Antara jenis udang segar yang diminati tetapi jarang-jarang dapat dibeli segar belum diproses sekarang mahupun di tamu ataupun pasar jarang kelihatan adalah kalau di Jepun dipanggil 'Sakura Ebi'. 'Sakura' adalah bunga cherry blossom, manakala 'Ebi' adalah udang. Bila baru segar ditangkap warnanya dikatakan seperti bunga sakura. Entah kenapa nama panggilannya dalam bahasa tempatan tidak keluar dari kepala hari ini.
Selain dari udang yang jenis bersaiz sederhana, udang kecil adik beradik sakura ebi ini pun sedap sungguh dibuat cekodok atau cucur udang. Ranggup bila dibuat cekodak dan rasa ada air masin lautnya. Orang Jepun pun semasa musim sakura ebi suka buat sakura ebi fritters/cekodak makan dengan tempura lain bersamaan nasi ataupun soba/udon. Campur dengan nasi goreng sebagai perencah pun sedap.
Beberapa bulan lalu dalam bulan Mei terserempak penjual jenis sakura ebi segar di Tamu Tuaran, perasaan ingin mencuba lalu belilah sepiring. Simpan dalam fridge berhampiran tempat simpan sayur, lalu keesokkan paginya Tukang Kebun buat cekodok campur tepung gandum dengan 2 biji telur ayam kampung serta daun-daun herba.
Syukur Alhamdulillah anak-anak suka makan cekodok udang sakura yang ranggup. Gambar cantik hiasan tak sempat nak buat hehehe....biasalah dalam dapur sambil menggoreng pun banyak multi-tasking tak cukup tangan. Rayyan ini kena denda buat buku latihan sambil teman Tukang Kebun buat sarapan di dapur. Sambil itu snacking.
Antara herba yang boleh diselitkan juga dalam bahan cekodok sakura ebi ialah ginseng jawa. Bunga pink ginseng jawa macam bentuk sakura pun boleh dimakan dan dicampurkan sekali. Bila dah dimasakkan sekali dalam cucur yang fussy eaters pun tak perasan kan. Pokok ginseng jawa adalah pokok herba yang bila berbunga nampak seperti pokok hiasan yang sesuai juga ditanam dalam pasu.
Biji benih dan anak pokok ginseng jawa back available semula dalam ready stok kami untuk yang berminat untuk mendapatkan pokok ini.
~ 1 anak pokok ginseng jawa RM4.00 ~
Manafaat dan cara menjaga pokok ginseng jawa boleh dibaca dalam posting-posting sebelum ini (click sini).
5 ulasan:
Udang Geragau/Udang Cencaluk/ Udang Belacan (Sebutan d Semenanjung). Jika di Sabah di panggil Bubuk.
Dekat Johor dipangil "udang pepai" memang sedap dibuat jemput-jemput udang atau penaram .
Masa duduk di kuala dulu, selalu jugak menyondong udang pepai ni.
Buat belacan pun ok.
Ya.udang Geragau. Ada jugak yg pggl Udang Kepal..
Salam Bahagia.
Terima kasih dapat refresh minda kami, pelbagai panggilannya ikut negeri.
Salam Bahagia Warisan Petani,
Wah syoknya belum lagi dapat pengalaman begitu.
Salam Bahagia Sis Norish.
Sekarang ini bisa nampak dalam botol sahaja dijadikan cencaluk.
Nak dapatkan yang segar jarang-jarang kan.
Catat Ulasan