No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Khamis, 10 Januari 2013

Biji Benih Paling Segar Bulan ini ~ Sengkuang

 Biji Benih paling segar bulan January ini adalah biji benih sengkuang. Tukang kebun dalam proses hendak tuai ubi-ubi sengkuang dan akan bersihkan kawasan tersebut untuk menanam tanaman lain (nak praktik crop-rotation sudah 2 kali tahun ni tanam sengkuang di tempat sama). Sambil itu akan tuai juga kacang sengkuang yang telah kering di atas pokoknya. Hujan telah beri petanda kepada tukang kebun apabila tersembul keluar biji sengkuang dari tanah yang saiznya sudah elok untuk dituai. Kalau dibiarkan tua dan membesar lagi kurang manis. Yang lagi muda lagi manis rasanya. 
 Sengkuang adalah dari keluarga kekacang (Fabaceae) dan disebabkan itu tidak memerlukan baja yang mempunyai kandungan nitrogen yang tinggi. Nanti banyak saja daunnya. Pokoknya boleh memanjat 2-4 meter jadi seeloknya boleh sediakan tempat untuknya memanjat. Menjimatkan ruang sebagai tanaman yang sesuai untuk vertical gardening. Boleh juga ditanam dalam bekas.  Sengkuang adalah tanaman yang sukakan kelembapan tinggi dan cuaca tropika. Sengkuang sebenarnya berasal dari Mexico dan dikenali dengan nama Jicama (HICK-a-ma) atau Mexican turnip/ Mexican Yam. Semasa penjajahan Spanish di negara Filipina bermula perkenalkan tanaman ini di Asia. Di Filipina sengkuang dipanggil 'singkamas'. Sengkuang mempunyai kandungan rendah kalori dan rendah lemak jadi sesuai sebagai diet food. Sengkuang juga banyak fiber jadi dapat control appetite atau selera makan kita dari makan banyak benda lain yang tidak berkhasiat atau untuk kontrol berat badan.
 Pesanan biji benih sengkuang untuk bulan January ini akan tukang kebun tambahkan juga kacang sengkuang untuk dikopek sendiri ambil biji benihnya selagi stok masih ada. Generasi kedua biji benih sengkuang yang dikumpul dari kebun Bahagia Bersama.

Biji benih Organik Sengkuang~
$3.00 satu pek  dengan anggaran 15 biji benih.
Sengkuang Bulk Seed ~ Approx. 70 seeds for RM10.

Disebabkan masalah pos biasa yang dialami dalam bulan Disember 2012, postage pesanan benih bagi bulan January di bawah RM10 adalah flat RM2.
Tetapi bagi pesanan jumlah biji benih lebih RM10 akan dihantar dengan pos laju dan kos penghantaran flat RM5.

21 ulasan:

zamzurina zulkafli berkata...

Saya nk satu pack

Tanpa Nama berkata...

salam..Diana akak nak satu ye...
k.haslinda-hhussin71@yahoo.com

sm forestgarden berkata...

assalam diana,

terima kaseh hantaran dua keping benih.

Zieta collection berkata...

ba kc 1 pek yg ni...hari tu sengkuang yg saya tanam kena angkat semut...gagah betul semut itu :)..

TukangKebun berkata...

Zamzurina dan Kak Haslinda -OK.

SM Forestgarden~ Waalaikumsalam. Sama-sama :).

Ivy~Memang gagah si semut. Bulb Amarylis kami pun boleh diangkatnya alih ke tempat lain sebab tak perasan berdekatan dengan sarangnya.

Zieta collection berkata...

:)..nakal betul lah sang semut ni...tak apa kc chan dia angkat2

mommymikhael berkata...

Saya nak biji benih sengkuang jgk boleh? Saya sbnrnya tengah cari pembekal sengkuang. Kalau ada sila hubungi saya di 0129160761

TukangKebun berkata...

Mommymikhael~ Biji benihnya masih ada lagi. Mencari biji benih sengkuang atau ubi sengkuang? Ubi sengkuang kami pun masih ada yang belum tergali lagi.Boleh email saya (kebunkmg@gmail.com)

emmatam berkata...

saya nak satu

TukangKebun berkata...

Syukur Alhamdulillah yang ini sentiasa ada stok biji benih segar emmatam.

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum,

stok benih sengkuang ada lagi tak? saya nak order sebanyak 1kg.

Tanpa Nama berkata...

saya nak order 1 sengkuang bulk seed. berapa harga dan bagaimana nak bayar?

Ariff Nel berkata...

Saya nak 1 pek,,mcm mane nak bayar,,ini contact sy,,ariff_nel@yahoo.com

Ariff Nel berkata...

Saya nak 1 pek,,mcm mane nak bayar,,ini contact sy,,ariff_nel@yahoo.com

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Ariff Nel,
Kami sudah contact saudara dengan details.

Tanpa Nama berkata...

No tel nya berapa,serta alamat.

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum.. sengkuang cina ada? Klu ada tlg hubungi saya 0177800351(zam)..

TukangKebun berkata...

Waalaikumsalam,

Ubi sengkuang kami tak supply.
Kalau fresh seeds sengkuang kami bekalkan (kebunkmg@gmail.com)

Unknown berkata...

Boleh email saya di fre_derick80@yahoo.com saya berminat utk menbeli biji sengkuang dari tuan .

TukangKebun berkata...

Ada kami email sudah butirannya.Mohon semak.
Biji benihnya banyak fresh stock.

Mohd Arif berkata...

saya nak beli benih sengkuang boleh bagi