Halaman

Selasa, 30 Jun 2015

Masak Lemak Cili Api Pisang Kapal Muda dan Ikan Masin

  Syukur Alhamdulillah di dalam bulan Ramadhan ini rezeki pisang murah di Kebun Bahagia Bersama. Antara jenis pisang yang dapat dituai dalam bulan Ramadhan selain dari pisang nangka ialah pisang kapal. Seperti pisang nangka, pisang kapal ini bila dah nak masak tak beberapa tukar warna macam pisang jenis lain yang bertukar kuning keemasan bila ranum. Cuma nampak hijau kekuningan bila dah masak. Seperti gambar di atas, yang nampak kuning kehijauan tu dah ranum dan enak dimakan.
  Setandan pisang kapal dah seminggu lebih duduk di atas meja, hari ini baru Tukang Kebun pisah-pisahkan dari tandannya. Yang kelakarnya hujung minggu lepas yang bukan baru ini tapi sebelum itu, Tukang Kebun teringat agak-agak rasa dah boleh tuai pisang kapalnya potong tandan dari pokok. Bila pergi jenguk pokoknya dengan dearest husband, husband kata tandannya dah hilang. Rupa-rupanya dah terputus tandan tu sendiri dari pokoknya agaknya dah sarat sangat tergolek dekat tanah bawah. Agaknya baru lagi terputus masih selamat buahnya belum kena noda dengan ternakan. Biasanya dari mula berbunga hinga buahnya ranum untuk pisang kapal ambil lebih 3 bulan menunggu.
  Pisang kapal ini yang dah masak buahnya bau harum. Tak sangka Abby suka betul makan pisang kapal, lebih 1 sikat pisang Abby habiskan sorang-sorang semalam. Papa Abby komen mungkin rasanya macam pisang montel, itu sebab Abby suka. Pisang kapal juga adalah jenis pisang 'dwarf cavendish'. Tukang kebun perhatikan pisang kapal juga tahan lama buahnya jadi tak tergesa nak perabihkan. Untuk lauk berbuka semalam, Tukang Kebun masak lemak cili api pisang kapal muda dan ikan masin, terkejut tengok dearest husband tambah nasi 3 kali. Lauk sampingan masak ikan goreng kerisi untuk kanak-kanak riang. Buah pisang kapal yang muda belum masak penuh sesuai juga nak dibuat gulai. Untuk kasi kuahnya manis tanpa perlu letakkan gula, Tukang Kebun campurkan dengan 2 biji pisang kapal yang dah masak iaitu mudah lembik larut dan sebati dalam gulai jadi manisan semulajadi. Natural sweetener. Cuma tambah perisa garam je, kalau kuah belum terasa ada masin tengok ikan masin punya kemasinan larut bagaimana.
Bahan-bahan Masak Lemak Cili Api Pisang Kapal Muda dan Ikan Masin semalam:

Santan,
Daun Kunyit,
Serai,
Asam Gelugor,
Ikan Masin (sendiri tak pasti jenis ikan masin nama apa pakai untuk dimasak),
Pisang Kapal Muda (belah 2 dan dicelur dahulu kasi separuh lembut cepat sikit masak),
Garam (perasa)
2 pisang masak ranum sebagai perasa (optional).

Bahan Kisar:
Bawang Merah,
Bawang Besar,
Cili Burung,
Kunyit hidup,

  Tukang Kebun tak guna bawang putih biasanya bila masak lemak cili api, quantity bahan-bahan Tukang Kebun main capai-capai je, tak pandai nak bagi specific amount. Semua bahan dimasukkan dalam periuk/kuali dimasak hingga dah sebati mendidih kecuali ikan masin dan pisang. Bila kuah dah sebati baru masukkan ikan masin dan pisang muda serta pisang masak, masak hingga semua bahan masak. Dah nak masak letak perasa ikut citarasa. Hari ini Ilhan yang tolong mengacau supaya santan tak pecah sementara Tukang Kebun multi-task buat benda lain macam masak nasi dan goreng ikan.

  Dah mula makin bahang cuaca bulan Jun ini, nak keluar menuai pun rasa malas. Bila dah rasa panas kepala, ada sahaja bahan yang lupa nak diambil kena keluar masuk dapur. Antara yang dapat dituai kerap bagi bulan Jun 2015 ini sebagai catatan ialah buah katak puru, buah limau kapas, buah limau kasturi, buah mulberry, buah ceri barbados, kacang panjang, terung telunjuk dan telur itik.

  Syukur Alhamdulillah tambahan rezeki musim buah nak dekat bulan Syawal ini nampak buah rambutan dah mula masak di atas pokok. Mulai dari hujung minggu lepas dah dapat Kebun Bahagia Bersama Team Members makan buah rambutan.
  Minggu ini Kebun Bahagia Bersama ambil pesanan semula untuk Pasar Ramadhan Online Kebun Bahagia Bersama. InsyaAllah dalam pakej Pasar Online Kebun Bahagia Bersama dipos minggu depan akan kami campur sekurang-kurangnya 5 jenis fresh goodies. Untuk hari ini estimation Tukang Kebun kebarangkalian kandungan pakej tersebut mungkin yang boleh confirm setakat ini ada buah katak puru dan ciku. Jenis goodies yang lain kena tengok nasib untuk harvest day ikut cuaca dan rezeki sedia ada dah ready atau belum macam buah kuning telor, rambutan, ubi kayu dan pisang nangka. Ada 2 jenis pilihan pakej, samaada nak bilangan goodies ikut muatan kotak prepaid small size yang total berat <2kilogram (RM14) atau kotak prepaid medium size yang total berat < 5kilogram (RM21).

