagian luar dengan bunga jantung Pisang tu. Tapi tengok rancangan YouTube tu krupkrap sedap bunyi nikmatnya tu teruja nak cuba jadinya.

      Padam
  5. dana biasa buat masak je kak, tak pernah cuba lak goreng garing gini... menarik nih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Bahagia Dana,

      Nanti bolehlah cuba dapat 2 lauk dari 1 jantung pisang.

      Padam
  6. goreng gini nampak sedap dan boleh makan saja kan... nak cuba la juga

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Bahagia Sis Atie,

      Mudah je Atie makan panas-panas masa garing sedap.

      Padam
  7. Tq sharing idea ni, TK. Tak terpikir pun selama ni. Jantung pisang kami selalu nya rebus buat ulam saja.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Bahagia Aunty meintheswim,

      Selamat mencuba.

      Padam
  8. wahh., masak lemak jantung awak stail masakan org dulu2 nih., ;p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Bahagia Wak Lalat,

      Nasib baik dah kahwin, kalau masak depan bakal mak mertua takut tak pass hehehe...

      Padam
  9. Ya dah banyak kali tengok kat fb org post pasal bunga pisang goreng tepung ni..sebab ini bukan kebiasaan jadi selalu lipa nak cuba bila ada jantung pisang dipokok.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Bahagia Kak Mala,

      Samalah Tukang Kebun pun asyik lupa masa musim banyak pisang abu ada jantung nya kat pokok. Ni yang cuba dengan pisang awak dulu.

      Padam
  10. wow! menariknya kak TK buat grg tepung! rare!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Bahagia Sis Shida,

      Mana tau masa ekonomi tak berapa elok ni ada yang dapat manfaat kan jantung pisang buat jalan begini nanti. Macam cendawan goreng tepung mula popular dulu2.

      Padam
  11. Wah rare menu ni TK. Tahu rebus buat ulam atau kerabu saja jantung pisang ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Bahagia Puan Hazel,

      Boleh ketagih pula rasa Bunga Jantung goreng tepung ni tiba-tiba. Mungkin sebab sesuatu yang baru dalam kehidupan.

      Padam
  12. Sangat menarik hidangan ni kak. Yang saya tahu dan favourite saya jantung pisang rebus buat ulam cicah sambal belacan je. Sedap juga tu buat goreng dan masak lemak tu. Nak cubalah bunga pisang goreng tepung.Tq share kak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Bahagia Sis Azhafizah,

      Selamat Mencuba Fiza. Kak looking forward seni photo Fiza ambil gambar nya kelak. Kak kalau ambil gambar food memang tak pandai. Seronok tengok Fiza ambil gambar2 cantik.

      Padam
  13. Balasan
    1. Salam Bahagia Pak Kang Latep,

      Selamat Mencuba ya.

      Padam
  14. Pertama kali saya tengok bunga pisang digoreng. Menarik betul idea ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Bahagia Sis Farrah,

      Boleh elakkan pembaziran di dapur dapat 2 jenis lauk sekurangnya dengan sebiji jantung Pisang.

      Padam
  15. Salam Bahagia Sis Diana,

    Jarang2 dapat yang jantung Pisang segar kalau di supermarket . Rasanya kalau segar lagi sedap.

    BalasPadam
  16. Who first time mama tgk menu ni. Mesti sedap.ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Bahagia Sis Mamapp,

      Panas2 ranggup sedap meratah.

      Padam
  17. Akak tak pernah makan jantung pisang macam TukangKebun buat ni. Celup tepung saje, ye. Wah, nampak menarik.

    BalasPadam