Salah satu pisang kegemaran keluarga kami ialah jenis pisang rastali atau juga dikenali sebagai pisang keling. Pisang keling ini dah sukar sikit nak dapat di kedai berbanding dengan pisang berangan. Kalau generasi baru yang lebih tengok ke rupa aesthetic mungkin ingat something wrong dengan pisang rastali yang dah masak ranum betul. Di gambar atas kelihatan jantung pisang yang baru buka kelopaknya satu persatu mempersembahkan bunga sebenar pisang yang berwarna putih itu di hujung buah pisang yang bakal membesar itu. Kelulut amat gemar dengan bunga pisang ini selalu datang menciumnya.
Kadangkala kita ada masalah kalau biarkan tandan pisang sampai ranum tak sempat pula nak merasa ada binatang lain dah rasmi dulu. Juga kemungkinan kita 1 ke 2 minggu mungkin tiada di rumah atau balik kampung ke kan. Bolehlah tuai tandan pisang yang hampir dekat nak musim meranumnya tu awal dan peram dahulu. Agak-agak dah boleh tuai untuk peram rujuk gambar di atas. Pokok pisang rastali jenis pokok pisang yang tidak berbatang besar dan boleh sahaja hidup di atas tanah kurang subur, tanah keras dan berbatu seperti kawasan perumahan yang telah ditimbus tanah merah. Kalau tanam untuk enjoy sendiri apa salahnya kan dari tanah terbiar kosong.
Cara nak peram pisang tanpa gunakan ubat sintetik dan boleh je bawa ke mana-mana boleh tonton video di bawah ya:
Video Link : ( https://youtu.be/vDNXp2C_mWU )
Pastikan tandan buah pisang tak kena hentakkan kuat di tanah masa menuai ya supaya buahnya tak lebam.
Pisang rastali kalau nak enjoy kena tunggu sampai dah kuning dengan bintik-bintik hitam yang banyak baru rasa lemak manis tak berhenti-henti makan sampai satu sisir pun licin. Bila pisang rastali betul-betul ranum biasanya kulit dia mudah dikupas dan kurang urat-urat melekat di buahnya. Kulit pisang rastali lebih ketara nipis berbanding dengan pisang berangan.
Sedap pisang ni..tapi jarang jumpa. selalu kat tamu minggu saja la bru ada
BalasPadamSalam Bahagia Dasir,
PadamYa jarang-jarang ada kena rajin pergi tamu. Tapi tamu pun kebanyakkan tempat teda sekarang.
abah dana ada tanam pisang ni depan rumah, memang sedap... mula2 dana ingat pisang berangan... tapi dia takde bau mcm pisang berangan... bila mak kata rastali mcm pelik tapi sedap kita ngap je hehehe
BalasPadamSalam Bahagia Dana,
PadamYa tidak bau macam pisang berangan. Kalau betul2 ranum memang tak perasan makan dah nak habis satu sisir.Rasa dia tak cepat muak macam pisang berangan.
goreng sedap ni kan :)
BalasPadamSalam Bahagia Shaz,
PadamLupa pula rasa yang di goreng kekadang mak buat pisang goreng tak perasan dia guna pisang mana satu dari kebun dia.
Salam Bahagia Shaz,
PadamLupa pula rasa yang di goreng kekadang mak buat pisang goreng tak perasan dia guna pisang mana satu dari kebun dia.
selalu mkn pisang emas je..
BalasPadamSalam Bahagia Sis Nohas,
PadamLepas ni boleh try pisang Rastali pula.
Tempat saya jarang dapat jumpa pisang rastali.
BalasPadamSalam Bahagia Sis Farrah,
PadamSekarang ni tak banyak dah pilihan jenis pisang kan yang di jual tak seperti dulu.
Pisang rastali cepat mengenyangkan! Isinya padat. Tunggu betul2 masak ranum, baru sedap dimakan.
BalasPadamSalam Bahagia Kak Amie,
PadamBetul kena tunggu ranum betul memang berbiji makan.
Sy mkn tau, nama x ambik tahu..hehe
BalasPadamSalam Bahagia Pak Kang Latep,.
PadamNanti nak buat kuiz jenis pisang hehehe...
jarang makan pisang listari ni, tapi buat cokodok tak bleh kan ?
BalasPadamSalam Bahagia Atie,
PadamBoleh juga buat cekodok Atie cuma dia lembut sikit. Tapi Kak suka rasa cekodok Rastali dari cekodok pisang abu/nipah/Saba.
my mom panggil ni pisang laru.. kawan pulak panggil pisang keling hehe
BalasPadamSalam Bahagia Litah,
PadamOh sana panggil pisal laru ya. Betul pisang kaling juga dikenali. Di Phillipine pun suka pisang Rastali ni kan.
Hai sy nak Beli daun kaduk.bagaimana nak contact sis?boleh bagi no telefon
BalasPadamHai sy nak Beli daun kaduk.bagaimana nak contact sis?boleh bagi no telefon
BalasPadamSalam Bahagia Sis Aina Hans,
PadamMusim PKPB kali ini mohon maaf kami tak dapat bekalkan daun kaduk. Ada masalah merentas negeri.
Pisang rastali ni saya kenal bila ada label je. Sebab banyak dijual dipasaraya. Nama dan jenis pisang ni agak failed juga. Pisang lemak manis rasa dia memang sedap makan begitu je.
BalasPadamSalam Bahagia Sis Azhafizah,
PadamKak zaman dulu tak ambil port nama pisang ni. Bila terjebak dalam dunia gardening jadi suka sangat buat koleksi pisang jenis berbeza.
Pisang ni kalau buat cengkodok sedap jugak ni 😆😆😆
BalasPadamSalam Bahagia Ustaz Amirul,
PadamBetul sedap pisang ni buat cekodok.
oh begitu petuanya ye! saya kadang bertukar pisang keling dengan pisang berangan. Tapi agak payah dah nak jumpa pisang keling ni di tempat saya.. tapi masa budak2 dulu di kampung arwah ibu ada tanam pokoknya.. saya tuakgn tebang pisang hehe
BalasPadamSalam Bahagia Abuikhwan,
PadamPisang keling pendengar sikit buahnya dari pisang berangan. Pokok pisang keling pun macam kecil sikit batang ya dari pisang berangan.
Seronok nya dapat tebang pokok pisang yang di tanam sendiri, buah nya rasa lebih manis kalau diperam naturally.
BalasPadamSalam Bahagia Aunty meintheswim,
PadamKalau ada assistant senang sikit nak tolong adjust supaya tandannya tak hempas kat tanah kuat.
Salam Bahagia Sis Diana,
BalasPadamKalau air tangan Sis memang akan sedap dan menjadi buat kek pisang Rastali.
baru tahu pasal pisang ni 😅 dulu ada pokok pisang gak kat rumah tapi habis mati
BalasPadamSalam Bahagia Sis Sophea,
PadamMungkin kena serang penyakit Kulat.
wow elok dalam dia kak TK..shida tak ada kebun pisang jadi mmg xtahu sgt cara2 mcm ni :)
BalasPadamSalam Bahagia Sis Shida,
PadamPisang Rastali atau Pisang Keling ni bila time sedap nak makan memang kulit nya nampak tak cantik, tapi isi OK ja putih suci Gebu hehehe...