Halaman

Isnin, 28 Mac 2016

Musim buah-buahan Hujung Mac 2016

  Syukur Alhamdulillah walaupun bulan March ini sangat panas dan kering di sini, ada juga pelbagai musim buah-buahan di Kebun Bahagia Bersama. Buah-buahan ini pula sebenarnya bila tak banyak hujan lebih tinggi kandungan vitamin C yang diberikannya. Ada dibincangkan di posting sebelum ini mengenai kandungan khasiat buah belimbing buloh dan perbezaan kandungan vitamin C mengikut musim (klik sini). Lebih kurang sama pula bila dilihat pada tahun 2014 di mana musim buah belimbing buloh adalah dalam bulan 3. Seperti tahun 2014, bulan March 2016 ini juga cuaca agak panas dan kering menjadikan musim buah belimbing buloh amat menjadi. Pokok nadir buah belimbing buloh ini merupakan pokok yang sukakan ada musim panas kering yang nyata untuk membuatnya teruja menghasilkan buah. Tahun 2015 ada juga berbuah tapi not as prolific macam bila musim panas dan kering. 

   Terima kasih banyak-banyak di atas pesanan buah belimbing buloh yang diterima hujung minggu baru-baru ini. Buah belimbing buloh masih boleh dibekalkan hujung minggu depan bagi yang berminat boleh self-collect atau dipos Isnin depan.

~ 500gram buah belimbing buloh RM3.
  Pokok kapas juga asyik mengeluarkan bunga dan menghasilkan kapas-kapas putih yang banyak berterusan bulan Mac ini. Pokok jambu batu yang berdekatan dengan sangkar itik juga sudah mula musim buahnya. Rajin juga sudah pokok jambu batu ini menghasilkan buah semenjak ada penghuni banyak dalam sangkar tersebut.
  Pokok-pokok pinang juga rancak berbuah dan mula juga musim bunganya di kebun. Pokok pinang ini sebenarnya cepat membesar. Pokoknya takdelah besar cuma cepat meninggi. Elok juga letak di luar pagar.

~ 1 pokok pinang RM10.00 (self-collect sahaja dah tinggi) ~
atau jika nak bibit yang dah bertunas juga boleh 1 bibit RM5.00 untuk dipos.

~ 5 biji pinang muda RM2.00 (boleh dipos).

atau 3 biji pinang masak RM2.00 (boleh dipos).
Self-Collect schedule this week:

~ 2nd/3rd March 2016 Saturday/Sunday Morning between 10:30AM~11:00AM in front of Sekolah Kebangsaan Merbau Sempak, Sungai Buloh (near Paya Jaras/Sungai Buloh Guthrie Corridor Highway exit).
 Antara hasil segar juga yang dapat dibekalkan hujung minggu akan datang ini adalah:

~ Buah Pisang Nangka 1 sisir RM5.00 (boleh juga dipos, freshly harvest on Next Saturday/Sunday).
~ Buah Limau Mixed sekilogram RM4.00 .
~ 3 biji kelapa parut RM5.00 .
~ 1 ikat sayur batang keladi RM1.00 .
~ 1 ikat daun pucuk assam gelugor RM1.00 .
~ 1 ikat daun pucuk ubi kayu RM1.00 .

  Terima kasih juga atas pesanan buah asam jawa yang diterima hujung minggu baru-baru ini. Buah-buahnya masih muda-muda. Memandangkan cuaca bulan Mac ini panas dan kering jadi pokoknya walaupun buahnya masih muda telah teruja untuk masuk musim bunga lagi sekali. Jadi nak biarkan bunga-bunga tersebut menghasilkan buah maka diberhentikan seketika membekalkan buah-buah asam jawa sehingga hujung bulan depan.

Rabu, 23 Mac 2016

Palmita

  Mempunyai ruang yang kurang mendapat cahaya matahari?
  Ini adalah tumbuhan yang tolerant boleh hidup dengan keadaan kurang cahaya matahari atau redup. Lebih-lebih lagi sekarang musim panas dan kering boleh letakkan di ruang yang teduh dari matahari.

 Ruang untuk menanam tiada tapi nak selitkan tumbuhan lagi?
 Kawasan dah dipenuhi pokok-pokok tinggi?
  Boleh diletakkan bersebelah pokok-pokok lain di bawahnya kerana pokok ini jenis renek. Sebagai contoh gabungan pokok heliconia dan dove tail adalah bersesuaian mereka suka jenis tanah yang sama.