Pasar Ramadhan Online Kebun Bahagia Bersama Option (untuk kawasan Semenanjung Malaysia sahaja):

~ <2kilogram fresh goodies (RM7) + shipment kotak prepaid small size Pos Laju Malaysia (RM14) = Total RM21.

~ <5kilogram fresh goodies (RM10) + shipment kotak prepaid medium size Pos Laju Malaysia (RM21) = RM31.

Isnin, 29 Jun 2015

Ayam Kampung Teruna Panggang

  Syukur Alhamdulillah dengan nikmat rezeki yang diberikan untuk pertama kalinya dalam bulan Ramadhan ini Kebun Bahagia Bersama Team Members dapat merasa daging ayam kampung belaan sendiri yang dibela dari chicks yang baru lahir (related posting klik sini). Awal bulan depan batch ayam kampung kali ini atau kami panggil batch "Ayam Raya" dah nak masuk umur 4 bulan. 

  Sabtu pagi lepas seperti rutin biasa lepas hari sudah cerah awal pagi, dearest husband akan mula buka sangkar-sangkar dan kasi makan ternakan. Kalau tak bagi makan awal-awal nanti kecoh banyak jenis pitch choir di belakang nanti jiran sekeliling tak dapat membuta lama-lama. Kebetulan Ilhan pula yang masih segar setelah balik dari masjid untuk jemaah Subuh dan kuliah pagi, bermain-main basikal di luar depan laman rumah. Ada orang dewasa lelaki naik motor memanggil-manggil di luar pagar. Lalu Ilhan panggil papa di belakang kebun ada visitor katanya. Tukang Kebun pula terbantut nak keluar masih in pajamas lagi, baru ingat nak pilih-pilih ayam kampung untuk sembelih, intai jelah dari luar dulu. Tak sangka pula seawal pagi sudah ada rezeki yang datang. Rupa-rupanya hajat visitor tersebut nak beli ayam-ayam kampung buat stok raya katanya. Minggu ini dia pusing keliling awal pagi ada beberapa kali, dengar dekat kawasan rumah ini macam banyak bunyi ternakan. Tapi bila memanggil tiada siapa menyahut. Secara kebetulan pula visitor duduk sekampung dapatlah bawa balik 2 betina dan 1 jantan ayam raya Kebun Bahagia Bersama dengan bonceng motor.
  Kemudian lepas visitor pulang, kami mula buat selection untuk hantar ayam-ayam raya untuk disembelih stok sendiri dan pesanan self-collect Sabtu lepas untuk diproses. Pertama kali tahun ini kami hantar ke kedai untuk sembelih dan proses ayam. Kuat betul mesin proses ayam, memang sampai tertanggal kulit luaran kaki ayam yang warna kuning itu.
  Tukang Kebun sendiri terkejut tak sangka batch ayam raya yang almost 4 months old dah ada yang lebih 1.5 kilogram lepas diproses. Batch yang disembelih minggu lepas setelah diproses kesemuanya sudah lebih dari 1 kilogram. Walaupun diet food mereka setiap hari separuh commercial chicken food dan separuh from the kebun. Tak diberikan ubat apa-apa. Berlainan sungguh bentuk badan ayam raya ini berbanding dengan ayam daging batch yang disembelih lepas. Kaki diorang sexy panjang kecik macam super model.
   Minggu lepas dan minggu ini, stok ayam-ayam raya banyak diberikan makan buah-buahan dari kebun macam nangka, pisang, buah kuning telor dan isi kelapa. Gambar di atas tu diorang tengah makan pisang, yang warna putih tu batch ayam daging umur lebih kurang sama. Visitor Sabtu lepas berminat juga dengan ayam jantan Tukang Kebun yang nama Kaka di bawah ini (Turkey jantan cemburu nak kacau ambil gambar di depan). But not willing to sell, Tukang Kebun kata dah sayang dengan Kaka, lagipun he is the biggest cock in the barnyard at the moment. Kaka dah 8 bulan umurnya, bila diangkat mau rasa lebih 4 kilogram. Kaka jenis ayam gajah kacuk. Kalau dearest hubby mood menyakat katanya sedap sembelih Kaka ini saiz dia dan umur buat rendang ayam raya. Tukang Kebun intai dekat Pet Shop kalau saiz Kaka ini diorang letak harga paling kurang RM50. Sabtu lepas di Pasar Malam Paya Jaras, Tukang Kebun husha harga ayam kampung proses RM16 sekilogram. Minggu ini Kebun Bahagia Bersama masih dapat bekalkan ayam kampung batch 'Ayam Raya' yang sudah lebih 1 kilogram untuk self-collect samaada hidup atau sudah diproses yang berminat nak buat stok daging raya pada Sabtu petang ini.

