No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Sabtu, 19 Oktober 2013

Pokok Ulam Raja

 Pucuk-pucuk pokok ulam raja adalah salah satu salad tradisional tanahair kita. Yang berminat kebun herba, atau makan ulam-ulam, pokok ulam raja jadi kewajipan nak ada dalam kebun. Confession of this gardener, tukang kebun kalau ulam jenis dikategorikan pahit ni susah sikit nak masukkan dalam mulut. Oleh itu, pada mula-mulanya tukang kebun memang tiada rancangan (hajat) rajin nak tanam pokok ulam raja di kebun. Tetapi tiba-tiba tumbuh sepokok ulam raja di depan arah pintu dapur cepat besar sendiri bagaikan johan tanpa tukang kebun sedari. Agaknya biji benih yang diambil oleh beloved husband dari kampungnya ada yang terbang kut dari tempat mengering benih (ataupun yang sorok-sorok teringin nak makan campakkan benihnya) buatkan adanya sepokok ulam raja berdiri dengan segaknya di dalam kebun kami. Bila makan pucuk ulam raja dari kebun sendiri rasa sedap pula setelah kena goda tengok beloved husband makan macam berselera je dengan budu. Tukang kebun pun sekarang dah pandai makan pucuk daun ulam raja. Akhirnya, kami biarkan pokok ulam raja tersebut berbunga-bunga dan benihnya terjatuh-jatuh di tanah mengakibatkan banyak anak-anak pokok ulam raja tumbuh sendiri sehingga menutup pokok-pokok asal lain. Ramai juga gardeners yang bertanyakan mengenai pokok-pokok ulam raja tukang kebun ada atau tidak sebab sudah beberapa kali dicuba dengan biji benih tapi belum ada rezeki. Tanam satu pokok, bila dah berusia pokoknya biarkan sahaja berbunga, InsyaAllah lepas ni tak perlu tanam lagi dengan anak-anak pokok yang muncul bagaikan magic di celah sini sana.

~ Pokok ulam raja ~
1 pot RM4.
Atau 3 pots for RM10.

Ataupun boleh campur dengan tanaman lain dalam kategori ' 3 plants mix for RM10' (klik untuk visit page tersebut).

9 ulasan:

cucubulat berkata...

saya goreng dengan telur dadar,,sedap jugak bg yng tak suka makan direct ulam raja.

TukangKebun berkata...

Terima kasih sharing dengan kami CucuBulat nanti mau cuba juga.

Flora Cinta Mu berkata...

berbakti pada tanah.. tahniah..

TukangKebun berkata...

Tak rugi berbakti pada tanahkan.

Norliza Md Yunus berkata...

salam..ader lg ker benih ulam raja nih?sy nk beli..

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Norliza,

Ada baru lagi tuai biji benih ulam raja fresh stok.

perubatan khalifah berkata...

assalamualaikum.

ulam raja...akhirnya, ada juga yang post tentang ulam ni..terbaekk laa..
erm, ulam raja ni la yang satu-satunya menjadi ulaman satu keluarga kami sejak dari tahun 1998.
satu keluarga tau....ada tanam depan rumah jer...
yang peliknya, makin kita rajin ambil, makin berganda-ganda lak tumbuhnya...
jadi, setiap hari, ada jer bekalan ulam kami, alhamdulillah.
ok, cerita dari segi effectnya pada kami,
yang saya tahu, satu keluarga kami tiada penyakit kencing manis, darah tinggi, kolesteroldan segala yang merbahaya, demam-demam sikit tu, ada la...
selain tu, kami adik-beradik bukanlah jenis yang rajin belajar, jadi, mungkin ulam raja ni ada kesan mencerdaskan fikiran...tak rajin study, tapi result maintain bagus.
salah sorang adik saya wakil chess peringkat negeri.
tentang awet muda pula, haha, yang ni paling best, purata kawan-kawan jangka yang umur kami 10 tahun lebih muda dari sepatutnya....serius.
jadi,amat sesuai bagi wanita yang pentingkan kecantikan semulajadi.
selain dari tu, tak pasti ada lagi ke tak...haha.
semoga info ini dapat menaikkan semangat kita untuk menghargai alam dan khazanahnya.
#blogspot:rawatankanser2013

Nurjahan Ali berkata...

Salam saya nak beli ulam raja....
Boleh bg sy nun puan/tuan utk tnya lbh lanjut

rezzannie berkata...

salam...masih ada jual lagi anak pokok ulam raja??