  Mencari tumbuhan sebagai ground cover dan nak elakkan air dari tanah kurang tersejat?
  Membantu kurangkan sejatan air dari tanah kerana susunan daunnya yang terbentuk seperti kipas membantu menyejukkan tanah. Sekaligus memainkan peranan sebagai mulch hidup untuk pokok-pokok yang menghuni kawasan berdekatan dengannya.

   Boleh hidup dalam bekas?
  Sesuai untuk pot gardening juga.

  Keperluan baja?
  Tidak perlu baja yang banyak (kalau di Kebun Bahagia Bersama tidak dibaja). Biasanya yang menarik ialah daun-daun kering yang jatuh dari pokok-pokok bersebelahannya boleh diletakkan di bawah daun-daun kipas tumbuhan ini untuk hilangkan dari pandangan. Lama-kelamaan daun-daun kering akan mereput sebagai proses kitaran semula memberikan baja kompos kepada tumbuhan. Kalau mood malas pun kami biasa sapu-sapu daun-daun yang jatuh dari tempat lain dan tolak sumbat  selit ke bawah pokok-pokok berdaun bentuk kipas ini. Now you see it, now you don't. Free slow-releasing fertilizer. 
Apa nama pokok berbunga putih ini dan sebelum kembang bunganya seperti gugusan anggur?

Di tempat asalnya dikenali sebagai pokok Cola de Paloma, jika direct translation rasanya pokok ekor merpati (Dove Tail). Juga dikenali sebagai palmita atau soskia.

 Nama botani : Xiphidium caeruleum.

  Bila habis berbunga, ianya akan mula menghasilkan buah yang hijau, kemudian apabila matang berwarna merah dan bertukar ke hitam.

  Untuk Info lanjut tumbuhan ekor merpati ini boleh juga rujuk ke blog posting sebelum ini (klik sini).

   Di Malaysia ianya lebih terkenal digunakan sebagai pokok hiasan. Tetapi di kawasan native atau asal pokok ini, penduduk tempatan menggunakannya untuk perubatan tradisional dengan masalah-masalah hubungkait dengan tapak kaki.
  Kami buka promosi pokok bunga palmita ini hingga hujung bulan 31hb Mac 2016. Sempena musim panas dan kering, jika ada yang perlukan tumbuhan untuk menghijaukan/meredupkan laman dan jadi ground cover.

~ 5 moist bare-rooted Palmita (Xiphidium caeruleum) for RM10.00 <jimat RM30.00> ~
Boleh email pesanan ke (kebunkmg@gmail.com).

Selasa, 22 Mac 2016

Small Shoe-carrying Thrixspermum

 Bunga orkid berwarna putih berwajah hidung mancung putih dengan mata warna kuning ini dikenali secara am 'Small Shoe-carrying Thrixpermum'. Nama botani adalah Thrinxpermum calceolus. Yang membantu memberikan nama keluarga ini kepada Tukang Kebun ialah Puan Huda berasal dari Terengganu. 
    Bunga ini berasal dari kawasan Asia Tenggara maka tanahairnya sama jugalah dengan kita di bumi Malaysia ni. Bunga putih ini wangi baunya. Apa yang menarik ialah di mana tangkai bunga ini keluar dari bud bunganya nampak macam bentuk lipan juga ada. Pada awal pembentukan bentuk lipan ini warnanya dalam kekuningan yang akan bertukar kepada kehijauan apabila ianya sudah bersedia matang untuk menghasilkan bunga. Satu kudup bunga ini boleh mengeluarkan 1~3 tangkai bunga putih yang wangi.
  Bentuk bunga bud lipan atau sepal bunga akan keluar dari celah-celah batang pokok orkid bunga ini berselang-seli dengan daun pokok orkid. Sebelum bunganya kembang nampak macam belon putih.
  Kelihatan amat meriah apabila bunga orkid putih wangi ini kembang serentak. Boleh kelihatan apabila bunga ini meriah berbunga, ramai juga pengunjung yang datang seperti semut-semut hitam di gambar bawah. Tertarik dengan bau bunganya yang juga ada makanan untuk mereka dapat dikumpulkan di situ.
  Salah satu characteristic yang dapat dilihat dengan species Thrixspermum calceolus ini adalah ianya berkebolehan menangkap banyak molekul air H20 sendiri dengan akar-akarnya yang banyak berselirat tumbuh. Oleh itu, pokok bunga orkid jenis ini mempunyai tabiat semulajadi boleh memanjat, menaiki atau memenuhi rumah tumpangannya dengan akarnya.
~ 1 bare-rooted Small Shoe-carrying Thrixpermum (Thrixspermum calceolus) RM10.00 ~