~ Ayam Dara/Teruna Kampung nak masuk 4 bulan hidup RM20 seekor, yang sudah disembelih dan diproses RM23.

Self Collect Schedule This Week:

~ Rabu, 1hb Julai 2015 antara pukul 9:00malam~9:30 malam di Sungai Buloh.

~ Sabtu, 4hb Julai 2015 antara pukul 4:00 petang ~ 4:30 petang di Sungai Buloh.
  Sabtu lepas, Tukang Kebun ambik cuti memasak. Pertama kali untuk Ramadhan ini, hari ke-10 baru ke Bazaar Ramadhan. Tak rancang pun tetapi sementara tunggu nak habiskan masa menunggu kelas TaekWando Ilhan dan Rayyan, kami berjalan-jalan di bazaar Ramadhan yang berdekatan.
  Puasa yang kesebelas, Rayyan berjaya puasa penuh untuk kali kedua. Nak bagi mudah untuk Rayyan berbuka isi perut masak-masak yang mudah untuk kanak-kanak riang ria ni makan. Untuk pertama kalinya kami panggang ayam kampung teruna dalam oven. Lepas tu bakar pizza simple je  with daging salami dengan cheese. Goreng kentang dengan karipap. Buat minuman kegemaran air teh limau kapas. No Nasi Day.

   Batch umur teruna ayam kampung ini seekor whole chicken dipanggang dalam oven less than an hour dah masak. Surprisingly for ayam kampung, it was so succulent and juicy!!! Tak sangka dagingnya bila dipanggang walaupun nampak sangat sexy banding dengan chubby ayam daging organik lalu yang lebih muda, daging batch ayam raya ini lebih lembut mudah nak makan. Tukang Kebun perhatikan daging ayam kampung kali ini was so easy for Abby to chew, compare dengan ayam daging lalu bila roasted. Cepat sahaja Abby chew telan, lepas tu demand Mama, Abby nak ayam lagi. The meat was so tender walaupun nampak jenis type daging lean meat. Tanya pendapat Ilhan, dia kata ayam kampung mama ni senang makanlah lagi sedap. Papa kata mungkin the way you help growing them, the chicken food diet. So now Tukang Kebun wondering how ayam mutiara will taste like, sebab orang kata lagi sedap. Ilhan menyampuk, Ilhan tak pernah makan ayam mutiara. Eh Mama pun tak pernah makan lagilah, nak kena kasi beranak pinak dulu, anak seekor pun mahal tau.
  Syukur Alhamdulillah tumpang gembira sungguh bila Kak Hamiza dari Pahang kongsikan gambar hasil popiah pisang nangka yang pisang nangka dari Kebun Bahagia Bersama untuk berbuka. Jauh perjalanan pisang nangka ke dapur Kak Hamiza via Pos Laju Malaysia.
   Syukur Alhamdulillah dapatlah juga Gardener Huda merasa fresh arugula greens dari kebunnya di Pulau Pinang.
   Begitu juga dapat merasa hasil Kacang Panjang renek dari tangan sendiri. Gardener Huda siap dapat kumpul benih dan tanam semula beranak-pinak pokok kacang panjang reneknya.
Selamat Berbuka Puasa.

Sabtu, 27 Jun 2015

KurangKan BerMain

  Salam Bahagia, sudah lebih seminggu kita berpuasa. Beberapa hari ini mood kurang sikit, pening-pening rasa lepas ambil kad kemajuan si Ilhan (banyak nak fikir tactic control his loose feet). Ketinggalan nak buat catatan kebun dan dapur untuk Ramadhan 7,8, dan 9 tahun ini. Puasa ke-7 bulan ini, buat sos spaghetti pasta pula untuk berbuka campur daging cincang dan sayur raja bersama (terlebih minyak sikit kali ini so nampak oily). Lauk sampingan buat ayam ala-ala popcorn style supaya permata-permata hati lebih banyak makan protein pada hari tu, no nasi day. Sampai hati dearest husband mula-mula ingatkan ayam popcorn segera, home-made ya dear. Macam tak percaya bini rajin buat.

Info Sayur Raja klik sini.

~ Anak pokok Sayur Raja sebekas RM5 ~

atau boleh campur-campur dalam promosi page 3 plants mix for RM10 (click here to visit this promotion).
  For supper 7-Ramadhan sebelum kanak-kanak riang in slumber, makanlah pisang goreng cheese nangka dengan ice-cream. Rayyan dan Abbiyana tak de masalah nak mencuba-cuba makanan baru. Kali ini Tukang Kebun nak pancing yang paling fussy the eldest Ilhan mencuba, jadi masa tunggu Ilhan kelas piano kami belilah 1 bekas besar paddle pop rainbow. Tactic yang berjaya sehingga, kanak-kanak riang semalam sebulat suara for supper 9-Ramadhan pun request nak popiah pisang with ice-cream again.
  Tukang Kebun pula terliur-liur tengok durian kampung baru datang dari Taiping dekat tepi jalan on the way balik dari teman kelas piano Ilhan, melantak durian kampung dengan popiah pula. Ambik ko, panas perut makan durian masa bulan puasa ini.
  Hari ke-8 Ramadhan tahun ini, papa Ilhan ambil cuti sehari sebab nak kena jumpa cikgu ambil kad kemajuan Ilhan sebelah pagi sekolah agama dan sebelah petang sekolah kebangsaan untuk keputusan pertengahan tahun. Tukang Kebun dah agak-agak mesti banyak komen hyper aktif Ilhan ini, Papa Ilhan social skill lagi better dari Tukang Kebun. Tukang Kebun biasanya jenis tak banyak cakap nak pacify cikgu, angguk-angguk je.

