No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Sabtu, 20 Oktober 2012

Cape Gooseberry Golden Nugget (Physalis peruviana)

 Seronoknya petik buah Cape gooseberry golden nugget makan terus dalam kebun sekarang. Yang dah betul-betul masak emas kekuningan buahnya rasa sangat manis dan yang di perantaaran hijau bertukar ke kuning pula masam masam manis. Sedap juga kalau dicincang campur dalam sambal ataupun ala Mexican salsa. 
 Pokok Cape gooseberry boleh ditanam di dalam pasu dan boleh tumbuh melebihi 70cm tinggi. Satu pokok cape gooseberry menghasilkan buah yang banyak macam Chinese lantern tergantung. Buah yang masak selalunya boleh diketahui apabila ianya mudah tanggal dari batang semasa dipetik. Pokok cape gooseberry golden nugget boleh hidup sekurang-kurangnya 3 tahun.
 Bunga pokok cape gooseberry golden nugget.

Bilangan offer biji benih Cape Gooseberry Golden Nugget tukang kebun tak pasti ada berapa pek dapat sebab tengah sambil-sambil menuai dah banyak buah dah masuk perut Tukang kebun. Tukang kebun lagi motivate nak makan buahnya dari tuai benih hehehe....

Untuk gardener yang berminat nak cuba tanam Cape Gooseberry Golden Nugget and nak booking please write in the comment box please. Pada siapa yang tiada blog pun boleh leave booking in the comment box as well by leaving your name and gardener yang belum pernah in contact dengan tukang kebun don't forget to leave your email. Untuk pre-order November biji benih Cape Gooseberry Golden Nugget kali ini, tukang kebun terpaksa terima booking by leaving comment sahaja dan bukan melalui email <sorry> sebab I might forget. Senang juga nak tahu siapa yang book in first.

~Pre-Order Fresh Organic Open-Pollinated Cape Gooseberry Golden Nugget~
Approximate 30seeds per-pack (RM3.00).

54 ulasan:

Dira berkata...

Mcm best... Senang tanam ke klu kt msia ni?

Aku P@aN berkata...

saya nak 2 pek - Farhan(mussel4lobster@yahoo.com)

jaybahry berkata...

Pls reserve 1 packet for me, pls. I'll forward my other orders later. Tks - jaybahry@gmail.com

Cik CT berkata...

Salam, sy masih blom terima benih..sy dh email details pembayaran..harap maklum..email strawbeyi@gmail.com

suka suka berkata...

K mar 1 pek

Farhani berkata...

Reserve 1 pack for me..thanks

Tanpa Nama berkata...

nak 1 pek , thanks ...... fahizah

Tanpa Nama berkata...

Salam Diana, Eila nak 1 peket jugak gooseberry ni yerk.Eila sepang-ade emel Eila kan:)

TukangKebun berkata...

Dira~ InsyaAllah lagi mudah dari strawberry atau tomato nak jaga. Cape Gooseberry ini berasal dari South America.

Cik CT~ Sudah dikirim benihnya kelmarin. Mungkin sampsilah Isnin atau Selasa tengok kepada kesibukan Pos Mslaysia.

Sudah confirm benih ini dapat dikirim hujung bulan November kepada Farhan, Jaybahry, Kak Mar, Farhani, Fahizah dan Eila.

Tanpa Nama berkata...

Pls reserve 1 pk for me ... Molly targ3t@gmail.com

Sam berkata...

Salam bahagia Diana,

Saya nak reserve 1 pek ya.
( red_888_soul@yahoo.com )

Mama Pongkey berkata...

1 for me, kalau ada lagi lah.. Hehehe

zamzurina zulkafli berkata...

reserved for me satu pack ye. n pls reply my emel on the total amount tobe paid. tq. zamzurina@gmail.com

Avia Mishat berkata...

salam..saya nk 2pek yer..kalau masih ada lagi..thanks.

gardener berkata...

Saya nak satu pek kalau Ada lagi

TukangKebun berkata...

Hi Molly, Samiah, Mama Pongkey,
Zamzurina, Avia and gardener, ok dah reservekan.

Note:14 packs already reserved.

Dira berkata...

Ok la..lupe nk jenguk balik entri ni.. Boleh reserve untuk sy sekali?

Zieta collection berkata...

ba kasi 1 pek...gooseberry ni kami panggil d sini (tambunan) "Kuluput" mungkin yang ni lebih sedap kn...memang kesukaan budak2 ni...mau cuba juga tanam kalau tak termakan banyak mulut pet mau makan....:)

mat jon berkata...

tukang kebun, saya nak satu tqvm

lynnhelite berkata...

Lynn nak 1 pek pls..

Tanpa Nama berkata...

Diana, aida nak satu pek. From melaka. aida_aminshah@yahoo.com tq very muchh

TukangKebun berkata...

Confirm reserve untuk Dira, Ivy, Mat Jon, Lynn dan Aida - one pack each.

Ivy~ Oh panggil keluput. Gambar avatar Ivy baru sangat kiut.

