Hari Wesak baru-baru ini pertama kali dalam sejarah hidup Tukang Kebun cabut bulu ayam. Selama ini sebab arwah nenek di Kiulu ramai cucu lelaki berbanding dengan perempuan semasa Tukang Kebun membesar jadi cabut-cabut bulu ayam lepas sembelih biasanya cucu-cucu lelaki yang cabut bulu ayam. Siaplah Ilhan dan Rayyan dah besar sikit lagi memang tugas cabut-cabut bulu ayam ini tugas kamu berdua lah. Sekarang ni papa Ilhan takut nak kasi Ilhan tolong cabut bulu ayam, hari tu ada tolong habis nak rosak-rosak kulit dicabut sekali. Memang mudah jika hantar terus disembelih dan diproses cuma bayar RM1.50 je di kampung ini. Tapi nak kena ajar juga anak-anak appreciate and feel bless bila mereka sendiri buat dari '0'. Semoga ini memberikan kenangan indah kepada permata-permata hati kami.
Biasanya dearest hubby yang bersihkan ayam lepas disembelih sendiri. Tapi sebab nak cepat dan hari Wesak kami sembelih 4 ekor jenis ayam daging putih dan Tukang Kebun pun tak berapa busy jadi dapatlah menolong cabut-cabut bulu ayam lepas sembelih. Minggu sebelum tu sembelih 2 ekor. Semakin ayam daging yang kami bela sejak awal bulan March 2015 (related posting klik sini) membesar yang asalnya jumlah 32 ekor, bila dah usia 2 bulan lebih makin tebal lemak mereka sungguh berbeza dengan ayam daging komersial di kedai (lihat gambar No. 1).
Ayam daging batch kali ini kami memang free dari suntikan hormone atau ubat-ubatan apa-apa naturally grown di dalam Sangkar 4. Sekurang-kurangnya dalam seminggu diet mereka pasti diberikan 3 hari isi-isi kelapa dibelah. Tukang kebun perhatikan kalau hari mereka dapat fresh coconut mesti makanan jagung mereka tidak diusik sehingga isi kelapa dah habis. Kira-kira alternate days on weekdays, Tukang Kebun belah-belah kelapa sekurang-kurangnya lebih 10 biji sehari nak agih-agihkan ke ternakan di belakang. Biasanya kalau dengar bunyi Tukang Kebun belah kelapa dari jauh boleh dengar dalam sangkar riuh bising memanggil ingatkan bahagian mereka juga.
Tebalkan lemak dalam gambar No. 1 tu berbeza dengan ayam daging commercial kedai yang diberikan suntikan hormone segala untuk cepat membesar. Setiap kali Dearest Husband membersihkan ayam daging batch ini mesti komen tebal betul lemak ayam kita bela ini. Dearest husband pula memang berpengalaman potong daging ayam pelbagai style, pernah bekerja lebih 2 tahun dengan antara pengeluar ayam terbesar di Australia iaitu Syarikat Ingham. Lemak ayam ini sebab free dari suntikan consider 'natural fat' memang lemak berkrim ayam daging Kebun Bahagia Bersama because of the coconut fat maybe. Sebab itu Dearest Hubby kata elok buat roasted chicken batch ayam daging kali ini memang sesuai, with all the fat juicy dan manis isi ayam daging yang dibela. Jadi setiap minggu memang seekor whole ayam daging buat panggang.
I feel very bless these past few weeks, Syukur di atas hidayah yang diberikanNya, found the courage to try to rear our own meat supply. Not just edible plants from the backyard garden this year but also chicken meat. Mula cuba bela batch ayam daging ini awal bulan March, pantas masa berlalu sudah pun masuk 2 bulan kami mencuba bela ayam daging. Tak disangka cepat juga dapat merasa hasil ayam daging tidak sampai pun usaha dilakukan kurang 2 bulan sahaja. Dari 32 ekor anak ayam daging dicuba, sehingga minggu lepas sudah 22 ekor ayam kami sembelih untuk stok bekalan dapur. Ikut kiraan sudah 6 minggu sejak kami tak beli ayam daging commercial di kedai setiap minggu secara purata kami makan 3.6 ekor ayam. Ikut sebelum ini seminggu dearest hubby beli 3 ekor ayam seminggu untuk tanggungannya. Syukur Alhamdulillah bulan April langsung kami tak beli daging ayam di kedai, daging ayam dari belakang kebun.