  Syukur Alhamdulilah Hari ke-8 berpuasa Rayyan berjaya puasa penuh. Tapi sebab banyak angin dalam badan. Lepas berbuka mula muntahkan keluar semula isi perut. 

  Al-kisah sebelah pagi sekolah agama, papa pergi wakil sorang je, adik-adik semua tidur tak de siapa nak jaga kalau tinggal di rumah. Ilhan oh Ilhan dekat sekolah agama kasi pening kepala ustazah. Ustazah takde komen apa-apa pun bab belajar, direct je cakap bab belajar ni baik sebab Ilhan pandai. Nak komen bab belajar pun macam mama Ilhan tak leh cakap apa, dah kalau periksa pertengahan tahun kali ini berjaya dapat No. 1 dalam kelas dan keseluruhan darjah 2 pun No. 1. Termakbullah cita-cita Ilhan kali ini dapat No. 1, hari tu komen masa ujian bulan 3 tanya kenapa asyik dapat No. 5 (related posting klik sini). Nenek Ilhan pun bagi komen, Ilhan dah break record mama Ilhan keputusan sekolah agama. So hopefully, peperikasaan akhir tahun dapatlah kekalkan ya Ilhan.

  Tengok ulasan komen ustazah masa ujian bulan 3 lalu ' Tingkatkan lagi usaha anda. KURANGKAN BERMAIN '. Periksa pertengahan pula : Tahniah! Kekalkan usaha anda. Lepas dah just a few words komen je Ilhan pandai, papa jadi tempat ustazah luahkan perasaan nak layan kerenah Ilhan on school days. Ustazah kata Nasib baik Ilhan ni budak pandai. Tapi tak boleh duduk diam, mengacau je dalam kelas. Main kuat betul dalam kelas. Kelas tambahan hari tu Ilhan patahkan pembaris panjang ustazah. Ustazah dah pesan dekat Ilhan minta papa gantikan. Ilhan takde pesan papa kata (takut kena marahlah tu, rotan panjang menunggu gantung tinggi dekat dapur). Papa nak bagi duit ganti. Ustazah tak mau, minta belikan baru. Terpaksalah Papa Ilhan cari nanti pembaris panjang, gara-gara kenakalan Ilhan ini. Rumusan sekolah agama pandai, kuat main dan nakal. Masa Darjah 1 dulu pun dekat sekolah agama sampai ustazah kata dalam 1 penggal dah banyak kali kena tukar tempat duduk sebab antara suara yang paling kuat dalam kelas (@bising). 
   Sekolah Kebangsaan the whole family pergi jumpa cikgu Ilhan, bila dah salam cikgu bagitahu nama anak. Wow terus je cikgu Ilhan kata, "Cikgu-cikgu semua dah lama teringin sangat nak jumpa parents Ilhan". Dalam hati mama Ilhan terus je 'Ilhan oh Ilhan not again', terus mama Ilhan kata, "Ilhan ini kuat main ya cikgu dalam kelaskan". Apalagi English Teacher pun cakap "Ilhan is very very very naughty" (noted triple 'very'). Seperti komen biasa diterima, tak reti duduk diam, asyik berjalan-jalan dalam kelas, kacau kawan-kawan. Sangat hyper-active. Cikgu kata semua cikgu-cikgu kenal hero Ilhan ini. 90% conservation pasal kenakalan Ilhan. Tengok keputusan peperiksaan pun sekejap je, tak de komen sangat bab belajar, katanya bab belajar Ilhan pandai tapi nakal. Keputusan pertengahan tahun ini N0. 6 dalam kelas dan keseluruhan darjah pun No. 6. Hai Ilhan oh Ilhan beriya-iya nak ajak mama papa pergi sekolah supaya cikgu-cikgu boleh release stress nak didik si Ilhan ini. Terima kasih banyak-banyak cikgu-cikgu sabar mendidik Ilhan yang memang hyper-active ni. Parents Ilhan pun tak pernah beritahu yang Ilhan pernah diagnosed ada characteristic 'Autism' (so he will be seen as any normal student, boys will be boys memang normal juga at this stage perangai begitulah kalau dah masuk zaman nakalnya). Well hyper-active is a given. 

