No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Ahad, 12 Oktober 2014

Sexy Scarlet Lips

   Pertama kali tukang kebun nampak bunga kembang penuh dari kudup bunga jenis Costus Green Mountain minggu ini. Selalunya dah kuncup je. Fulamak Sexy-nya Bibir dia yang merah menyala tu. Dari jauh mula-mula tak perasan tapi sebab mengidam nak makan bud bunga dia, tukang kebun pergilah jenguk mana tau ada yang boleh dipetik makan sambil-sambil buat spot check di kebun bersama si Tigger. Bud bunga yang masih muda-muda lagi tu memang rasa macam makan daun assam gelugor. Kalau yang dah besar gemuk bud bunganya yang dah hampir nak kembang baru rasa fruitty masam manis. Rahsia Supplement awet muda Tukang Kebun sambil spot check kebun.

  Costus Green Mountain ini mudah untuk novice gardener sebab pokoknya ada rhizome. Walaupun tiba-tiba pokoknya layu atau hilang, nanti musim hujan naiklah pokoknya balik. So, its a hard to kill plant in this lowland tropical climate, good for beginners. El-Nino phenomenon also still living with neglect preferable partial shade. Kira macam Sleeping Beauty kalau jenis macam tukang kebun ni yang tak menyiram, nanti masa musim hujan mulalah bangun. So good for busy gardener as well, atau yang rajin travelling. Jangan pula terkejut ingat dah mati, tiba-tiba pokoknya muncul balik. Juga boleh hidup di kawasan "light shade" bagi mereka yang kekurangan ruang atau cahaya tapi nak ada lush green garden. Moreover, a source of food for you. Sedap ni campur dalam fresh salad.

 Info Costus Green Mountain from previous posting (klik sini).

~ Costus Green Mountain ~
1 set of rhizome or pot for RM8.00 (penghantaran 1 Malaysia).

6 ulasan:

nasa mulia berkata...

Memang awet muda tukang kebun ini...teringin jgak nak rasa bunga tu...

Julie M berkata...

MMg sexy lips tu kak hehe... tinggi ke tanaman ni kak?

sud@is berkata...

Subhanallah cantiknya caiptaanNYA, pertama kali tengok bunga sexy ni....

@na berkata...

info sangat menarik...terbongkar sudah rahsia awet muda Tukang Kebun...hehehe

Rahman Palace Steamboat and Grill berkata...

Rasa tak sabar nak dtg kebun bahagia ni.. bg address tau

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Nasa Mulia,

Bukan bunga yang dimakan tapi bud bunga yang belum berbunga lagi.

Salam Bahagia Julie,

Pokoknya sederhana tak de tinggi macam Crepe Ginger adik beradiknya tu. Boleh tanam dalam pasu sebab ada yang tumbuh dalam polibeg saiz biasa tinggi about 50~70cm. Dia ber-rizom jadi pastu tak de lah perlu dalam setakat pasu saiz sederhana juga boleh. Kalau tanam dalam pasu takde setinggi macam tanam di atas tanah tapi berbunga jugalah.

Salam Bahagia Sud@is,

Itulah tak sangka rupa macam bibir bunganya. Agaknya bagus untuk mulut juga kut hehehe....


Salam Bahagia @na,

Awet muda kena jaga makan hehehe....makan yang sihat-sihat segar je.


Salam Bahagia Rahman Palace Steamboat and Grill,

Kami lokasi di Sungai Buloh.