Sehingga kini ada 5 ekor masih hidup untuk cubaan kami tengok samaada baka ayam daging putih ini boleh membiak atau bertelur. Nak cuba dapat anak ayam sendiri pula, nak beli anak ayam pun boleh tahan mahal harganya seekor sekarang harga pasaran purata RM3.60. Tambahan pula mana tahu nanti susah pula nak dapatkan bekal anak ayam daging kalau ada yang tak nak jual anak ayam daging nanti. Dalam bilangan asal 32 ekor, 5 ekor mati sakit demam . Modal asal 32 ekor ayam RM128 (seekor RM4) tambah makanan seguni dedak RM106 dan lain-lain, jumlah Modal RM250. Lepas pertengahan bulan April semuanya ayam daging berat bersih dah diproses takde kepala, kaki dan isi organ semua dah dikeluarkan lebih dari 1.5kilogram. Nak ambil kiraan mudah kira 1 kilogram ayam daging organik berat bersih RM10 (lebih murah dari harga pasaran sebenar untuk daging ayam organik). Purata untuk mudah semua kira berat 1.5 kilogram. Jadinya 22 ekor X 1.5 kilogram X RM10 = RM330. Untung tak untung bela sendiri, tolak kos sebenar dan ambil untuk untung paling minima berbaloi bela sendiri. Sekurang-kurangnya kita sendiri tahu growing food and environment ayam daging untuk bekalan dapur sendiri.
Semasa Big Boss dan Tuan Tanah balik hujung bulan lepas (related posting klik sini), on the 24th April 2015 Jumaat pagi Tuan Tanah (Papa) temankan tukang kebun ke Pasar Borong Meru sebab nak tunjuk jalan. Tukang Kebun sejak balik tanahair tak pernah jejak kaki lagi di kawasan dareah Klang ni padahal zaman kanak-kanak dulu kerap ke sana jalan-jalan masa zaman supermarket emporium ada lagi semasa kami duduk di Shah Alam. Dulu di sebelah emporium tu ada pasar dan di sana dari dulu lagi Papa biasa beli pet food atau pet di situ. Kemudian untuk city development mereka terpaksa dipindahkan ke Pasar Borong Meru. Jadi Big Boss dan Tuan Tanah biasa dapatkan ayam, angsa, ayam mutiara, turkey dan itik di kedai ternakan Pasar Borong Meru. Ternakan veteran di kebun belakang yang masih hidup lagi kebanyakkannya dari belaian Big Boss dan Tuan Tanah beli dari Pasar Borong Meru.
Bila sampai sana mulalah mata blink blink tengok ada anak ayam botak banyaknya stok diorang. Memang dah target beli 10 ekor ayam botak terus. Harga asal RM3.50 sebab beli banyak diskaun RM3.00 seekor setakat ini jauh lebih murah berbanding tempat yang biasa Tukang Kebun borong. Papa pula mata blink blink tengok anak angsa putih sepasang asyik datang mundar mandir tengok banyak kali. Sebelum tu memang Tukang Kebun pesan, Tukang Kebun tak bawa banyak cash (takut overwhelming spending). Bila tanya harga sepasang RM150, tengok saiz baru lagi beberapa hari lahir, belum seminggu umurnya. Berapa kali entah Papa asyik offer pinjam cash dia, kalau tak cukup cash (memang tak cukup cash) kalau nak beli angsa putih. Dalam hati Tukang Kebun, papa nak sangatlah tu Tukang Kebun beli dan bela ni. Nak sedapkan hati Tukang Kebun, Papa kata murah lah tu kalau banding di Sabah sekarang anak angsa kelabu baru lahir pun RM350 seekor, sepasang dah RM700. Okaylah kena pinjam duit cash papa dululah nak bawa balik si 'Pipi' dan "Popo'" yang Big Boss kasi nama.
Kalau ikutkan hati RM150 tu dah 50ekor anak ayam tukang kebun boleh borong. Tukang Kebun memang hajat ke sana nak mencari ayam telur macam baka si Fluffy. Malangnya tiada nasib, dan penjual pun kata dah bertahun takde stok, susah nak dapat stok anak ayam telur macam Fluffy lagi. Semoga hujung bulan ini kalau Big Boss good mood masa balik boleh temankan Tukang Kebun pergi intai ada rezeki stok anak ayam telur ke tidak. Si Fluffy memang saiz telur dia supergred A+ punya. Dulu ada beberapa ekor tinggal seekor je sebab dikerjakan musang.
Big Boss kata bela ayam botak pun bagus juga. Sebab ayam botak saiz telurnya besar dan juga sebagai ayam daging. Ayam botak pun rajin bertelur dan mengeram. Di pasar borong Meru masa tukang kebun pergi takde stock anak ayam daging putih. Tapi jenis ayam daging coklat ada katanya jadi Tukang Kebun beli 10 ekor anak ayam daging coklat cuba bela yang ini pula apa bezanya. Perangai Tukang Kebun yang sukar diubah, kalau boleh semua jenis nak belajar mencuba bela. Dalam sangkar atas tu stage nursery tangkapan ternakan bulan April. InsyaAllah jika ada masa minggu depan akan dipindahkan ke belakang, kesian kepala Momo dan Koko nak sama tinggi dengan sangkar dah.