Isnin, 21 Mac 2016

Pisang Mas jenis Batang Merah

  Syukur Alhamdulillah pada bulan March 2016 ini adalah musim buah pisang mas di Kebun Bahagia Bersama. Siap kami bawa beberapa sisir balik untuk Big Boss sekali di Sabah untuk double confirm yang ni koleksi pisang mas beliau. Puaslah Kebun Bahagia Bersama team members habiskan setandan buah pisang mas semasa cuti sekolah baru lepas ini.
  Kenapa kami perlukan double confirmation ialah sebab masa mula-mula buahnya membentuk di atas, terasa was-was sebab pokok pisangnya macam sama standard size dengan kebesaran pokok pisang nangka. Pada mulanya tak berapa ambil tahu ingatkan pokok pisang nangka. Tapi bila buahnya dah mula mengemuk, hairan buahnya pendek membulat tak macam buah pisang nangka yang panjangnya 2 kali ganda.
  Hati ini ada terdetik macam pisang mas ataupun jenis-jenis pisang lain yang ada dalam koleksi asal Big Boss tanam. Kemudian lepas dah merasa buahnya memang rasa buah pisang mas. Setelah itu, Tukang Kebun buat sedikit bacaan, rupa-rupanya pisang mas ini ada pelbagai jenis. Yang biasa ditanam secara komersial ialah jenis pisang mas batang putih yang pokoknya tak seberapa besar, cepat berbuah tapi menghasilkan sisir yang tidak berapa banyak dalam 5~6 sisir. Pisang mas batang putih menghasilkan buah selepas ditanam dalam lingkungan 6~8 bulan. Cuma kelemahan pisang mas batang putih ialah mudah dikecam jangkitan penyakit seperti barah ubi.

  Yang jenis pisang mas batang merah pula saiz pokoknya lebih besar macam pokok pisang nangka. Itu pada mulanya keluar jantung dan terbentuk buah yang awal ingat pisang nangka. Pisang mas menghasilkan buah selepas ditanam dalam lingkungan 10 ~ 12 bulan. Tetapi menghasilkan tandan yang besar dan sisir yang banyak boleh mencapai 15sisir. Tambahan pula pisang mas batang merah adalah lebih resistant kepada jangkitan penyakit berbanding dengan pisang mas batang putih.

  Bila Tukang Kebun check nota semula, pisang mas ini anak pokoknya dipindahkan ke sini pada bulan January 2015 (related posting klik sini) lalu. Maka bila kira-kira bolehlah dipakai anggarannya mula menghasilkan buah dalam 10 bulan, sebab nak tunggu masak pun ambil masa lebih 2 bulan juga. Syukur Alhamdulillah masa pindahkan sulur-sulur pisang mas tu Tukang Kebun kuatkan semangat juga nak gali keluar sulur-sulurnya dari induk asal dah nak dekat tengahari baru siap tanam kelam kabut nak siapkan Ilhan pergi ke sekolah masa tu. Merasa juga sekeluarga buah pisang mas setandan tu. Daun-daun pisang yang dikemaskan pun boleh diberikan unggas-unggas makan.

  Syukur Alhamdulillah semasa cuti Tahun Baru Cina lepas sebenarnya kami buka juga mini kebun pisang mas berlawanan dengan deretan pisang nangka menghadap buah kuning telur (related posting klik sini). Cuma hamba Allah ini boleh terdelete gambar tersebut, keliru dengan gambar pisang lain.

  Pokok pisang mas amat menitik beratkan pengaliran air yang baik pada tanahnya. Pisang mas tidak suka air yang bertakung lama. Boleh dilihat jika air banyak dalam beberapa hari daun-daunnya akan menunjukkan kesan-kesan terbakar dan lama-lama kering. Jadi jangan hairan nampak pokok pisang mas akan daunnya kering pada musim hujan bila air banyak walhal bukan musim panas kering. 

'

  InsyaAllah hujung minggu ini pertama kalinya akan kami mula membekalkan sulur anak pokok pisang mas batang merah dan buah pisang mas. Jika ada rezeki, InsyaAllah minggu depan antara nampak buah pisang yang akan boleh dipetik sudah adalah seperti buah pisang mas di atas dan buah pisang nangka di bawah. Naturally organically grown. Tukang Kebun tak pernah baja pun mungkin unggas-unggas yang tolong bajakan.

