No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Selasa, 29 Januari 2013

Masak Spagetthi bersama daun ginseng jawa dan tuna

 Dinner semalam tukang kebun buat masakan spagetthi campur dengan daun ginseng jawa dan tuna. Sebab tukang kebun fikir selalunya English spinach digunakan campur untuk masakan spagetthi bersama kuah tomato atau cream sos putih. Kali ni tukang kebun cubalah pakai spinach tempatan 'Surinam Spinach' nama orang putih untuk ginseng jawa ni juga...hehehe...bolehlah sesuai  sebagai pengganti English Spinach dalam masakan pasta. Daun ginseng jawa ni boleh menambahkan selera makan. Hari ni nampak si tukang kebun Ilhan berselera pula makan lepas makan malam spagetthi ni.

12 ulasan:

Mama Pongkey berkata...

Mmm sedapnya. Boleh tambah selera makan? Bahaya ni untuk saya hehehe. Buat saya tertanya adakah ginseng jawa ini ada di Jung-Den saya juga? Hmm...
Hari ini saya baru cuba makan daun keledek goreng. Tak sangka sedaplah. Alahai banyak dah dipangkas sebab menyemak...

Ummu Madihah berkata...

Salam Diana,

Sedap nampak! Daun ni utk tambah selera ya, xlehlah Mak Aji makan, nanti makin melebarlah! Cukup sesuai utk mrk yg nak tambah berat badan.

Ummu Madihah berkata...

Salam Diana,

Sedap nampak! Boleh tambah selera makan ya, xlehlah Mak Aji makan, nanti lebih melebarlah pulak.

zamzurina zulkafli berkata...

Sesuai utk kids ni. Nampak menyelerakan betul.

olive berkata...

Nampak sgt sedap!! I tried before with bayam tempatan (red amarathus) instead of english spinach pun sedap. Nextime wen i jadi tanam ginseng jawa, i pun nak try!

nadia rashid berkata...

ginseng jawa? tak pernah kedengaran..nati nak cuba tanam lah

ummuaidan berkata...

wah nampak sedap tuh..kalau sakit2 masak guna daun ginseng nie pun bagus juga..boleh tambahkan selera kan,,

ct aju berkata...

sedapnya...anak2 mmg suka makan spagetthi...tp ct xpernah tau plak yg 'ginseng jawa' ni sedap bila masak...slalu buat ulam je...thanks for sharing...:)

suka suka berkata...

Spageti ni guna cili api pun sedap.. Anak2 pun suka..

TukangKebun berkata...

Mama Pongkey~ Daun keledek pun boleh juga cuba-cuba buat masak gulai.

Ummu Madihah~ Siapa nak tambah berat bolehlah cuba-cuba. Atau siapa yang takde selera makan. Boleh control lagi rasa nak makan tu ;).

Zamzurina~ Ya sesuai for kids.

Olive~Next I cuba dengan Red Amaranthus juga. Bayam tumbuh merata-rata tapi I malas kutip ;). Your Ginseng Jawa hopefully dah sampai.

Nadia~ Ginseng Jawa ni mudah sahaja nak tumbuh.

UmmuAidan~ Ya sesuai untuk mereka yang sakit-sakit bagi tambah selera.

CT Aju~ Saya jenis tak makan sayur mentah walaupun dah bertahun-tahun menanam sayur sendiri. Jadi saya cuba-cuba pelbagai masakan untuk testing kesesuaiannya.

Kak Mar~ Mmmm memang sedap masukkan cili api. Tapi budak-budak kecik dekat rumah ni belum beberapa boleh makan pedas sangat.

olive berkata...

huhu..not yet. still waiting for them...

TukangKebun berkata...

Olive~ Masih on the way lah tu .Pos biasa Malaysia macam snail mail lately.