Note: 19 pack dah reserved.

Sola Hadi berkata...

saya nak 1pek

Sola Hadi berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
TukangKebun berkata...

Sola Hadi~ OK Tukang Kebun reserve kan.

Note: 20 pack dah reserve.

Tanpa Nama berkata...

Slm,saya baru kat cini.. Nak 1 pek.. Klu nak order benih lain cmne ek? Proses pembayaran cmne plak? TQ.. Murnirahmat86@yahoo.com

Tanpa Nama berkata...

Wahhh.. Sgt menarik.. Pokok mnjalar mcm anggur ke? TQ ntuk pmberitahuan.. Murni_banting

Dira berkata...

Takut terlepas pandang..kalau benih dah tersedia utk pengeposan, inform sy thru email ye.. adekpijat@gmail.com

TukangKebun berkata...

Murni~Boleh hantar email ke tukang kebun untuk order benih lain. Benih yang pre-order boleh tinggalkan komen nanti bila benihnya ada akan tukang kebun contact. Pokoknya tak menjalar. Pokoknya macam climbing tomato.

Dira~ InsyaAllah akan tukang kebun contact lepas 17hb bulan ini.

huda rahmat berkata...

Salam. Saya org baru di sini :). Masih ada lagi ke benih ni? Jika ada, mahu tempah 2 pek. ra_huda@yahoo.com

TukangKebun berkata...

Salam perkenalan Huda, Yang biji benih ini masih ada lagi.

Pauline berkata...

Reserve 1 pek. thermomixstickers@gmail.com. Macam mana nak bayar?

TukangKebun berkata...

Hi Pauline. I have sent you an email from us about details. Hope you received it. Or you can also send us an email (kebunkmg@gmail.com)

Natch Amethyst berkata...

macam tomatillo, tapi bila tengok daunnya langsung tidak sama.. macamana dengan pollination dia? adakah sama dengan tomatillo perlu dua pokok berlainan atau ini sendiri berbuah> atau perlu bantuan tangan/lebah utk pollination?

TukangKebun berkata...

Natch Amethyst~ Memang daunnya berbeza dengan tomatillo. Self-pollination sebab tak pernah pun buat manual pollination. I think like tomato pollinationnya. Buahnya juga lumayan tak pernah perlu tolong pollinate jadi boleh rilex.

wadi noah berkata...

sis sye nak jugakk,benih gooseberry 2 pek dan kalau boleh benih nansturtium 2 pek..ni email sye.. wadinoah@yahoo.com

TukangKebun berkata...

Wadi Noah~ Masih ada benih cape gooseberry ini email ke sis ya.

Natch Amethyst berkata...

mahu order ni nanti dalam tempoh terdekat.. tomatillo di rumah habis diratah budak2 yang datang melawat.. husband mau saya tanam pokok yg serupa, tapi rasanya mau tanam yang ini sebagai pengganti..

TukangKebun berkata...

Natch Amethyst ~ Yang ini rasanya lebih manis dari tomatillo apabila sudah ranum.

NJ berkata...

Saya jumpa sejenis pokok yg buahnya seakan googseberry..tahu tak pokok apa ni?
http://whatever-ville.blogspot.com/2013/05/pokok-apakah-ini.html

TukangKebun berkata...

NJ~ Yang ini pokok letup-letup rasanya.

Tanpa Nama berkata...

SY- kalau ada stok lagi, boleh hantar 1 pek? Nak cuba buat jem.

samarinda berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
TukangKebun berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
TukangKebun berkata...

Buat masa ini tiada stok extra.

waliz berkata...

kalau ada saya nak satu pack. my email lyzaalogan@gmail.com. tq

waliza

TukangKebun berkata...

Dear Waliza.
Pokoknya berbuah tengah tunggu buahnya ranum. Tak pasti bila dapat tuaian biji benih segar. Semoga selamat dari ancaman tupai.

Tanpa Nama berkata...

bila ada stok, simpankan utk saya 1 pek.tq
azira_73@yahoo.com

Anak_melor berkata...

Biji benih da ada stok? Boleh reservekan untuk saya 1 pek? Macamana nak buat pembayaran? Tq.

hizriesauti@gmail.com

Tanpa Nama berkata...

Hi..saya medelin..saya mahu 1pek bj benih..htr jg cr pembayaran.saya jg minta no.fon.x berapa pdi pakai email..ni email saya

Ubahmarima@rocketmail.com

Tanpa Nama berkata...

Reservekan untuk saya k sis 1paket..tq..

Email: ubahmarimar@rocketmail.com

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia.

Tukang kebun ada informed melalui email ke Waliza, Kak Azira, Anak Melor dan Medelin mengenai tuaian fresh cape gooseberry seeds minggu ini.

Tanpa Nama berkata...

salam.. ad lg x benih
cnaa1993@yahoo.com

dalla berkata...

Salam, ada lagi ke benih gooseberry nih.
snorazah@yahoo.com. Tq