~ 1 sulur anak pokok pisang mas batang merah RM10.00 ~

~ 1 sisir buah pisang mas RM3.00 ~

~ 1 sisir buah pisang nangka RM5.00 ~

  Syukur Alhamdulillah sejak kami mula bekalkan sulur-sulur pisang, termasuk pisang mas batang merah ini dah ada 6 jenis pisang kami officially telah mula bekalkan. 

Ahad, 20 Mac 2016

Kelapa Bakar

  Last destination sebelum kami balik ke rumah semasa selfie sama sapi lalu (related posting klik sini), adalah basahkan tekak dulu sebelum kejar waktu Maghrib. Sebenarnya dah berapa kali balik Sabah tak sempat nak singgah rasa lokan bakar berdekatan antara Pantai Dalit dan Telipok. My dearest husband pun dah lama nak merasa juga makan fresh lokan bakar di Sabah sejak kami jadi suami isteri nak masuk 10 tahun Anniversary bulan Ogos nanti. Lama tu menunggu kesempatan nak merasa.

  Antara menu utama di gerai-gerai lokan bakar di sini adalah juga minuman air kelapa segar. Memandangkan tiada pilihan air lain dan memang di sini fokus adalah kalau untuk pelawat/pelancong adalah menikmati air kelapa ataupun lokan/shell bakar. Simple food sambil bersantai-santai di gerai yang cukup ringkas.
   Di sini ada beberapa jenis pilihan minuman air kelapa muda. Boleh pesan air kelapa muda biasa (RM3), ataupun air kelapa muda sejuk (RM4), Jeli air kelapa (RM4) ataupun air kelapa yang buahnya dibakar ditulis sebagai kelapa bakar (RM4). Memandangkan Tukang Kebun belum pernah rasa kelapa bakar jadi teruja nak cuba pesan kelapa bakarlah.

   Bila baru pesanan kelapa bakar tiba di meja memang panas betul airnya. Cuba jugalah kuis-kuis isinya kelihatan yang di bahagian berdekatan kulit telah bertukar kepada warna keungguan. Rayyan dan Abby suka pula makan isi kulit kelapa bakar ini sementara tunggu airnya suam. Airnya walaupun panas masih rasa air kelapa muda lagilah. Salah satu pengalaman yang unik. Lalu Tukang Kebun bagi idea dekat dearest husband lain kali kita bakar green waste dekat belakang bolehlah kita panggang kelapa muda sekali.
  
  Sebab pertama kali kami pesan lokan bakar di sini jadi pada pesanan awal kami cuma order 1 set besar lokan bakar (RM12) seperti gambar di atas. Memang rasa puas hati sedap dan lokannya segar.  Cicah dengan sambal cili campur kicap enak sungguh laju makan. Anak-anak pun suka makan lokan bakar di sini. Most fussy eater si Ilhan Mikhail pun berapa kali menambah. Lalu kami pesan lagi 1 set besar lokan bakar. Kalau makanan laut adik beradik shell macam lokan ini memang kesukaan si Rayyan Haniel. Lain kali bila berkesempatan pasti kami akan singgah makan di sini.
  Hujung minggu depan yang berminat untuk dapatkan bekalan kelapa muda dari Kebun Bahagia Bersama juga available. Boleh self-collect pada hari Sabtu atau Ahad (26/27hb Mac 2016) untuk berkaitan dengan kelapa. Musim panas dan kering ini sesuailah sejukkan badan dengan minuman berkhasiat seperti air kelapa muda. Yang berminat untuk dapatkan isi kukur kelapa tua juga available.

~ 1 buah kelapa muda RM2 ~
~ 1 buah kelapa tua RM2 ~
~ 3 biji kelapa tua siap dikukur RM5 ~

  Syukur Alhamdulillah bila mengemas kawasan di sini yang kadangkala kena semak dengan rumpai sudah kelihatan anak pokok gading telah mula meninggi dan membesar setelah setahun lebih ditanam dari bibit yang telah bertunas. InsyaAllah dalam beberapa tahun jika ada rezeki akan menghasilkan buah-buah kelapa untuk Kebun Bahagia Bersama team members.

~ 1 bibit buah kelapa gading RM7.00 ~


  InsyaAllah juga available buah pinang muda untuk self-collect hujung mingu depan ataupun dipos pada minggu terakhir bulan March 2016 ialah buah pinang muda bagi yang berminat atau memerlukannya.