  Papa Ilhan kata lain kali nak suggest dekat cikgu, lantik Ilhan jadi pengawas mungkin boleh ubah sikit sikap sebab diberikan tanggungjawab. Cepat je anak papa Ilhan balas dia tak nak jadi pengawas, sebab leceh banyak benda kena buat dan ikut. Oh pandai ko ya Ilhan nak bebas ya.
  Balik dari ambil report card Ilhan, pening-pening, masak simple je untuk berbuka puasa ke-8, hanya goreng ikan bawal putih kecik ranggup-ranggup dan masak kicap campur ikan bilis, tempe, ubi kayu, kacang panjang dah digoreng bersama-sama. Kemudian tunaikan hasrat Ilhan buat jus nenas.
  Puasa ke 9 pun menu cukup simple goreng ikan masin dengan sup ayam. Minuman pun cukup dengan sirap biru sahaja.
   Awal bulan Julai akan datang ini, Tukang Kebun buka lagi Pasar Ramadhan untuk Pisang Nangka lagi. Kali ini akan datang dari gambar di atas ya. Dah nampak almost ready to harvest. Macam-macam boleh dibuat dengan Pisang Nangka ini. Yang nak buat kerepek pisang raya pun boleh juga. Jika yang self-collect sesisir RM5 ya. Yang tak dapat self-collect boleh dipos juga. Harga pasaran pisang nangka bulan lepas dekat kawasan Tukang Kebun sekilo pun dah RM3.50. 4 biji pisang nangka pun dah beratnya lebih 500gram. Sesisir pisang nangka banyak buahnya tu mau paling kurang 2 kilogram, macam-macam boleh dibuat.
  Terjumpa bula sebiji benih pisang nangka dalam antara pisang-pisang yang digunakan untuk masak minggu ini.

Self Collect Schedule Next Week:

~ Rabu, 1hb Julai 2015 antara pukul 9:00malam~9:30 malam di Sungai Buloh.

~ Sabtu, 4hb Julai 2015 antara pukul 4:00petang ~ 4:30 petang di Sungai Buloh.


Rabu, 24 Jun 2015

Popiah Pisang Nangka

   Kami bernasib baik kerana Big Boss memang suka tanam pelbagai koleksi pokok buah citrus di kebun. Untung cucu-cucu kecil lagi dah rasa pelbagai jenis citrus. Lebih-lebih lagi bulan Ramadhan tahun ini setiap hari Abby pesan, esok mama buat lagi air limau ya. Kena jugalah rajinkan diri jenguk-jenguk tengok buah citrus apa yang boleh jadi stok dapur hari ini. Hari ini giliran buah limau kapas pula dijadikan salah satu standby untuk membasahkan tekak setelah Maghrib campur dengan teh.
  Hari ini kami buat susu kacang soya frozen lagi. Nyaris terlupa nak rendam biji kacang soya lagi malam sebelumnya. Seperti biasa Ilhan selalu rajin tolong kutipkan bunga-bunga telang setelah balik dari sekolah agama. Semalam punya bahagian pun ada Ilhan kutipkan, Tukang Kebun ada simpan dalam fridge jadi gabungkan dengan yang dikutip hari ini juga jadi warna lebih pekat. 
  Dah beberapa hari terliur-liur tengok mempelam telur (pauh ringan) terbuai-buai atas pokok. Asyik tak sempat ambil. Bukannya ada banyak pun. Biasalah sifat manusia bila sikit barulah terasa sangat nak makan. Lalu ambil tangga dan  dicuba-cuba pukul nak kasi jatuh ke bumi. Dapatlah buat mangga sambal belacan. Menu hari ini pun ringkas sahaja masak 2 ekor ikan bawal. Seekor goreng kunyit biasa je, seekor buat sweet n sour. Sebelum kasi masuk ternakan balik ke kandang masa senja, cepat-cepat petik pucuk ulam raja dan asam gelugor. Tak sempat nak deco-deco, pinggan pun comot-comot tak sempat nak kasi lap rapi dekat tepi-tepi.
  Lepas dah selesai masukkan ternakan dalam kandang. Hari ini dalam sejarah juga untuk pertama kalinya buat popiah pisang nangka, cepat-cepat ingat nak goreng beberapa ketul sebelum masuk waktu maghrib. Dah masuk waktu pun masih tengah mengoreng, makan panas-panas ranggup sedap sikit. Dah lama nak mencuba sebenarnya bila jenguk ke dapur makcikmanggis di jom masak, jom makan makan....., tapi sifat malas menebal asyik tertangguh. Tak susah mana sebenarnya sangat express. Kali ini pisang nangka, Tukang Kebun campur dengan serbuk kayu manis sebelum dilipat dengan kulit popiah. 
 Kemudian masa supper, Tukang Kebun cuba campur dengan cheese pula pisang nangkanya. Tengok tu ambil gambar pun masih atas kitchen towel nak kasi serap minyak. 
    Pertama kali mencuba ini takde buat fancy fancy sangat. Cuma latihan dan testing je, Lain kali bolehlah makan dengan ice-cream ke, hot chocolate ke atau tabur-tabur apa-apa lagi untuk menarik perhatian kanak-kanak riang nak makan lebih banyak lagi. Kebetulan kulit popiah yang buat untuk popiah sengkuang harijadi Ilhan bulan lepas masih berlebih-lebih lagi. Cheese pun masih banyak stok buat pizza hari tu. Semua bahan ada, saja-sajalah mencuba-cuba.
   Bulan ini dari Johor, Gardener Azza berkongsi gambar keratan frangipani Balinese yellow picotee yang dikirim dari Kebun Bahagia Bersama awal tahun ini ditanam dalam pasu sudah pun berbunga. Frangipani memang boleh juga ditanam dalam pasu untuk gardeners yang mempunyai ruang yang terhad.
   Pokok kemboja jenis ini asal dari Bali dwi-warna, berbau harum dan setangkai menghasilkan banyak bunga. Pokok kemboja tak perlukan banyak air untuk hidup. Kalau air bertakung lama nanti batangnya akan mula mereput. Water-wise plant and drought-hardy plant. Jadi sesuai tanam juga dalam pasu.
   Bulan Ramadhan ini ada rooted stock jenis kemboja ini yang dah sekurang-kurangnya 50cm ketinggian available. Sebab tinggi hanya self-collect sahaja. Promosi bulan Ramadhan tahun ini untuk jenis kemboja ini yang dah berakar dengan ketinggian lebih 50cm hanya RM20.


