No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Sabtu, 3 November 2012

Bellis Perennis (English Daisy)

 Bellis Perennis atau English Daisy semenjak tukang kebun tanam 3 tahun lalu tumbuh sepanjang tahun secara sukarela. Kalau dibiarkan ianya berbenih maka lahirlah anak-anak pokok keluar pada musim hujan nanti. Kalau baca buku kanak-kanak dari Eropah selalu diceritakan mengenai buat kalung bunga daisy. Walaupun bellis perennis ni nampak macam untuk bunga perhiasan, dikatakan daunnya dan bunganya boleh dimakan (tukang kebun tak pernah makan). Juga digunakan sebagai teh atau vitamin supplement (perlu tanya pakar). Selain itu, bellis perennis juga pada zaman Medieval Europe digunakan untuk membantu proses pemulihan luka atau selepas pembedahan. Pada zaman tamadun lama Rome, pakar bedah pada zaman itu mengerahkan hamba mereka untuk kutip bunga bellis perennis yang kemudiannya dibuat juice untuk dibasahkan kepada bandage untuk merawat luka-luka perang askar Rom pada zaman itu.

Forum perbincangan treatment menggunakan bellis perennis (Klik Sini).

"It is a princely remedy for old laborers, especially gardeners" ~ Burnett.

Anak pokok bellis perennis.
Semasa semai biji benih bunga bellis perennis elakkan semasa ada angin kuat sebab bijinya halus dan ringan senang kena terbang. Ketinggian pokok bellis perennis adalah rendah antara 15-20cm. Sesuai untuk dibuat barisan sempadan atau rockery garden. Pada musim panas, bellis perennis lebih bahagia duduk di kawasan partial shade untuk musim bunga yang lebih lama. Selalu pangkas bunga yang sudah layu bagi musim bunga yang lama.
Bellis Perennis juga boleh ditanam dalam bekas. Kadang-kadang kalau siput kebuluran, siput suka juga makan daun bellis perennis.

 Biji Benih Bunga Organik Bellis Perennis (English Daisy) yang baru dituai dalam bulan Oktober 2012 dispatch mulai pertengahan bulan November 2012. Tiada bilangan terhad pek biji benih bunga bellis perennis untuk dipesan lagi. Gardener yang berminat untuk cuba tanam bolehlah tinggalkan mesej di komen box. Bagi yang belum pernah membuat pesanan dengan Tukang Kebun jangan lupa tinggalkan alamat email sekali.

RM3.00 satu pek anggaran 50 biji benih.

34 ulasan:

Nitesky berkata...

saya nak 1 pek

zamzurina zulkafli berkata...

Saya nak 2 pack

sm forestgarden berkata...

saya nak 1 pek

Mama Pongkey berkata...

2 for me please :-)
Gonna send you an email in a bit, ada surprise sikit :-)

JR berkata...

Berbudi pada tanah memang tak rugi kan...bila tiba masa tuai lah hasilnya....

Farhani berkata...

Reserve 1 pack plz..:D

suka suka berkata...

K Mar 1 pek

Tanpa Nama berkata...

Aida nak satu pek diana :) aida_aminshah@yahoo.com

Aku P@aN berkata...

nak satu pack...

cikmanggis berkata...

banyak khasiatnya English Daisy ni ya...

Tanpa Nama berkata...

Eila juge 1 pek :)

Chantique berkata...

saya nak 1 pek diana

lina razi
razi.lina5@gmail.com

Avia Mishat berkata...

Avia nak satu pek.thanks

TukangKebun berkata...

November dispatch benih Bellis Perennis kepada Nitesky (1), Zamzurina (2), SM Forestgarden (1), Mama Pongkey (2),Farhani (1), Kak Mar (1), Aida (1), Aku P@aN (1), Eila (1), Lina Razi(1), Avia (1).

Total= 13 pack

JR~Tak rugi berbudi pada tanah, kita yang untung.

CikManggis~Dari zaman tamadun awal lagi sudah dipraktikkan. Kalau dekat UK tumbuh merata-rata macam weed.

Zieta collection berkata...

ada lagi? nak 1 pek...TQ

Tanpa Nama berkata...

salam..Diana..akak nak satu pek benih nie ye..k. linda..hhussin71@yahoo.com..

TukangKebun berkata...

November dispatch benih English Daisy kepada Ivy (1), Kak Haslinda (1), Kak Nik (1).

Total = 16pack

huda rahmat berkata...

Salam. Saya orang baru di sini. Berminat nak beli 2 pek benih english daisy. Masih ada ke? ra_huda@yahoo.com

TukangKebun berkata...

Huda yang ini tinggal 1 pek sahaja.

eithusa berkata...

tukang kebun, binih ni masih ada ke? klu ada sy nk 1 pek :)

TukangKebun berkata...

Eithusa~ Baru buat stock check dan tinggal satu sahaja.

eithusa berkata...

ok, tlg simpankan 1 utk sy. nnti bile sy da bank-in duit, sy akn email ye. tq.

TukangKebun berkata...

Eithusa~ OK, No worries.

sarina berkata...

sy nk 1pek:)
Sarina_pen@yahoo.com

TukangKebun berkata...

Sarina~ Boleh. Will email you. Kalau email tak sampai would mean I type wrong address. You can email me (kebunkmg@gmail.com)

Tanpa Nama berkata...

email saya : sarahmarzuki28@yahoo.com

TukangKebun berkata...

sarahmarzuki28@yahoo.com email-ed.

Farah berkata...

Salam Diana, bellis perenis ni ade colour ape lagi ye?

TukangKebun berkata...

Salam Farah,

Bellis Perennis ada juga warna pink dan merah.

sabrina azhar berkata...

bijih benih cypress vine
Biji Benih Bunga Organik Bellis Perennis, Morning Glory Merry-Go-Round Fuji ada lagi x? macam mna nak order

sabrina azhar berkata...

Fresh Fuji Morning Glory random mixed color organic seeds
Fresh Cypress Vine Mixed Colour Seeds
Bellis Perennis (English Daisy)
Tiny Tiny Tiny Moulin Rouge
Heirloom Giant Russian Sunflower
ada stok lagi x?

TukangKebun berkata...

Sabrina,

Biji benih cypress vine ada fresh stock.

Yang lain currently out of fresh stock.

Tira Azme berkata...

Cantiknya. Ada lagi tak? Email saya uk32393@student.umt.edu.my

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Tira.

Tiada fresh seed stock sekarang untuk benih ini.