~ 5 biji buah pinang muda RM2.00 ~
  Antara jenis-jenis buah-buahan lain yang bakal available untuk self-collect hujung minggu depan adalah seperti berikut:

~  Buah Nangka Muda (untuk sayur) 1 biji RM3.00.
~ Buah Belimbing Buloh 500gram RM3.00 .
~ Buah Ciku 1 kilogram RM4.00 .
~ Buah Canistel/ Kuning Telor 1 kilogram RM5.00 .
~ Buah Limau Mixed 1 kilogram RM6.00.
~ Buah Pisang Mas 1 sisir RM3.00 .
~ Buah Pisang Nangka 1 sisir RM5.00 .

  Yang berminat untuk dapatkan bekalan beras nak merasa yang lain dari beras siam putih juga boleh self-collect atau dipos minggu depan selagi stok masih ada. Bolehlah juga bagi rasa virgin tongue merasa pelbagai jenis bubur kan. Atas tu contoh beras bario merah selepas ditanak. Tapi yang kali ini kekurangan air sedikit. Jika masak beras bario keperluan airnya lebih sedikit dari yang kita masak beras Siam biasa tu. Antara pilihan yang ada untuk jenis beras minggu hadapan ialah seperti berikut:

(1) Beras Bario Hitam ~ 1 kilogram RM15.00 .
(2) Beras Bario Merah ~ <SOLD OUT>.
(3) Beras Bukit Kiulu Kodohiron/Tadong ~ 1 kilogram RM15.00 (info klik sini).
(4) Beras Sawah Pandan Wangi (kali ini stok dari Kota Belud, yang lepas dari Kota Marudu) ~ <SOLD OUT>.
 Fresh sayur atau ulam-ulaman yang available ialah seperti berikut untuk minggu hadapan:

~ 1 ikat daun pucuk gajus RM1.00 .
~ 1 ikat daun pucuk assam gelugor RM1.00 .
~ 1 ikat daun pucuk ubi kayu RM1.00 .
~ 1 ikat daun pucuk nam nam/ katak puru RM1.00 .
~ 1 ikat batang sayur keladi RM1.00 .
~ 1 bungkus terung pipit RM1.00 .

Juga available Tanah Bakar ~ 1 beg RM5.00 (lebih kurang 10kilogram perbag).

Self-Collect Schedule Minggu Depan:

~ 25/26/27 March 2016 Friday/Saturday/Sunday Morning from 10:30AM~11:00AM di depan Sekolah Kebangsaaan Merbau Sempak, Sungai Buloh (berdekatan exit Paya Jaras/Sungai Buloh/Saujana Utama di Guthrie Corridor Highway).

Ada kemungkinan boleh self-collect di Shah Alam samaada Sabtu/Ahad, tapi belum pasti lagi nanti kami update.

Sabtu, 19 Mac 2016

Bunga Asam Jawa

  Secara lazimnya apabila kita dengar perkataan asam jawa, apa yang terbayang di kepala adalah buahnya yang setelah masak rasa masam masam manis. Isi buah asam jawa adalah antara bahan yang kebiasaannya mesti ada dalam stok dapur orang yang rajin masak di tanahair kita ini. Lebih-lebih lagi jika duduk belah Selatan Semenanjung Malaysia, rasa kurang bahan nak masak asam pedas tanpa paste asam jawa. Bukan hanya asam keping yang berikan rasa mencukupi untuk asam pedas kan.

  Tetapi tahukah anda sebenarnya bunga dan daun asam jawa juga boleh dimakan/edible? Bukan kawan-kawan je tak tau, Tukang Kebun pun tak tahu sehingga buat bacaan mengenai manafaat bunga dan daun asam jawa hari ini. Tukang Kebun teruja nak mengetahui lebih lagi mengenai bunga asam jawa bila melihat bunganya yang berwarna kuning merah berbelang ini. Bukan Tukang kebun  sahaja tertarik dengan bunga-bunga asam jawa yang kembang mekar. Dalam pemerhatian beberapa tahun setiap kali musim bunga asam jawa pasti banyak anak-beranak lebah sibuk menghisap makanan dari bunga asam jawa. Ya memang bunga asam jawa salah satu bunga kegemaran penghisap madu.
  Ada sumber bacaan kata sedap bunga dan daun asam jawa. Boleh juga nak cuba buat kari bukan sahaja gunakan paste asam jawa dari isinya tetapi boleh gulaikan sekali daun dan bunganya ataupun sup campuran bunga dan daun asam jawa.

Kegunaan bunga asam jawa/ daun asam jawa secara tradisional:

~ ekstrak jus bunga asam jawa dapat membantu mengurangkan pendarahan dalaman (piles/hemorrhoids).

~ daun-daun asam jawa dilumat-lumatkan dan ditempel di bahagian yang mengalami sengal-sengal tulang untuk relief for arthiritis, bengkak atau terseliuh.