Isnin, 22 Jun 2015

Golden Torch Mexican Sunflower

  Tukang Kebun dapati jenis Mexican Sunflower lebih tahan dengan cuaca panas berbanding dengan bunga matahari biasa. Matahari atau dipanggil Sunflower adalah dalam kumpulan botani keluarga helianthus. Manakala Mexican Sunlower ialah dalam kumpulan botani keluarga Tithonia. Walaupun nampak mirip tetapi bentuk biji benihnya teramatlah berbeza. Yang koleksi yang ditunjukkan dalam posting ini ialah jenis Golden Torch Mexican Sunflower. Tetapi Tukang Kebun tengok ronanya mirip warna buah apricot yang telah ranum, jadi suka-suka panggil Apricot Mexican Sunflower.
  Walaupun saiz bunganya tak sebesar bunga matahari umum, nampak macam pokok bunga daisy besar pun ada juga. Boleh bandingkan saiz bunga matahari dengan pokok bunga keembung yang tumbuh bersama-samanya di gambar No.2. Kalau cukup sinaran cahaya matahari pokoknya boleh tumbuh tinggi macam bunga matahari dan akan makin keluar berkuntum-kuntum bunga dengan meriahnya.
  Ada juga kelopak bunga yang malu-malu lambat sikit nak kembang banding kakak-kakak yang lain. Pokok Mexican Sunflower ini, Tukang Kebun suka sebab tak gile baja macam bunga matahari biasa. Not hard to please plant as long as you give plenty of sunshine. Musim bunganya pun lebih lama dari sunflower biasa.
~ Golden Torch Mexican Sunflower ~
Anggaran 25 biji benih dalam 1 pek RM3.00 .


  Contoh anak pokok Mexican Sunflower yang sedang membesar seperti di atas. Kalau yang berminat warna terang menyala-nyala ada juga kami bekalkan jenis Red Torch Mexican Sunflower seperti gambar di bawah. Bayangkan di bawah ini cuma 1 pokok yang terima cukup cahaya matahari betapa banyak kembang mekar bunga yang diberikan.

More info on Red Torch Mexican Sunflower klik sini.

~ Red Torch Mexican Sunflower ~
Anggaran 50 biji benih dalam 1 pek RM3.00 .
 Tak disangka masih lagi musim berbunga pokok zinnia orange king yang terabai di laman depan sebelah kolam dek kesibukkan fokus di bahagian lain. Lasak juga jenis zinnia orang king walaupun cuaca bulan Jun ini bahang panas. Bunga Zinnia sesuai dijadikan bunga-bunga kering untuk hiasan atau potpuri sebab jika masa dipotong adalah keadaan elok separuh mula kering layu tahan lama. Lepas potong keringkan betul-betul di tempat yang teduh dan berangin. Sebagai contoh yang sebelah kanan di gambar bawah 3 tangkai tersebut boleh dah nak potong dan preserve keringkan elok-elok sebagai hiasan. 

Info Zinnia Orange King klik sini.

~ Anggaran 25 biji benih dalam 1 pek RM3.00 .
  Untuk berbuka puasa hari ke-5 Ramadhan bulan ini, untuk pertama kalinya Hari ini dalam Sejarah Tukang Kebun cuba buat pengat pisang nangka dan nangka. Double Nangka in the menu. Dahlah tak boleh rasa nasib baik menjadi, rasa lemak dan manis just nice bak kata dearest hubby yang ambik 2nd serving. Jadi seronoklah nak mencuba buat pengat bila kebanyakkan semua bahan-bahan memang dari kebun sendiri seperti pisang nangka, nangka, santan dan pandan (related posting klik here). Cuma gula melaka, gula pasir, garam dan sago jadi dalam budget. Kawan Nasa Mulia kita di Warna Warni HidupKu pun dah berapa kali tap tap keyboard bagi cadangan dan dorongan ke Tukang Kebun buat pengat dari hasil kebun sendiri. 

