No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Isnin, 16 Jun 2014

Biji Benih Petunia Campur-Campur (Non-Hybrid/Not F1)

 Bulan ini memang rasa penangan fenomena El-Nino. Teringatkan sehari sebelum kenduri kahwin kakak kawan perempuan tukang kebun Ilhan sekelas hujan turun sangat lebat hampir 2 minggu lalu. Begitu lebat sehingga pokok besar canistel menghadap dapur boleh terbaring sebab dalam tanah terdapat banyak air. Manakala kawasan kolam di belakang air sampai penuh tinggi begitu juga dengan kolam ikan koi di depan rumah melimpah penuh. Teringat juga betapa rancaknya choir si katak selama 2 hari di kawasan kolam tersebut. Dari hari hujan lebat tersebut hingga kini pula tiada setitik air hujan turun dan cuaca begitu panas. Begitulah perangai El-Nino, takut hujan akan datang juga menjadi hujan yang datang sekali banyak air hujannya boleh mengakibatkan banjir kilat.
 Untuk kalendar cuaca di kawasan Kebun Bahagia Bersama, bulan June memang bulan yang paling panas. Tahun lepas pun seakan sama. Tahun lepas pula masalah jerebu yang melanda. Biasanya bulan June nak kena rajinkan diri menyiram. Cuaca begini lebih kepada projek kemas-kemas semak di sana sini. Biji benih petunia elok semai masa hujan kerap bertandang. Kalau tiada hujan dan panas, sifat bersabar paling bagus. Biji benih petunia walaupun halus dia tahan lama jadi tak perlu risau. Stok adalah terhad jadi siapa cepat dia dapatlah dulu.
~ Biji benih petunia campur-campur ~
Anggaran 50 biji benih dalam 1 pek berharga RM3.00 .

22 ulasan:

suka suka berkata...

K Mar 1 pek..

Tanpa Nama berkata...

Salam,

I send an email of ordering to you.
rosniwatiamir@yahoo.com

TQ

TukangKebun berkata...

Terima kasih Kak Mar punya bahagian dah simpan.

Salam Rosniwati,
Replied you email already.

Ibu Qistina berkata...

Diana nak 2 pek diana. :)

TukangKebun berkata...

Untuk batch ni last 2 packets goes to Ibu Qistina.

Bulan June 2014 dah habis stock.

Tanpa Nama berkata...

Saya nak order 3 pek benih petunia.Segera ye....he he.

Norul Ain Mohd Yusof berkata...

Saya nak order benih petunia...3 pek.

TukangKebun berkata...

Biji benih petunia mixed out of stock.

Tanpa Nama berkata...

Kak lokasi kat mana ni yer...sy nak la 3 pek

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia.

Yang ini dah out of stock.
Tinggal yang jenis petunia wild shanin sahaja.

che hasnah che ismail berkata...

Mcmne nk order

che hasnah che ismail berkata...

Askm mcm ne nk order benih bunga ni

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Che Hasnah.

Stock baru masuk. Boleh pesan hantar email ke (kebunkmg@gmail.com) .

Che Hasnah Che Ismail berkata...

Saya nak satu pek

TukangKebun berkata...

Boleh pesan ke kebunkmg@gmail.com Che Hasanah

Tanpa Nama berkata...

Macamna nk oder

TukangKebun berkata...

Email ke (kebunkmg@gmail.com) untuk penerangan lanjut.

Lyna Zulkefli berkata...

Macam mane no order
Syalyna01@gmail.com

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Lyna Zulkefli.

Biji benih petunia tiada ready stock sekarang.

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Lyna Zulkefli.

Biji benih petunia tiada stock sekarang.

nor berkata...

Salam, ada lg biji benih petunia?

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Nor.

Biji benih petunia tiada ready stok sekarang.