~ Air rebusan daun asam jawa dikatakan boleh meredakan demam kuning (jaundice) ataupun ulcer.

~ Teh dari daun asam jawa dapat meredakan demam malaria.
  Hari ini mahu buka minda yang sempit ini seketika, asyik teringat buah asam jawa sahaja ada pelbagai kegunaan khasiat. Tak terbuka pula hati selama ini nak manfaat bahagian-bahagian lain dari pokok asam jawa. Tukang kebun ingat nak pangkas-pangkas sedikit dahan pokok asam jawa yang merimbun Sabtu depan. Rasanya masih ada buahnya walaupun tidak banyak. Belum kesempatan nak check isinya bagaimana masih muda atau dah masak. Jika yang teringin dan jika ada rezeki buahnya isi okay lepas Tukang Kebun check kutip buah random masa pangkas dari dahan yang tinggi, boleh self-collect hari Ahad depan (27hb Mac 2016) atau dipos pada hari Isnin (28hb Mac 2016).

~ 500gram buah asam jawa RM5.00 .

Yang ingin dapatkan bekalan pokok asam jawa pun ada ready stock tapi self-collect sahaja. Sebab ready stock yang ada sekarang tinggi-tinggi, ada juga yang dah lebih 1 meter tingginya.

~ 1 pokok asam jawa RM25.00 .

  Setiap awal tahun memang tak pernah menghampakan pokok asam jawa ini musim buahnya lebat. Bulan lepas pun ada dearest husband pangkas beberapa dahannya dan agihkan buah-buah asam jawa yang muda kepada kawan-kawan yang suka makan. Unggas di kebun belakang pun mendapat banyak teduhan dari pokok asam jawa ini terutamanya musim panas dan kering seperti gambar di atas berada di bawah kanopi pokok asam jawa hari ini. Sebelah kanan gambar boleh nampak batang pokok asam jawa.

  Menarik perhatian jika anda adalah penternak untuk telur unggas ataupun menyimpan impian menjadi pembekal telur unggas apabila melihat article research di bawah ini. Ramai orang takut nak makan telur sebab kandungan kolestrol kan. Tetapi jika kita menjaga diet unggas-unggas penelur kita, buah asam jawa dalam diet campuran mereka dapat mengurangkan kandungan kolestrol dalam telur. Tambahan lagi dapat meningkatkan production telur yang dihasilkan oleh unggas juga.

  Syukur Alhamdulillah kadang-kadang kalau buah-buah asam jawa yang dah masak betul jika ada hujan atau angin kuat kekadang banyak jatuh bertimbun-timbun buahnya di tanah. Jadi kenyanglah unggas-unggas di belakang ada jamuan besar. Patutlah itik-itik pun rajin juga nak bertelur musim panas kering ini agaknya. Yang berminat boleh juga dapatkan free range duck eggs dari Kebun Bahagia Bersama pada pagi Ahad esok ataupun minggu depan. Kebun Bahagia Bersama duck eggs are from ducks that can freely roam in the kebun during the day and good foragers which eat assorted organic food everyday in their diet. Sampai rumpai pun dah makin berkurangan sejak bela itik ini save duit petrol cut cost potong rumput belakang kebun. Alas, those ducks are also notorious baby banana plants eater. Well you can't have everything looking perfect or goes your way, that is how life balance in the kebun.

~ 10 biji telur itik RM7.00 ~


  Dengan cuaca sekarang, rancak sungguh pokok-pokok belimbing buloh di kebun berbuah. Pokok belimbing buloh di gambar atas ini tak disiram pun tapi lebat dan besar buahnya kali ini. Boleh kelihatan pokok-pokok orkid Dancing Queen dan Pigeon Orkid yang bertenggek menghuni di bahagian bawah pokoknya. Sebelah kiri gambar kelihatan daun pokok kantan bunga putih.

  Yang berminat nak dapatkan bekalan buah belimbing segar juga available di Kebun Bahagia Bersama sekarang. Boleh self-collect pagi esok atau hujung minggu depan.

~ 500gram buah belimbing buloh RM3.00 ~

 Self-Collect Schedule:

~ 20th/25th/26th/27th March 2016 Sunday/Friday/Saturday Morning from 10:30AM~11:00AM in front of Sekolah Kebangsaan Merbau Sempak, Sungai Buloh (near Paya Jaras/Sungai Buloh exit from Guthrie Corridor Highway).