Pengat Pisang Nangka dan Nangka:

Gula Melaka (Hiris-hiris supaya mudah cair)
Gula Pasir
Garam (secubit nak bagi lemak je)
Helaian pandan diikat simpul-simpul
Santan Pekat
Pisang Nangka (potong serong-serong)
Isi Nangka (keluarkan biji, potong-potong panjang)
Biji Sago (dicuci dan ditapis)

~ Panaskan air sedikit dalam periuk. Masukkan Gula Melaka dan Gula Pasir untuk larut dalam air. Kacau-kacau untuk pastikan tak hangit. Ikut rasa nak manis macam mana, Tukang Kebun lebih letak Gula Melaka dari Gula Pasir. 

~ Dah larut masukkan santan pekat dan pandan.

~ Rajin kacau supaya santan tak pecah, api kecik je. Masukkan pula Pisang Nangka dan Isi Nangka yang dipotong. Kacang-kacau. Kemudian masukkan biji sago. Letak secubit garam.

~ Kacau-kacau sampai sago dah jernih dan pisang nampak lembut. Dah Masak.

Tak sampai 20 minit dah siap masak.
  Hari ini menu tak masak nasi. Buat 2 pizza. Ada goreng French Fries dan Karipap. Menu Air pula air cincau dan teh limau telor buaya. Tak dapat nak buat Susu Frozen hari ini lupa nak rendam dalam air dulu semalaman.
  Kemudian roast steak dalam oven. Sambil-sambil tu sempatlah Tukang Kebun berkejaran di belakang kebun masukkan dalam ternakan sambil daging steak ini tengah masak dalam oven.
  Hari ini ada drama sekejap di belakang, Ilhan menangis-nangis trauma sekejap sebab si Prince serang sabung dengan Ilhan. Si Prince ini memang garang asyik nak tunjuk kejantanan dia je banding jantan-jantan lain. Dengan Tukang Kebun pun dia terbang naik patuk-patuk. Tapi Tukang Kebun balas tendangan balik, kalau tidak dia tak berhenti-henti macam nak bersabung. Garang si Prince ini kalahkan Turkey dan Angsa-angsa dekat belakang sekarang. Berlari-larilah si Ilhan keliling kebun kena kejar dengan Prince. Mama Ilhan cuma tengok dan jerit, kalau dia buat Ilhan, Ilhan buat lah balik. Masing-masing tunjuk kejantanan masing-masinglah hehehe...dah nak masuk green belt Taekwando dah, takkan ayam jantan, turkey jantan dan angsa pun nak takut. 

  Gardeners yang berminat untuk dapatkan ayam kampung teruna hidup (RM12) atau ayam kampung teruna sudah diproses (RM15) pada hari Sabtu ini juga boleh yang dibesarkan di Kebun Bahagia Bersama (related posting klik sini).

Self Collect Schedule This Week:

~ Rabu, 22hb June 2015 antara pukul 9:00malam~9:30 malam di Sungai Buloh.

~ Sabtu, 27hb June 2015 antara pukul 4:00petang ~ 4:30 petang di Sungai Buloh.


