No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Selasa, 8 Oktober 2013

Si Seri Pagi dari minggu lepas (Ipomea variada/tricolor)

Presentation17

Minggu lepas ketika lalu-lalang di depan batas yang menjadi semak dek neglected sambil mengintai buah-buah pokok sawo matang dah mula meranum ke belum, baru perasan rupanya pokok morning glory (Ipomea variada/tricolor) dah berbunga rupanya. Warna bunganya yang ‘tricolor’ tu memanggil-manggil untuk dibelek. Tukang kebun lupa ada semai biji benihnya (direct-sowing) bersebelahan pokok-pokok kacang tanah tadong yang merimbun pokoknya. Erk…seperti biasa baru terhegeh-hegeh nak kemaskan batas kacang tanah ini apabila intai kacang pun sudah mula tumbuh dan bahagian bawah pokok nak kena timbus dengan tanah sambil tarik ‘weed’. Tengah tarik-tarik weed…opppsss kelam kabut atau pening dengan matahari yang dah mula menegak (11AM lebih) di kepala, tukang kebun tersilap tarik semua akar keluar pokok morning glory yang tengah berbunga sekali. Cepat-cepat ditanam kembali, nasibnya baik hidup juga tak habis riwayatnya. Batas ini 1X1 meter persegi bucunya ditanam Nanas Madu Sabah dan sambil menunggu di tengah-tengah ditanam kacang tanah supaya tanah lebih produktif.
z

Bentuk kudup bunga Ipomea variada sangat menarik macam spiral atau screw di bahagian kuntuman bunganya yang akan kembang kemudian. Bunga Ipomea variada yang di dalam gambar namanya ialah ‘Blue Star’. Bulan ini ditawarkan bunga Ipomea variada yang juga dicampur dengan jenis-jenis warna lain. Pokok bunga Ipomea variada mixed bulan ini adalah jenis memanjat.
Presentation18

~ Biji Benih Bunga Seri Pagi Blue Star (Ipomoea tricolor)~
1 pek anggaran 7 seeds (RM3.00) .

6 ulasan:

NJ berkata...

cantik warnanya.. sekali tengok, mcm bunga buat dari kertas lak.. :)

Julie M berkata...

cantiknya...

TukangKebun berkata...

Sentuhan kelopak pun rasa macam tissue NJ.

TukangKebun berkata...

Mewarnakan kebun.

Flora Cinta Mu berkata...

cantiknyaa.. menyerlah warnanya..

TukangKebun berkata...

Flora Cinta Mu ~ Tertarik kepadanya, rajinlah nak mengemas di belakang ;) .