Khamis, 17 Mac 2016

Aru-Root

  Syukur Alhamdulillah akar putih 'Aru-Root' yang seakan macam lobak putih ini juga antara fresh products di Kebun Bahagia Bersama yang mendapat permintaan yang kerap. Sekitar Tahun Baru Cina lepas kami offer bekalkan bagi yang berminat. Next offer pula untuk fresh 'Aru-root' atau lebih biasa dikenali di tanahair kita ini ubi garut/ubi sago/ubi bemban adalah pagi 25/26/27 Mac 2016. Boleh self-collect pada hari tersebut atau membuat pesanan dan akan dipos pada 28 Mac 2016. Tahan lama jika disimpan dalam peti ais dengan baik.

~ 1 ikat Aru-root (5ubi gitu tengok saiz) <SOLD OUT> ~

  Masa minggu Tahun Baru Cina lepas gali-gali mencari ubi Aru-root kami tanam semula di Petak B. Gambar di bawah ialah pokok Aru-root yang baru sahaja di tanam semula selepas diambil ubi-ubinya. Cabut ubinya, dalam kurang sejam tanam semula pokoknya. Pokok berubi yang begitu mudah untuk hidup di cuaca tanah rendah Malaysia.
  Hujung minggu lepas masa Tukang Kebun sekeluarga berjalan-jalan di Tamu Gaya, ada Chinese Auntie peminat rambut kerinting Abby kata 'Aru-Root' ini sedap rebus buat sup campur dengan red dates. 'Aru-Root' ini orang mengandung pun boleh makan dan juga seawal bayi yang baru mula belajar makan solid food. Ianya bagus diberikan kepada mereka yang mengalami masalah kesihatan cirit-birit atau mual muntah sebab gentle to the stomach (nutritive and soothing agent). Kalau cirit-birit dan muntah-muntahkan boleh buat perut kosong jadi elok diisikan perut dengan 'Aru-Root' macam pengganti bubur kosonglah. Ataupun nak elakkan dari masalah kembung perut untuk kanak-kanak atau dewasa. Ini adalah antara sumber makanan yang mudah dihadamkan oleh manusia.

Jika termakan sayur beracun, minum jus aru-root bercampur air dikatakan boleh dijadikan penawar.

  Aru-Root ada pelbagai jenis khasiat lagi boleh rujuk nota Tukang Kebun label 'Ubi Bemban'.
  Bila Tukang Kebun intai pokok-pokok Aru-Root di Petak A dah mula rebah-rebah rasanya dah sampai masa boleh menuai ubi-ubi yang berkhasiat itu. Minggu depan baru Tukang Kebun ada masa nak mula menggali-gali ubinya. Daun-daun kering memang banyak di kawasan ini dari pokok durian dan jambu air, nanti jadi baja juga tu. Musim panas dan kering elok dibiarkan supaya membantu menyejukkan tanah di sekeliling.

  Selain dari itu yang boleh self-collect pada pagi 25/26/27 Mac 2016 juga adalah rizom pokok bunga kantan putih. Yang tidak dapat self-collect boleh membuat pesanan dan akan dipos pada 28Mac 2016.

