No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Jumaat, 18 Oktober 2013

Fresh Cupid's Flower Mixed Seeds (Ipomoea quamoclit)

 Pokok bunga cypress vine yang ada pada satu era pernah menjadi popular menjadi pokok bunga hiasan yang melilit-lilit pagar rumah. Pokok bunga cypress vine memang mudah tumbuh di kawasan tropika di kawasan yang menerima cahaya matahari yang banyak. Warna bunga cypress vine yang biasa kelihatan adalah warna merah. Sebenarnya ada juga yang berwarna putih dan juga merah jambu.
 Walaupun pokoknya nampak seperti hiasan, ada nilai perubatan juga pokok cypress vine digunakan di merata-rata dunia ini. Salah satu nilai perubatannya, daun pokok cypress vine boleh ditumbuk lumat kemudian ditampalkan di kawasan yang mengalami pendarahan akibat buasir (hemorrhoids). Ada laporan mengatakan daunnya boleh dimakan tapi perlu dimasak terlebih dahulu, menyejukkan dan boleh mengakibatkan seseorang menjadi mengantuk. Sebab itu, ada yang kata boleh membantu mengurangkan demam (elok mendapatkan nasihat pakar dahulu sebelum mencuba).
 Tuaian biji benih fresh minggu ini di Kebun Bahagia Bersama salah satunya ialah biji-biji benih pokok bunga cypress vine (Ipomoea quamoclit) random mixed warna merah, putih dan merah jambu. Biji benihnya lebih mudah disemai terus di tempat ianya hendak biarkan tumbuh. 
Anak pokok bunga cypress vine baru bercambah dari biji benih (cotyledon stage).

~ Fresh Cypress Vine Mixed Colour Seeds ~

Approximately 30 seeds for 1 packet RM3.00.

18 ulasan:

suka suka berkata...

K mar nak 1 pek..

Tanpa Nama berkata...

Hi Diana,
Pls reserve 2 packets for me. Thanks.. Can I know what is my previous order status..? You have actually miss my shipment. Thks.
Choi Min
hohcmin@yahoo.com

cucubulat berkata...

cantiknya! sy nak 1 pek..nak benih basil jugak.yhatiku@yahoo.com.

nananookie berkata...

Cantik juga dari dekat

TukangKebun berkata...

InsyaAllah minggu depan kami pos Kak Mar punya.

TukangKebun berkata...

Hi Choi Min.
Hope you received your posted goodies already.

TukangKebun berkata...

Sudah pos ke cucubulat.
Moga sudah terima.

TukangKebun berkata...

Dear nananookie selalu tengok dari.jauh je ke.

Seri7ujuh berkata...

DLM setiap pek ada ketiga2 warna?

TukangKebun berkata...

Dear Seri7ujuh,

At the moment, very random weekly fresh mixed, depending on the batch harvested and shipped. Sebab pokoknya lain-lain warna crawling on top of each other jadi tuai sekali semua sama-sama. Kira lucky dip.

Seri7ujuh berkata...

Reserve sy 1 pek, kalau boleh nak warna putih n pink, sbb merah sy dah ada.

TukangKebun berkata...

InsyaAllah kalau ada rezeki adalah ketiga warna antara more than 30seeds per-pek.

tini roslan berkata...

salam... saya berminat nak beli benih pokok ni.. boleh email cara pembeliannya?

kartini.2318@gmail.com

Hanafi Hussin berkata...

Salam.. sy nk beli benih ni ade lagi x?

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Tini Roslan dan Hanafi Hussin,

InsyaAllah minggu depan ada masuk stock segar seeds cypress vine. Kami baru mula tuai minggu ini.

Fz berkata...

Mcmmna mau order

Fz berkata...

Salam...sya nak 1 pek warna pink n purple...ada lgi kah...

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Fz.

Tiada fresh stock sekarang.
Kalau cardinal climber ada fresh stock.