No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Sabtu, 22 November 2014

Tapioca Spicy Stick

 Genap sebulan selepas dearest hubby cucuk keratan ubi kayu di backyard dan dibiarkan ianya tumbuh sendiri dengan rezeki air hujan sekarang, beginilah progressnya seperti gambar di atas. Hari ditanam keratan batang ubi kayu nota posting sebelum ini klik sini. Comel juga nampak bayang-bayang corak daun ubi kayu di tanah macam seni.

  Baru pindah rumah? Tanah padat? Nak pecahkan tanah dan menjadi lebih mudah nak gembur? Tanamlah ubi kayu dulu sementara sibuk nak uruskan hal-hal yang di dalam rumah bila tiada masa lagi nak fikirkan yang di luar dan simpan budget untuk tumbuhan dalam wish list. Dari tanah terbiar untuk sementara waktu ini adalah hasil. Tak sempat nak potong rumput pun takdelah stress nak fikir ubi kayu tu tumbuh tinggi jadi tak kalah dengan rumput rumpai.
  Isi ubi kayu sedap juga dipotong kecik-kecik supaya dapat digoreng dengan ranggup kemudian gaul dengan seasoning home-made yang kita suka menjadi snack sambil berehat. Goreng berlada makan begitu sahaja pun sedap. Kalau tengok kerepek ubi kayu moden sekarang pun takut, banyak dilumur dengan seasoning yang tak sihat macam MSG takut nak makan fikir banyak kali. Kekadang tukang kebun potong ala-ala wedges ubi kentang, goreng dulu dan masak bersama sambal sardin pun sedap pengganti ubi kentang.

 Anak-anak tukang kebun dah tak berapa layan ubi kentang sejak kembali ke tanahair rasa beza sangat dengan yang fresh di sana especially home-grown. Mereka lebih enjoy makan ubi kayu sekarang. Bak kata Big Boss (nenek) padan muka maknya spoil the kids with home-grown jadi the mother kena continue growing fresh food for the kids hehehe..... deria lidah rasa budak-budak ni tak boleh tipu. In a way its good to teach them to eat fresh local-made food, cut cost miles (oil) especially imported food that has to travel so far like plane. Reduce oil usage, cleaner earth, save the environment.

Gardeners lain pula bagaimana, teringin nak makan ubi kayu masak style apa?

~ 7 keratan ubi kayu baka Sabah RM5 ~

6 ulasan:

nasa mulia berkata...

ubi buat kuih, parut dan stim dengan pisang, lepas tu gaul dengan kelapa parut sedap...kalau ada ubi dan pucuk lebih buat online ya.

imm berkata...

rebus n cicah kelapa parut je..syok maminya makan, malam tu baby yg breastfeed meragam kembung perut..alahaii kesian adik hihi..
lepas ni kna makan berpada2 demi sang anak :)

TukangKebun berkata...

Saya nak diana,nak sekali dgn pokok tepus wangi. Tepus wangi saya terbuang masa cabut rumput. X sedar terbuang sekali. :(



Dicatat oleh Ibu Qistina ke Kebun Bahagia Bersama pada 22 November 2014 10:14 PTG

buat gulai tempoyak pun sedap ubi kayu nih...



Dicatat oleh Seri7ujuh ke Kebun Bahagia Bersama pada 22 November 2014 9:06 PTG

Normala Saad berkata...

Ubi kayu memang feveret.Buat apa pun sedap tapi satu lagi bahagian yang kak belum cuba buat dan makan. Kulit dia yang color pink tu.Biasa dengar ada orang makan. potong kecil2 buat masak lemak cili padi sedap...

falraisi berkata...

Sedapnya Diana...saya ubi kureng unless buat kerepek..tapi pucuk dia memang favourite buat masak lemak cili padi.

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Nasa Mulia,

Nostalgia betul memang sedap buat gitu.
InsyaAllah kalau ada rezeki ubi menjadi tahun depan tengok purata taburan hujan. Tahun ni hasil kureng sket sebab kemarau je memanjang.
Thank you for the motivation rajin rasa nak tanam lebih ubi kayu hehehe....

Salam Bahagia Imm,

Nak kena hati pilih jenis ubi kayu tu. Kalau dekat supermarket kekadang takut ubi dah lama tuai jadi masuk angin.
Anak pertama tukang kebun dulu pula masa breastfeeding segala cheese tak boleh makan nanti keluar ruam dia alah. Lama gak mama dia puasa makan pizza.

Salam Bahagia Ibu Qistina,

Aiyo camne boleh tercabut sekali, rumput panjang sangat ke...alahai mesti busy sangat Ibu Qis. Tapi jaga kesihatan tau. InsyaAllah cuba pos esok.

Salam Bahagia MakNgah,

Belum pernah rasa macam syok tu dengan nasi panas mesti bertambah. Thank you for sharing.

Salam Bahagia Kak Mala,

Oh dulu pernah baca boleh makan tapi dah lupa. Thank you for the reminder. Bila ada mood adventure bolehlah cuba nanti.

Salam Bahagia Sha,

Kerepek pun syok juga. Tapi dah makin usia meningkat ni dah tak leh naturally makan banyak rasa lenguh pula pipi kalau nguyah lama-lama hehehe.... tapi still makan banyak kalau pekena kerepek masa petang hujan ni.