~ 1 moist bare-rooted rhizome bunga kantan putih RM50.00 (limited stock) ~

Rabu, 16 Mac 2016

Selfie Sama Sapi

  Minggu cuti persekolahan ini pasti ibubapa kalau upaya mesti pasang hajat nak meluangkan masa bersama-sama anak. Syukur Alhamdulillah Sabtu lepas kami dapat membawa permata-permata hati kami ke Kundasang untuk berkunjung ke cattle dairy farm yang menjadi tempat pelancongan terkenal di situ. Jadi di Kundasang sekarang bukan sekadar mencuci mata melihat kebun sayur-sayuran. Tetapi ada juga tempat yang dapat kita rasa pengalaman seperti ladang lembu di Eropah mahupun New Zealand. Tak perlu beli tiket ke luar negara, di Kundasang pun ada, Gambar No. 1 adalah gambaran ladang lembu sebelum sampai ke tempat untuk membeli tiket masuk. Mirip pemandangannya dengan ladang di Eropah pun ada kan.
  Tiket masuk untuk orang dewasa RM5, untuk kanak-kanak yang sudah bersekolah RM4. Lepas dah bayar tiket kereta akan lalu jalan berair. Cuma jalan masuk ke bangunan utama dari tempat bayar tiket sangat teruk. Orang yang dah biasa lalu jalan gravel macam Tukang Kebun pun rasa teruk sangat. Patut diperbaiki jalannya. Naik kereta 4 pacuan roda pun rasa melambung-lambung. Kereta biasa pun boleh masuk juga, just drive slowly and carefully macam speed kereta lembu. If you're pregnant dan senang bleeding, Tukang Kebun tak syorkanlah selagi owner tak perbaiki jalanraya. Tapi dari luar entrance pagar pun bolehlah juga selfie sama sapi.
  Kanak-kanak memang excited tengok lembu. Bukannya tak biasa tengok lembu, yalah lembu tanah rendah tu pun biasa gak tengok lintas jalan kampung yang ada warna putih, coklat atau hitam semua. Cuma excited sebab lembu tanah tinggi di Kundasang ini macam dalam documentary di Eropah jadi lebih teruja. Jika Bahasa Sabah 'Lembu' is 'Sapi'.
  Sampai-sampai je pergi beli ice-cream dulu. Terliur pula tengok pelancong lain menikmati ice-cream atau susu segar. Ice-cream ada perisa coklat, vanilla dan durian.  Ada jugalah tempat macam cafe kalau nak rilek-rilek ada kerusi meja di luar.
  Sambil tunggu anak-beranak pergi beli ice-cream, Tukang Kebun menjamu matalah di luar. Geramnya tengok pokok-pokok bunga crinum berbunga. Lebih-lebih lagi yang jenis ini belum ada lagi. Sekarang di Kundasang memang meriah bunga dari bebawang berbunga sebab dah lama masuk phase musim panas dan kering. Kundasang pun tak sesejuk musim lain, sekadar T-shirt lengan pendek boleh tahan lagi. Cuma cuaca just nice compare kalau turun semula ke tanah rendahlah.
  Sambil habiskan ice-cream dok menatap lembu-lembu je lah di kawasan ini. Yang kat area ni macam saiz lembu remaja lagi. Puas mata memandang kehijauan banjaran crocker sekitar Gunung Kinabalu. Macam di Switzerland rasanya.
  Kalau tumbuhan dari kawasan temperate memang amat mudah tumbuh di tanah tinggi Kundasang ini. Terubat rindu juga tengok pokok crocosmia berbunga di ladang lembu ini.
  Anak-anak paling gembira apabila pergi section kawasan mana anak-anak lembu dan kambing boleh berikan minum dari botol susu atau rumput. Jika nak bagi feeding botol susu sebotol RM1.50, seikat rumput RM1.00 . Very enterprising.
  Sebab saiz lembu dan kambing pun kecik jadi anak-anak pun memang beranilah nak pegang. Dearest husband pula rasa nostalgia sambil urut-urut leher kambing, katanya kalau dulu kerja sembelih kambing syok dapat saiz kambing macam ini. Sembelih 100 ekor lebih dalam sehari pun masih beres dibuat berbanding ram yang dah matang. Dearest husband kata memang jenis kambing ini yang jenis jinak.
  Ada nak dekat sejam juga rasanya kami melepak di tempat kandang ini bagi puas anak-anak bermesra dengan anak lembu dan kambing. Memang ramai nak rasa pengalaman menyusu anak kambing dan lembu dengan botol susu tidak kira umur. Ilhan pula bagi komen susahlah nak beli lembu Mama. Mama pula kata nak beli lembu tak susah kalau ada duit, nak bela yang susah kalau tak gotong-royong. Kalau Mama sorang jaga tak terdayalah kalau Ilhan tak menolong.
 Ada juga platform dalam bangunan boleh pelawat menyaksikan operasi memerah susu lembu. Fresh milk di sini sedap rasanya. Budak-budak suka minum. Mama Papa pun suka minum. Susu dari farm ini boleh didapati di supermarket sekitar Kota Kinabalu dengan label 'Desa Farm'. Jika beli susu segar di sini direct 1 liter sekotak RM6.00.
  Syukur Alhamdulillah anak-anak memang seronok pergi ke sini kali ini. Puas hati Mama Papa. Bukan selalu dapat membawa mereka jalan-jalan. A good experience for the whole family.

  Terima Kasih semua kerana sudi meninggalkan jejak di komen dan silent reader semua. InsyaAllah bila diberi kelapangan nanti Tukang Kebun visit tanya khabar dan ikut perkembangan juga ya. Hari ini baru selesai menjadi penceramah jemputan untuk staff politeknik mengenai pengenalan kepada Teknologi Hijau. Jemputan pun last minit. Ada 3 hari je nak pulun membaca dan buat slide ceramah. Bukan bidang Tukang Kebun, but nice experience jugalah sebab dapat menambah ilmu-ilmu ikut perkembangan hot topic dan new invention. Banyak rama-rama gaklah dalam perut, sebab pertama kali diajak jadi penceramah jemputan.