Syukur Alhamdulillah memang bahagia hati beli Popo dan Pipi, bahagia tengok Papa setiap pagi dan petang bawa Popo, Pipi, Momo dan Koko berjalan-jalan keluar makan rumput macam little puppy mengekor bila balik rumah. Tukang Kebun memang dah pesan anak-anak angsa ini kalau keluar kena ada supervisor takut kucing-kucing liar bawa lari nanti. Sekurang-kurangnya anak-anak angsa ini dapat menghiburkan hati kedua ibubapa kami dengan gelagat mereka. The last angsa putih yang kami ada mati tua, mata dah rabun selalu mengekor Tukang Kebun ikut bunyi tapak kaki berjalan.
Wesak Day lepas punya tuaian adalah kesimpulan seperti gambar-gambar berikut. Syukur Alhamdulillah dapat tuai hasil dari tumbuhan dan juga ternakan. Batch ayam gajah kacuk dan itik telur yang bela dari bulan November lepas (related posting klik sini) juga dah mula menghasilkan telur bulan ini. Tapi sebab pertama kali bertelur, belum pandai mengeram bersepah telurnya. Tukang kebun terintai tengok ada ayam jantan mengawan yang betina.
Pasar Online Kebun Bahagia Bersama goodies yang dipos semalam ialah seperti buah kuning telor, ubi kayu, nam nam, terung pipit dan limau kasturi. Minggu depan Pasar Online Kebun Bahagia Bersama Kuning Telor ada slot available untuk yang berminat. 1 pek goodies hampir berat 2 kilogram termasuk kos penghantaran dalam kawasan Semenanjung Malaysia RM21 (kebunkmg@gmail.com).
Tukang kebun seronok tengok iklan yang scriptnya arwah 'Yasmin Ahmad' tulis 'Close To You' untuk Maybank. Di dalamnya ada baka jenis ayam telur kampung si 'Fluffy' yang tukang kebun tercari-cari dalam babak bila bapak dan anak dok perhati ayam telur mengeram di reban sambil wife tegur di luar. Ada anak ayam botak baru menetas keluar dari telur.
kaknoor pun lama dah tak cabut bulu ayam, masa dikmpong dulu2 je pernah cabut, sekrang ni semua nya beli je ayam yg dah tkde bulu tu diana, hehe tapi mmg sedap lah makan ayam yg proses nya kita buat sndiiri dari 0 ni kan
BalasPadammemang kena ajar mereka buat kerja2 caut bulu ayam tu, tak nak buat pun takpe, sekurang2nya ada sedikit yg terlekat dalam memori mereka bagaimana peroses itu berlaku dari ayam hidup hingga ke dalam pinggan.
BalasPadamXpernah lagi cabut bulu ayam..selalu beli da togel..
BalasPadamSeronok betul setiap kali singgal blog kak Diana ni, dulu arwah saya buka kedai proses ayam secara kecil-kecilan, bab cabut bulu ni guna mesin je.. ehehe
BalasPadamBestnya .....dah lama juga x cabut bulu ayam.dulu kecik2 nak makan mmg kena sembelih ...sesekali je dapat makan ayam...
BalasPadamBanyaknya belajar pasal ayam bila baca entry ni...the way u bercerita mmg nampak sgt you are very passionate about what u doing. Thanks for sharing, will be an inspiration of producing our own food.
BalasPadamSalam Bahagia Kak Noor,
BalasPadamBila tanam sayur sendiri dan bela ayam sendiri untuk makan sendiri, baru rasa lebih bersyukur Kak Noor. Memang satisfaction and appreciation dia berlainan hehehe....
Salam Bahagia Nasa Mulia,
Betul tu memang nak kena bagi anak-anak ni berpengalaman juga. Nanti ingat memang ayam tu tak de bulu pulakkan yang selalu dimakan dah siap beli togel tu.
Salam Bahagia Shahida Dzulkafli,
Seronok juga ambil pengalaman cabut bulu ayam ni.
Salam Bahagia Jazzeyra aj,
Itulah kekadang bila mood malas tu ada fikir nak hantar je kat kedai proses ayam untuk buka bulu dia tu. Tapi husband pula rasa puas tengok anak-anak makan ayam yang dia dah cabutkan bulunya.
Salam Bahagia Suzie.
Memang teringat zaman kecik-kecik di kampung dulu, kalau dah dapat makan ayam tu memang kira amat special occasion. Tak selalu dapat makan ayam kan.
Salam Bahagia Neny,
Huhuhu...hopefully passion ni tak separuh jalan.
But the passion always rekindled bila tengok anak-anak suka makan.
3 Researches SHOW How Coconut Oil Kills Fat.
BalasPadamThe meaning of this is that you literally burn fat by consuming Coconut Fats (including coconut milk, coconut cream and coconut oil).
These 3 studies from big medical journals are sure to turn the traditional nutrition world upside down!