No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Khamis, 4 Oktober 2012

Carrot Organik Western Red

 Lobak merah @ carrot adalah antara sayur yang paling digemari dan sekali seminggu mesti makan carrot. Tukang kebun setiap bulan kena simpan ruang dan semai carrot untuk anak-anak. Tukang kebun Rayyan kalau mamanya baru cabut carrot tak sabar-sabar nak makan, mamanya habis kena harassment dalam kebun. Cepat-cepat cuci tak buka kulit pun terus si Rayyan makan. Pastu minta lagi sampai tinggal beberapa batang sahaja kalau tak kata stop. Carrot Western Red adalah antara variety yang termasuk dalam jenis carrot yang heat-tolerant berasal dari Western Australia ianya sesuai disemai sepanjang tahun, tapi dielakkan pada musim mid-summer yang kebiasaannya cuaca sebelah siang mencecah lebih 40 degree Celsius. Carrot Western Red adalah jenis yang besar dan purata panjangnya 25cm. Kalau nak tanam dalam bekas elok lebih 30cm. Elakkan dari beri baja tahi ayam kepada carrot sebab baja ini mempunyai kandungan nitrogen yang tinggi dan tak sesuai untuk carrot. Nanti nampak daun carrot subur menghijau tapi isi tak seberapa. Carrot sedia untuk dituai antara 4~5 bulan.
Anak-anak pokok carrot dari benih baru bercambah tumbuh rapat-rapat menunjukkan percambahan yang baik. Kalau nak carrot batang yang besar perlu cabut dan beri ruang antara anak pokok. Tukang kebun biarkan sebab selalunya ada je yang makan bila baru bercambah (kegemaran siput) atau pun tukang kebun Rayyan suka hati sahaja cabut ingat dah ada akar. Kalau ini berlaku, sekurang-kurangnya ada lagi spare anak carrot nak tumbuh. Kalau pokok-pokok carrot tumbuh rapat sangat and rubbing shoulders, inilah yang berlaku....
Tukang kebun mula-mula ingin nak tuai carrot Western Red ini saiz baby carrot untuk Rayyan sebab selalu tak cukup untuk bahagian dia nanti ahli keluuarga lain tak dapat rasa tapi si tukang kebun kecil dah tinggal dengan nenek di Sabah sejak bulan lepas buat sementara waktu. Jadi over supply carrot pula sekarang dan carrot pun dah tak baby lagi. Sebab tukang kebun semai dalam bekas kedalamanan tanah 15cm , akarnya dah tumbuh lebih 15cm dan mencecah dasar bekas tersimpul-simpul akar carrot dan senget.

 Banyak juga boleh dapat carrot tanam dalam satu bekas. Yang di bawah itu pun cuma setengah hasil dari bekas sama, setengah lagi dah selamat kami makan. Carrot Western Red sangat produktif di dalam kebun dan pertumbuhannya sangat bagus dalam pelbagai cuaca tak de terganggu pertumbuhannya dengan perubahan cuaca.


~Biji Benih Organik Lobak Merah Western Red (RM3.00-anggaran 100 seeds satu pek)~

Stok Habis. Tukang kebun tengah tunggu pokoknya berbunga.

Kos penghantaran bagi pembelian apa jenis benih yang berharga RM3.00 satu pek dengan jumlah bilangan kurang 15pek adalah RM5.00.
Kos penghantaran bagi jumlah pembelian lebih dari 15pek untuk apa sahaja jenis benih satu pek berharga RM3.00 adalah percuma.
Pembayaran melalui bank RHB atau CIMB.

Sebarang kemusykilan, jangan segan bertanya (kebunkmg@gmail.com).

19 ulasan:

suka suka berkata...

K mar satu pek

sm forestgarden berkata...

saya satu pek

shiro82 berkata...

saya pun nak juga. :)

Mama Pongkey berkata...

Saya nak 2! :-) Saya suka carrot, geng Rayyan juga!

TukangKebun berkata...

Diana dah reservekan untuk Kak Mar, sm forestgarden, shiro82 dan Mama Pongkey.

Zieta collection berkata...

1 pek pls..kalau masih ada...

Tanpa Nama berkata...

Ada lagi ke? Saya nak satu pek.aida here

Tanpa Nama berkata...

Btw i org sama yg tanye u pasal seed in ur blog kebun malay kadazan girls :)) nak seed ni. Plss reserve utk i :))

TukangKebun berkata...

Salam Aida, dah reservekan untuk you.

Adam Ibrahim berkata...

I want one packet. nocturnalb@gmail.com

TukangKebun berkata...

Sorry Adam, at the moment out of stock.

Tanpa Nama berkata...

Ada lagi tak sy nak 1 pek...
Haifazahra10@gmail.com

TukangKebun berkata...

Haifazahra10@gmail.com ~ Yang ni ada dan saya ada hantar email.

Poji Aslah berkata...

Ada lagi x...akak nak. tq.

TukangKebun berkata...

Salam Kak Aslah,

ada kami simpankan.

Tanpa Nama berkata...

salam.. sy husna.. ade lg ke biji benih carrot 2..

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Sis Husna.

Dalam stok sekarang ada jenis Kuroda dan Paris Top Market carrot.

marissaislam berkata...

Saya nak sangat satu pek.. ada stok western red nanti mohon saya nak..

Bagaimana nak contact ya..?

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Marissaislam.

Tinggal Kuroda carrot sahaja dalam stock.
Pesanan boleh email ke (kebunkmg@gmail.com).