No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Isnin, 21 Oktober 2013

Pinto Peanut

 Tumbuhan pinto peanut atau dikenali juga dengan 'Arachis pintoi' adalah tumbuhan kacang yang mempunyai hubungan persaudaraan dengan kacang tanah ataupun tergolong dalam kumpulan Fabaceae berasal dari sebuah kawasan di Brazil. Bila dilihat secara dekat daunnya memang mirip macam kacang tanah tapi tiadalah kacang tanah yang lumayan yang dihasilkan seperti kacang tanah. Sifat pembiakannya lebih kepada 'creeper' plant  atau menjalar menggunakan rizom yang tumbuh dalam tanah perlahan-lahan spreading bukan jenis tumbuhan yang self-seeded.
 Rupa bentuk muka bunga kacang pinto ini mirip dengan bunga sweet pea yang harum tu seperti bunga pokok kekacang yang lain. Keluarga kekacang adalah jenis tumbuhan yang boleh mengikat unsur nitrogen yang penting dari udara ke tanah dan membantu menyuburkan tanah. Nitrogen adalah unsur penting untuk tumbuhan membesar disebabkan itu ada yang mensyorkan untuk menanam jenis tumbuhan kekacang untuk menyuburkan tanah. Salah satu alternative ialah menggunakan kacang pinto untuk membantu menyuburkan tanah. Ianya juga salah satu tumbuhan yang dapat digunakan di dusun untuk menghalang pertumbuhan rumput dari bermaharajalela dan juga digunakan untuk tumbuhan yang diragut oleh binatang perternakan sebagai makanan.
 Tumbuhan kacang pinto juga sangat rajin berbunga, kalau dah banyak seakan macam bunga liar menutupi padang macam di luar negara sejuk. Setelah mempunyai sistem akar yang kuat, jangan risau kalau pakai mesin rumput yang jenis tolak tu tiap-tiap bulan boleh potong, lagipun pokoknya jenis sangat renek jadi blade di mesin rumput  tak beberapa menjejaskan pokoknya cuma macam kena trim sikit je bila lalu atasnya. Pokoknya bila dah well-established sangat kuat dah biasa dipijak-pijak jalan atasnya. Tumbuhan kacang pinto sudah berbelas-belas tahun menghuni Kebun Bahagia Bersama, slow and steady menjalar di kawasan depan pintu dapur, bukan jenis yang invasive type. Tumbuhan kacang pinto adalah tumbuhan yang bagus sebagai tumbuhan menutupi tanah dan juga mengurangkan rumpai jenis lain untuk bercambah.

~ Pokok kacang pinto ~

1 bekas RM4.

Atau 3 bekas RM10.

Ataupun boleh campur dengan tumbuhan jenis lain di page ' 3 plants mix for RM10 ' .

Boleh tinggalkan pesanan di kotak komen (jangan lupa email) ataupun di (kebunkmg@gmail.com) .


19 ulasan:

@na berkata...

salam Diana, cantik bunga kcg pinto...mudah hidup ya?

TukangKebun berkata...

Salam Ana,
Mudah je yang tumbuh di sini tak jaga pun.

zifa berkata...

Dh lme cari pokok jns ni..bga buat Ttp bumi... Tgk landskap petrol pump tnm pokok ni Sgt cntik... Rs Kat ovesea plak

TukangKebun berkata...

Bagus buat tutup bumi pokok ni, boleh suppress pertumbuhan rumput. Rumput makan zat , yang pokok kacang pinto ini bagi zat ke tanah.

tinidewi berkata...

Berapa banyak perlu ditanam untuk cover tanah seluas 8 x 10 kaki? Dan macam mana cara menanamnya?

TukangKebun berkata...

Kalau nak cuba boleh tanam sepokok antara pokok jaraknya 1 kaki untuk jimat kos tinidewi. Tanamnya tak susah.

eyza berkata...

Interested dgn pinto peanut ni.tp saya duduk pangsapuri yg terhad tp masih ada balkoni dpn dn belakang utk gardening.ada cadangan utk cara tanaman pokok ni utk org mcm saya?

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Eyza.

Pokok pinto peanut ni suka matahari dan boleh saja tanam dalam pasu. Ada bunga yang comel-comel. Kalau nak kasi effect yang menarik. Bolehlah tanam dalam pasu panjang selang seli kan pinto peanut dengan pokok cili atau lain-lain. Sementara tunggu pokok cili di sebelahnya membesar bolehlah nikmati tengok bunga-bunga arachis pintoi.

cik dompot berkata...

Macam mana nak order ye...?

SHAIFOLLAH berkata...

saya berminat utk dapatkan Pinto Peanut.

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Cik Dompot dan Shaifollah,

Pinto peanut tiada ready stock at the moment.

mohd adam berkata...

Salam tuan,
mohon check gmail.
saya pun berminat utk dapat kan benih kacang pinto
-adam.
terima kasih.

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Encik Adam,

Kacang pinto tiada ready stock sekarang.

Arif Spago berkata...

salam..ada ready stcok utk kacang ni x skarang ni? Lokasi dimana?

Unknown berkata...

Pinto peanut dah ada stock ke? Whatups sy 0165577385

TukangKebun berkata...

Tiada stock hingga pertengahan tahun ini sehingga masuk musim hujan semula.

Unknown berkata...

Ada stock sekarang? Whataps 0123698279 ya

gardenerwannabe berkata...

Hi, do you have any stock ready?

gardenerwannabe berkata...

Hi, is arachis pinto available now