No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Selasa, 23 Oktober 2012

Tuaian baru biji benih hon tsai tai

 Hon tsai tai adalah sayur choy sum yang batang dan urat-urat daunnya berwarna ungu. Ini bukan sayur hybrid, sayur heritage dekat Vietnam lebih terkenal sayur hon tsai tai ini. Ini kali ketiga kami kumpul benih organik open-pollinated hon tsai tai di kebun kami. Gambar sayur hon tsai tai yang tumbuh dalam bekas polystyrene sudah selamat daun-daunnya dicorakkan oleh ulat bulu atau siput semasa ketiadaan kami di rumah dekat 3 minggu sebab nak temankan Rayyan di hospital Royal Children Hospital, Melbourne. Mentang-mentang tukang kebun tiada di rumah. Disebabkan bila balik dari Melbourne rezeki sayur-sayuran di taman banyak tak termakan pula hon tsai tai dalam bekas ini sampai dah sarat berbunga-bunga. Seronoklah si labah-labah dan bantu menghasilkan biji-biji benih hon tsai tai yang menjadi.
 Pokok bayam merah pun sibuk menyelit antara pokok hon tsai tai. Kalau nak tengok gambar sayur hon tsai tai lebih jelas dan more info pergi ke posting ini (click here). Tukang kebun dah testing biji benih hon tsai tai batch fresh ini, percambahan baik dan tiada cross-pollination true type. 


14 ulasan:

Aku P@aN berkata...

saya nak satu pek - farhana

suka suka berkata...

K Mar 1 pek

Farhani berkata...

Reserve for me 1 pack :D

sm forestgarden berkata...

saya nak 2 pek

Tanpa Nama berkata...

assalam diana, nak satu.......... fahizah. tq

zamzurina zulkafli berkata...

saya nk satu pack (zamzurina@gmail.com)

Mama Pongkey berkata...

Nak 1 pek ye :-)

TukangKebun berkata...

Farhana, Kak mar, Farhani, SophieMohd, Fahizah, Zamzurina dan Mama Pongkey~ Reserved 1 pack each.

Note: 7 pack already reserved.

makcikmanggis berkata...

oh rayyan kat sana ya:)

Selalunya bila kami ke Pasar kami akan pilih sayur berdaun yang ada lobang kerana nak kurangkan sayuran yang disembur racun seranggga.yang cantik tanpa kesan serangan ulat dan serangga.

Tanpa Nama berkata...

Aida nak satu pek diana aida_aminshah@yahoo.com tq!

Avia Mishat berkata...

As Salam...,saya nak 1 pek yer.thanks.

Nudabuffy berkata...

Oh.. hon tsai tsai rupanya. Berlagak semai tak label lepas tu lupa. Hahah.. ada lah beberapa pokok yang tumbuh. Tapi taklah subur macam diana punya.

TukangKebun berkata...

Makcikmanggis~Rayyan dekat Telipok, Sabah bersama dengan atuk dan neneknya. Diana dah phobia beli kubis di pasar sebab bila tanam sendiri tahu betapa sukar nak grow perfect looking kubis. Kalau pergi kedai organik pun tengok dia tulis kubis dijual kena minimal spray.

Nudabuffy~Diana punya yang gambar tu tumbuh masa banyak musim hujan. Tapi siput meriah party makan daunnya.

REserve sudah untuk Aida dan Avia.

Note:9 reserved.

TukangKebun berkata...

Simpan untuk Kak Nik 1 pek.

Note : 10 Reserved.