No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Rabu, 24 Ogos 2016

Pisang Kadau Kuning

   Syukur Alhamdulillah tahun ini banyak juga rezeki buah pisang jenis kadau baka pisang dari Sabah yang Big Boss seludup beberapa tahun lalu dah berbuah banyak kali. Berbuah banyak kali bermaksudnya dari pokok berbezalah. Nanti tak betul pula pepatah "Takkan Pisang Berbuah Dua Kali". Disebabkan nada sayu Big Boss risau bagi hint hint habis baka-baka pisangnya pupus jika tidak diambil initiatif pindah-pindahkan. Maka tahun lepas kami mula berusaha pindah-pindahkan sulur-sulur pisang kadau yang dah tinggi ke tempat lain. Pisang juga adalah jenis tanaman yang elok praktik amalan 'Crop Rotation'. Tidak elok jika kita tak bertukar-tukar tanaman yang ditanam pada satu kawasan untuk mengelakkan dari virus atau bakteria terkumpul yang dapat memberi kesan terhadap tumbuhan dan tanah tersebut.
 Pada gambar No. 1, No. 2, No. 3, No. 4 dan No. 5 kita boleh lihat perkembangan setandan buah pokok pisang dari mula keluarkan bunganya. Bunga pisang sebenarnya terletak di hujung buah pisang kecil tersebut. Setiap satu buah pisang ada bunganya tersendiri seperti dalam gambar.Yang putih dihujung buah hijau tersebut adalah kelopak bunga pisang.
  Pokok pisang kadau yang tumbuh dalam kawasan redup biasanya dalam 3 sisir kurang berbanding dengan yang di tempat cerah. Kalau di tempat terang boleh juga dalam 5 ke 7 sisir. Jenis pokok kadau setandan sisirnya tak banyak tapi antara satu sisir itu ada jarak jadi mudah sebenarnya nak dipotong pisahkan dari satu sisir ke satu sisir.
   Pokok baka pisang kadau ini biasanya mudah untuk Tukang Kebun bezakan dari pokok-pokok baka jenis lain dalam kebun. Kekadang dah tak ingat pun bahagian mana tanam jenis pisang apa selagi buahnya tak membesar dan meranum. Biasanya pokok pisang kadau seperti yang dikatakan tadi jarak antara sisir buahnya tu ada nampak gap yang nyata. Tambahan pula mesti ada beberapa sisir yang tak menjadi melekat bunganya untuk membesar menjadi buah berdekatan dengan jantung sepeti gambar di bawah. Bukan masalah pollination bila dah perhatikan beberapa kali sebab kalau pisang nangka yang berdekatan dengannya boleh penuh satu tandan. Pisang kadau tidak pula penuh. Ataupun pisang kadau ini ada certain jenis punya perkahwinan debunga baru nak ngam kut macam antara species nya yang tersendiri (pandai-pandai je Tukang Kebun buat theory sendiri). Lain kali Tukang Kebun buat literature research bila ada masa. Hari ini pun curi-curi masa nak hilangkan rindu menulis di blog.
 Ataupun sebab buahnya besar bulat-bulat gebu mungkin sebab itulah sisir yang dihasilkan untuk baka jenis ini tak banyak. Macam baka pisang tandukkan, buah pisang tanduk besar dan panjang tapi sisirnya kurang.
  Buah pisang kadau ini sebenarnya sama species adik beradik dengan buah pisang raja udang yang bila masak warna merah tu. Cuma buah pisang kadau ini bila masak betul bertukar dari warna hijau ke warna kuning keemasan. Rasa lemak manisnya mirip dengan buah pisang raja udang. Tukang Kebun kurang pastilah pisang kadau ini kalau dekat Semenanjung Malaysia panggil apa sebab orang kampung Big Boss panggil pisang kadau. Jika ada kawan-kawan yang tahu, mohon tunjuk ajar.

  Yang berminat untuk merasa buah pisang kadau untuk self-collect hujung bulan Ogos ini boleh juga dapatkan bekalan segar dari Kebun Bahagia Bersama. InsyaAllah buah pisang raja udang pun ada juga. Boleh juga dipos. Bermula dari bulan Ogos ini, Kebun Bahagia Bersama mula juga bekalkan sulur pisang kadau.

~ 1 Sulur pisang kadau RM10.00 (boleh pos) ~
~1 Sulur pisang udang merah /pisang tembaga RM15.00 (boleh pos) ~

~ 1 sisir buah pisang kadau RM5.00 (boleh pos) ~
~ 1 sisir buah pisang raja merah RM5.00 (boleh pos) ~


Self-Collect Day Schedule for August 2016:

~ 27th/28th/31st August 2016 Saturday/Sunday/Merdeka Day morning between 10:30AM~11:00AM in front of Sekolah Kebangsaan Merbau Sempak, Sungai Buloh (near exit Sungai Buloh, Guthrie Corridor Highway).

Fresh goodies available:


~ 1 biji buah nangka masak RM20.00 .
~ 1 biji buah nangka muda RM5.00 .
~ 1 kilogram buah limau mixed RM6.00 .
~ 1 ikat sayur batang ubi keladi RM1.00 .
~ 1 ikat daun kadok RM1.00 .
~ 1 ikat daun salam RM1.00 .
~ 1 ikat daun pucuk asam gelugor RM1.00 .
~ 1 ikat daun pucuk ubi RM1.00 .
~ 10 helai daun nyirik RM1.00 .
~ 1 biji kelapa kukur RM2.00 .

~ 1 beg tanah bakar RM5.00 .


4 ulasan:

norhidana miswan berkata...

ni pertama kali dgr nama pisang kadau nih....

entah dana pun tak berapa kenal kak... tgk rupenye gebu2... ke kt sini di panggil pisang raja... ke bukan... dana pun tak tau

Norish.NN berkata...

Sis Diana...pokok pisang yg ditunggu2.Sy nk order Pisang Raja Udang ni.

insan marhaen berkata...

aku ni walaupun nama jer remaja kampung tapi tiap kali beli pisang goreng selalu bertanya kat penjaja...

ni pisang apa?

tapi aku paling suka makan secara mentah ialah pisang berangan.

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Dana,

Sukar juga nak kenal jenis-jenis pisang ni kan.
Pelbagai bentuk, rupa, rasa dan kegunaan.
Pisang raja lain sikit Dana.

Salam Bahagia Sis Norish.

InsyaAllah hujung bulan Oktober ini tengok masih ada stok baru sulur pisang raja udang.

Salam Bahagia Insan Marhaen,

Kalau makan gitu je memang sesuailah untuk pisang berangan.
Yang popular buat pisang goreng ialah pisang abu atau pisang nipah.