Ahad, 21 Jun 2015

Frozen Vegetarian Milk

  Syukur Alhamdulillah pada puasa hari kedua Ramadhan Kebun Bahagia Bersama Team Members mendapat ilham untuk mencuba buat susu kacang soya dengan campuran daun pandan dan bunga telang bagi berbuka puasa. Ilhan kata nak belajar buat susu kacang soya, jadi antara gap balik sekolah agama dan menunggu masa ke sekolah kebangsaan kami buat sama-sama. Menjadikan susu kacang soya ini akan memberikan 3 khasiat dari rebusan bahan utama kacang soya, bunga telang dan daun pandan. Baru-baru ini tinjauan harga kacang soya organik di Jusco AEON ialan RM4.15 untuk 300gram. 
  Sabtu lepas selepas selesai urusan self-collect goodies dari Kebun Bahagia Bersama kami singgah ke The Store, Sungai Buloh nak bayar bill elektrik sekali di pejabat pos. Terkejut tengok harga pasaran sekotak susu brand Dutch Lady RM7.10 GST inclusive. Kanak-kanak riang ini biasanya kalau sehari sekotak pun boleh habis lagi-lagi kalau yang jenis ada perisa chocolate tu. Takpelah Abby ambil sekotak je hari ini. Tunggu ada promosi. Kita beli kacang soya. Mama buatkan Abby air special susu frozen lagi ya. InsyaAllah esok puasa Ramadhan hari kelima tahun ini sambil Mama teman Abby lunch sorang-sorang, kita buat susu frozen lagi.
  Kalaulah perempuan Dutch boleh buat pelbagai perisa dan warna, perempuan Malaysia pun boleh kan. Setakat ini perempuan Dutch tak terbuat pun lagi warna susu dari bahan semulajadi biru (no artificial coloring), siap warna hampir serupa dengan tema Disney Frozen tu. Syukur Alhamdulillah si Ilhan memang selalu jadi assistant Mama petik bunga-bunga telang lepas sekolah agama. Esok mata yoroshiku ne Ilhan.
   Buat Susu Frozen ini pun senang je, gabungan basic buat sirap biru telang dan susu kacang soya.  Lebih kurang step-by-step yang Tukang Kebun tunjukkan semasa buat Air Kacang Soya Pandan (related posting klik sini). Kali ini tak perlu blend pandan sekali dengan biji kacang soya. Cuma mula-mula masukkan daun pandan yang diracik-racik dan bunga-bunga telang yang telah dibasuh ke dalam periuk. Kemudian bila blender biji kacang soya dengan air, air yang diperah masukkan sahaja ke dalam periuk dan dipanaskan bersama daun-daun pandan dan bunga-bunga telang. Lama-kelamaan air kacang soya akan bertukar kepada warna tema frozen. Quantity bunga telang akan menentukan kepekatan warna kebiruan susu.
  Bila dah mendidih nak masak baru masukkan gula ikut citarasa. Lepas dah suam-suam susunya hendaklah ditapis bila dipindahkan ke bekas minuman. InsyaAllah kanak-kanak akan riang excited tengok susu kacang soya warna frozen pertama kalinya. Syukur Alhamdulillah anak-anak Tukang Kebun memang excited sangat, itu yang dilabel terus panggil Susu Frozen. "Mama boleh buat susu frozen" hai~ tersengih-sengihlah Tukang Kebun rasa puas hati experiment di dapur kali ini dapat memikat hati keluarga. Untung buat susu kacang soya sendiri ini budget memang saving banyak. Dengan 300gram berat kacang soya boleh dapatkan 3 kotak susu Dutch Lady yang saiz besar tu. Campur belanja Susu Kacang Soya, gula, gas dapur, dan air yang digunakan mungkin round total RM5. Kalau 3 kotak susu Dutch Lady RM21.30. Jadi Mama dapat jimat duit pocket Papa RM16.30 . Dah daun pandan dan bunga telang percuma picking dari kebun.
  Bahagianya hati pada 2 Ramadhan tahun ini, bunga pink lotus pun tersengih-sengih sampai hari ini puasa keempat ia kembang mekar sepenuh-penuhnya di frontyard.
   Tukang Kebun nak sambung cerita untuk puasa Ramadhan hari ke-empat pula tahun ini. Hari ini dapatlah juga menuai sebiji nangka yang dah masak dari pokok. Walaupun saiz buahnya besar macam bola sepak je, bolehlah dapat sebesen ulas isi nangkanya. Sambil-sambil Tukang Kebun sedia goodies untuk penghantaran esok, dearest hubby temankan sambil keluarkan isi-isi nangka di bawah kanopi pokok assam jawa. Si Abby dan Rayyan yang tak puasa mengisi perut dengan isi nangka jelah hari ini. Rayyan patutnya belajar berpuasa hari ini tapi kantoi bila Tukang Kebun masuk dapur hantar tuaian upih ini nampak dia sedang pegang gelas minum.
  Selain dari sedia air teh limau kapas untuk berbuka hari ini, Tukang  Kebun buat jus canistel campur kurma dengan susu pekat.
  Inspirasi yang diberikan oleh Awin dari Petak Hijau awal tahun ini. Biasanya Tukang Kebun tak rasa lapar tetapi lebih rasa dahaga nak minum jelah dulu. Jadi kiranya macam berbuka dengan kurma dahululah bila minum jus ini.
  Sambil Tukang Kebun sediakan air minuman untuk berbuka, Dearest hubby pula buat projek telur itik masin. Hari ini 18 biji telur masin dibuat untuk stok dapur Kebun Bahagia Bersama. Lepas ini selain dari telur itik segar, bolehlah Kebun Bahagia Bersama bekalkan telur masin juga.
  Hari ini Tukang Kebun selitkan wedges ubi kayu yang telah digoreng dengan ayam masak merah, kanak-kanak riang kata sedap Mama boleh je gantikan ubi kentang dengan ubi kayu.
  Semalam kumpul stok kelapa tua yang baru, dah habis stok sebelum ini digunakan untuk diberikan kepada ternakan. Yang berminat juga boleh dapatkan stok kelapa tua yang baru dari Kebun Bahagia Bersama dengan harga Raya special 5 biji for RM2.
  Sambil Tukang Kebun masak petang tadi, Dearest Hubby sediakan stok 4 biji santan untuk Tukang Kebun guna masak minggu ini simpan dalam freezer.
   Ada juga kami tuai buah-buah kuning telor dan ciku. Sambil tunggu azan Maghrib, Ilhan dan papa gosok buah ciku dengan sabut kelapa untuk peram. Dari minggu ini Tukang Kebun perhatikan ada 3~4 ekor ayam bertelur dekat tempat yang sama tapi tak mengeram jadi yang dah lebih 2 hari punya boleh ambil simpan stok di dapur.
  Terima Kasih banyak-banyak dekat Sis Ju , Gardener di Kebun Kecil Ajer, sudi mencuba cadangan Tukang Kebun buat kacang soya pandan. Beri motivation hari ini nak curi masa prepare posting Kacang Susu Frozen pula. Terima Kasih beri cadangan hampas kacang soya juga boleh dibuat campuran bahan nugget ayam. Nak kena cuba ni bila sembelih ayam daging organik dari kebun sendiri. Thank you Dear.