No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Isnin, 11 Mac 2013

Early Crop Massey Pea


Early Massey Pea

Pernah juga terdengar di majalah Australia dahulu apabila tanya ramai anak-anak yang tidak pernah melihat atau didedahkan di mana sweet pea berasal, Anak-anak menjawab pea keluar dari freezer sebab biasa pergi ke supermarket beli frozen pea agaknya. Maka keluarlah nampak iklan tunjuk ladang-ladang pea dan pokoknya serta bagaimana step-by-step yang ditunjukkan fresh pea dipek dan dibekukan. Tapi yang buat bukan farmer, yang buat kartun burung-burung biru berkicauan (maskot syarikat). Agaknya ada anak-anak pula ingat burung yang tanam kut lepas ini.
Tukang-tukang kebun kecil kami kalau nampak ada pea di kebun asyik mengekor, terus petik dan disuruh kupaskan. Kalau tangan kecil tu kupas takut bertaburan pula precious kacang-kacang pea di bawah tanah kes kelam-kabut atau greedy. Manis biji pea yang baru dipetik. Tukang kebun Ilhan pula jenis lambat makan asyik termenung, sehingga ada satu ketika setiap pinggannya mesti letak kacang pea supaya cepat habis makanannya.
Bila dah rasa kacang pea fresh di kebun sendiri, yang menghairankan bila makan di luar ada masakan yang diletakkan kacang pea tukang-tukang kebun kecil yang selalu berebut tak makan. Tukang kebun perhatikan mereka jentik-jentik je kacang pea tu tepi pinggan. Amboi menyombong pula adik-beradik ni sebab di rumah ada walaupun hasilnya turun naik. Deria rasa anak-anak ni dah sensitive serta peka dengan sayuran organik dan bukan organik.
Tukang kebun menerima beberapa request biji benih kacang pea jadi bulan ni untuk gardener yang teringin nak mencuba.

~Biji Benih Pea ‘Early Crop Massey’ ~
Anggaran 10 seeds satu pek (RM3.00).
Limited 1 pek untuk 1 gardener sebab stok terhad.
Pesanan untuk bulan March boleh ditinggalkan dalam kotak komen.
Jangan lupa tinggalkan nama dan email address sekali ya.
Apabila biji benih sudah ready shipping akan tukang kebun hantarkan email hujung bulan nanti.
Untuk bulan March 2013, kos penghantaran bagi pembelian biji benih di bawah RM20 adalah flat RM2.00 dengan Pos biasa.
Kos penghantaran lebih RM20 adalah RM6 dan melalui pos laju.
Pembayaran adalah melalui bank RHB, CIMB atau Maybank.







28 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Diana simpankan akak benih nie dua ye...kak haslinda...

Avia Mishat berkata...

salam diana..avia nak 1 pek.

zamzurina zulkafli berkata...

Saya nak satu pack

Tanpa Nama berkata...

nak satu ...fahizah_ahmad@yahoo.com

bahulu berkata...

satu pack ya
TQVM

YuS berkata...

D ..ini kalau kat jepun panggil edamame kan?

husni97 berkata...

simpan dekat saya satu pek.tolong hantarkan list senarai benih dekat husnizm97@gmail.com

Mama Pongkey berkata...

One for me please :-)

Rini berkata...

nak satu pek juga ye.

olive berkata...

Hi Diana, pls reserve 1 pack for me. Green pea susah ditanam di msia rite? i had tried many times but tak jadi ja

Tanpa Nama berkata...

Salam bahagia Diana,

Saya nak order satu pek ya.
(Samiah- red_888_soul@yahoo.com)

emmatam berkata...

salam. . saya nk satu pek. dah lama cari

Abdul Razak berkata...

saya nak satu pek please

Dr. H berkata...

Saya nak juga; pokok ini memanjat ker? Dia nak ditanam kawasan panas atau redup?

TukangKebun berkata...

Batch kali ini tukang kebun hanya dapat simpankan 1 pek each untuk Kak Haslinda, Avia, Zamzurina, Fahizah, Bahulu. Husni97 dan Mama Pongkey.

Sebab tukang kebun tak sangka ramai yang berminat, kalau Early Crop Massey kehabisan stok tetapi Pea 'Greenfeast' ada jika berminat boleh inform tukang kebun yang ni pun tak banyak stok.

Yus ~ Yang ni bukan edamame, edamame yang kita biasa makan sambil tengok TV dulu tu soya bean.

Olive ~ In Malaysia, they don't like direct sun much. If hot they will produce flower early when still young so preferabbly morning son or partial shade.

Dr. H~ Pokok pea ada 2 jenis yang memanjat dan bush/renek. Early Crop massey jenis memanjat boleh lebih 1.5 metre tall. Elok kawasan yang menerima separa cahaya matahari.

Natch Amethyst berkata...

alahai..tidak sempat? greenfeast tu mcmana ya, kenapa lain dari yg ini?

Tanpa Nama berkata...

Diana boleh la akak nak pea Greenfeast satu pek ye..k.haslinda

Bib Mohamed berkata...

salam diana, mohon simpankan 1 set.

so maknanya utk saya:
1. beetroot mix
2. western red carrot
3. pea (yang mana2 ada stok)
4. kalau ada purple carrot, nak juga

Bib Mohamed berkata...

salam diana, mohon simpankan 1 set.

so maknanya utk saya:
1. beetroot mix
2. western red carrot
3. pea (yang mana2 ada stok)
4. kalau ada purple carrot, nak juga

Dr. H berkata...

Diana, tolong jadikan benih pea lagi, dan juga cuba ikhtiarkan edamame, saya minat. Lain kali lah gitu ya.

TukangKebun berkata...

Natch Amethyst ~ Greenfeast ni pokok pea jenis renek manakala Early Crop Massey memanjat.

Bib dan Kak Haslinda ~ OK saya simpankan pea greenfeast.

Dr. H~ InsyaAllah kalau ada rezeki.

Zieta green berkata...

1 pek kio...kalau masih ada...

TukangKebun berkata...

Salam Ivy, Yang ini tiada. Tapi Greenfeast pea ada.

Zieta green berkata...

ok buli lah ba tu...mau cuba tanam..

TukangKebun berkata...

Ivy saya simpankan satu.

Juntaian Kesidang berkata...

Assalamualaikum wbt....ada lagikah benih pea...tak kiralah greenfeast ke atau massey tuu...boleh belaka..nak mencuba... kak ani nml59@yahoo.com atau nmldC15@gmail.com

Juntaian Kesidang berkata...

Assalamualaikum wbt...ada lagi ker benih peas...xkiralah yg massey ke atau greenfeast ke...nak cuba tanam... kak ani

TukangKebun berkata...

Waalaikumsalam.

Ada biji benih kacang pea baru dalam stok. Ada saya email.